Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Moa har blivit veteran bland säsongsjobbarna

Tanken var att göra en vinter efter gymnasiet. 24 år gammal är Moa Byström från Lunden nu inne på sin sjätte säsong och är något av en senior bland säsongsarbetarna i Kläppen.

– Först kollar jag lite hur du åker för att se vad vi ska jobba med, säger Moa Byström.
Eleven Birgitta Svensson har fått en skidlektion i födelsedagspresent av sina barn och vill lära sig hur hon bättre ska lyckas svänga med dagens moderna carvingskidor. Skidorna är egentligen ganska lättsvängda, men de kräver att åkaren vågar ta i och sätter ned stålkanterna för att få fäste i de hårda pister som bjuds när GP är på besök i Kläppen, en av fyra skidanläggningar i Sälenområdet.
Moa studerar sin elevs åkning, kommer med små enkla tips och redan efter ett par åk i de enklare backarna hittar Birgitta Svensson rätt under en lektion som fylls av skratt och leenden.
– De som jobbat längre får fler duktiga elever och då får man samtidigt åka mycket själv. Jag älskar verkligen att åka skidor, säger Moa Byström.

Efter tre år på samhällsprogrammet på Bernadottegymnasiet valde Moa att lämna Göteborg och Lunden för en vinter i Idre fjäll i det nordligaste hörnet av Dalarna.
– Det var en kompis som kom med idén från början. Men hon hoppade av, så till slut var det bara jag kvar.
Det blev ett år som liftarbetare innan Moa började utbilda sig till skidlärare genom Svenska liftanläggningars organisation (SLAO). Ett jobb hon trivdes med och ytterligare två vintrar i Idre följde.
– Men efter tre säsonger hade alla mina kompisar slutat. Det tänkte jag också göra, men för säkerhets skull skickade jag in en ansökan till Kläppen.
Moa fick jobb som skidlärare även där och är nu inne på sin tredje vinter i Sälens sydligaste skidområde, någon mil söder om Vasaloppsstarten i Berga by. 
– Jag trivs fantastiskt bra här. Det är väldigt familjärt. Både utåt gentemot alla gäster och bland oss som jobbar här. Vi har omklädningsrum i samma korridor som vår vd och två-tre gånger i veckan, när backarna är stängda eller innan de har öppnat, utbildas alla skidlärare internt.

I januari gick Moa det fjärde steget i SLAO:s skidlärarutbildning, något som ger henne möjlighet att ta hand om de allra bästa eleverna. Utbildningen gör det också möjligt att i framtiden ta skidlärarexamen. Samtidigt är arbetet påfrestande för såväl ben som knän, vilket är en utmaning då den forna handbollsspelaren drog av korsbandet i knät som 16-åring. Den skadan krävde flera operationer och två års rehabilitering innan hon var tillbaka på planen och senare även kunde sätta skidor under fötterna.
– Jag kunde spela under hösten innan jag började jobba i fjällen, men man kan säga att jag bytte ut handbollen i RIK och GKIK mot skidorna. Skadan gör att jag är lite försiktig när jag hoppar, men jag får kompensera genom att köra hårt på gymmet.
Handbollen är ändå ett skäl till att Göteborg, där Moa har kvar sin lägenhet i Lunden, fortfarande räknas som hemma.
– Mitt mål är att komma tillbaka till handbollsplanen på min egen nivå, men då måste jag flytta hem för här finns det ingen handboll och dessutom skulle jag inte hinna med eller orka träna efter jobbet. Det blir inte särskilt många pjäxfria dagar på en säsong.
Förutom att ta hand om skidsugna elever ansvarar hon sedan i fjol för en stor mängd aktiviteter som genomförs under veckorna.
– Jag planerar jobben för våra barnmaskotar Trolle och Trolla, jag sköter skotersafari, trolldisko och skattjakt och så har jag hand om tävlingarna i slalombacken och snowboardparken som vi har varje vecka. Jag får träffa glada och positiva människor varje dag på jobbet. Det är helt underbart.

Men det klassiska säsongsarbetarlivet med jobb på dagarna och fest på kvällar och nätter har Moa valt att lämna bakom sig. Tillsammans med en kollega hyr hon ett litet hus i Transtrand, en knapp mil norr om skidanläggningen.
– Det är skönt att komma bort lite. Tidigare har jag bott i både kollektiv med andra säsongare och i lägenhet med några stycken, men jag är van hemifrån att ha eget boende och då känns den här lösningen väldigt bra. Nu gör jag mer vad jag vill och väljer att stå över det hårdaste nattlivet.
Vad gör du när du är ledig?
– Tränar och lagar god mat. Just nu blir det mycket vegetariskt. 
Vintersäsong nummer sex är i gång, skidskollärarexamen är snart avklarad, men vad det betyder för framtiden vet Moa ännu inte.
– Jag började som arbetsledare förra året och därför ville jag fortsätta med det i år. Snart kommer jag väl till en punkt då jag måste bestämma mig, men jag vet inte om jag är redo att bo här på somrarna. Samtidigt tror jag det är en underbar plats att bo på när man får barn och familj. Och det jag får göra här definierar mig själv väldigt mycket. Åtminstone just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.