Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Modeveckan: Förväntningar och brandtal

Rodebjer

Efter en lång period i New York är hela Modesveriges älskling Carin Rodebjer tillbaka i Sverige och Stockholm igen, och förväntningarna på kollektionen var skyhöga. Visningen hölls i en gammal stallbyggnad och både Miriam Bryant och Kakan Hermansson fanns i publiken. Modemässigt bjöds vi på hallonrött och lilablått, dubbelknäppt och bredaxlat, skira sidenvolanger, storblommiga mönster och överdimensionerade kragar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valerie

Stora rosetter, glittriga tyger, långa fransar och svepande volanger var några av beståndsdelarna i Valeries kollektion som var ovanligt bred i sitt uttryck. Inspirationen har Valerie hämtat i mystisk atmosfär, starka kvinnliga karaktärer, science-fiction och en gnutta -80 tal. Färgskalan är rosa, röd, orange och ljusblå.

Naim Josefi

Först ut att visa på catwalken inne i Berns anrika salonger var Naim Josefi som skapat en kollektion helt i laserprintad denim, utsmyckad med paljetter av stål. Färgerna var blått, grått, vitt och svart och designern själv hoppas att plaggen skall ge bäraren en undermedveten boost. ”Du kan vara den du vill i min kollektion, den passar många olika stilar, vare sig du är chic och elegant, minimalist eller maximalist, rebell eller diskret”, säger Naim Josefi.

J. Lindeberg

Johan Lindeberg, som efter nio år nu är tillbaka i det självbetitlade modehuset, inledde den intima visningen med ett brandtal kring vikten av att omfördela makt till kvinnor, hyllade kreativiteten och konstaterade att J. Lindeberg vill vara ett gränslöst sammanhang där ingen behöver något pass för att få tillträde. Kollektionen som visades innehöll både kostymer i bred manchester och smokingbyxor med logotypprydda revärer. Mest iögonfallande var kanske att det ikoniska skärpet med bokstäverna JL i spännet var tillbaka, en tydlig nittiotals-flirt.

Ida Sjöstedt

Berättelsen om flickan som våldtas på sin bröllopsnatt och därefter sluter en pakt med djävulen, ”Belladonna of Sadness”, står som inspirationskälla till Ida Sjöstedts kollektion inför hösten 2017. Och mycket riktigt är det en mörkare, något mer nedtonad uppsättning klänningar och kjolar vi ser. Tyll, sammet och spets får sällskap av kappor och jackor i ull och skinn, och de tidigare så poppiga pastellerna är något smutsigare och dovare.

Swedish Fashion Talents – Johannes Adele

Varje år väljs ett antal oetablerade modevarumärken ut att delta i projektet Swedish Fashion Talents som drivs av Swedish Fashion Council. Syftet är att motivera och stötta märkenas etablering på marknaden och en del i detta är att få visa på Fashion week. Ett av de mest spännande namnen i år var unisex-märket Johannes Adele vars kollektion heter ”On Ice” och bygger på konceptet ”Samurajer på is”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.