När hennes mamma gick bort bet Josefin Haraldsson ihop och försökte vara stark, men sorgen kom ifatt henne. Nu hjälper hon andra människor att bearbeta sin sorg. "När man har gått kursen så har man fått ny kunskap om sorg och lärt sig en metod som man har med sig resten av livet", säger Josefin.
När hennes mamma gick bort bet Josefin Haraldsson ihop och försökte vara stark, men sorgen kom ifatt henne. Nu hjälper hon andra människor att bearbeta sin sorg. "När man har gått kursen så har man fått ny kunskap om sorg och lärt sig en metod som man har med sig resten av livet", säger Josefin. Bild: Jessika Devert

Miste sin mamma – nu hjälper Josefin andra att hantera sin sorg

Hon var bara 25 år när hennes mamma gick bort i cancer. Josefin Haraldsson trodde att hon klarade det bra. Men när hon utbildade sig till coach och gick en kurs i sorgbearbetning, då insåg hon att hon inte bearbetat förlusten tillräckligt. I dag hjälper hon andra att hantera sin sorg.

ANNONS
|

– Tiden läker alla sår, du vet? Så tänkte jag efter att mamma dött. Men det gör den inte och de flesta behöver hjälp och verktyg för att komma vidare efter en svår sorg, berättar Josefin Haraldsson.

Hon jobbade som civilingenjör och verksamhetsutvecklare och hade gjort så i många år när hon läste en annons om en coachutbildning. Hon blev intresserad, sökte och kom in på utbildningen. Hennes coach på utbildningen tipsade om kursen i sorgbearbetning.

– Vi hade pratat mycket och han förstod att jag inte bearbetat sorgen efter min mamma. Trots att det gått många år sedan hon gått bort så var det fortfarande svårt att prata om mamma och tänka på henne. Och när jag gick kursen så insåg jag det, berättar Josefin.

ANNONS

Försökte vara stark

När hennes mamma gick bort bet hon ihop och försökte vara stark, som många gör när de drabbas av sorg. Hon pratade en del med sin syster och med sin pappa, men såg inte alltid vitsen med att prata med någon.

– Först så mattades min sorg av med tiden. Men när jag själv fick barn, så blev den så påtaglig igen. Och när mina söner började fråga om mormor då kom smärtan tillbaka jättestarkt. Och hur gör man när man bearbetar sorg? Det visste inte jag då, säger Josefin.

I samband med att hon gick kursen i sorgbearbetning kände hon att det här var det hon ville jobba med. Att få hjälpa människor som är i sorg, att få ge dem verktyg som de kan använda när sorgen tar över och hur man använder dem för att komma vidare.

– Det sorgbearbetningsprogrammet jag jobbar med är inte som samtalsterapi utan det är olika steg med konkreta uppgifter som klienten gör. När man har gått kursen, så har man fått ny kunskap om sorg och lärt sig en metod som man har med sig resten av livet, säger Josefin.

Många sorters sorg

Sorg är starkt förknippat med död, men det behöver inte vara så. Sorg kan hänga ihop med många andra aspekter av livet. Om du blivit arbetslös, fått en svår sjukdom, gått in i väggen, förlorat en vän – det är också förluster som ofta orsakar sorg.

ANNONS

– Man tänker inte på att det också är sorger och känslor som ligger kvar i oss och behöver bearbetas. Det handlar ofta om relationer. Vänskaps- och kärleksrelationer, brustna hjärtan, skilsmässor, missbruksförhållande och svåra släktförhållande. Det är inte enkelt att veta hur man ska hantera de känslorna, säger Josefin.

Det handlar om att se på hela relationen oavsett om personen är död eller om det handlar om brustna relationer. Det är lätt att försköna en person som dött och det är enkelt att svärta ner någon som gjort en illa. I programmet tar man fram alla känslor och bearbetar dem på konkreta sätt.

– Man ser nyktert på sin relation som man haft, med sig själv eller till andra och sätter ord på alla känslor. Ofta har man skamfyllda känslor, att man inte räckt till eller inte gjort rätt och då tar man fram dem och får en chans att förlåta sig själv eller någon annan. Det är väldigt förlösande och det blir lättare att gå framåt, berättar Josefin.

Måste prata om känslorna

Om sorgen kommit i och med ett dödsfall så händer det ofta att man förskönar sin relation till personen och också personen ifråga. Ingenting negativt får sägas om personen.

Och eftersom ingen relation är helt igenom god och bra, så blir det problematiskt att leva i det.

ANNONS

– Sorgen funkar på samma sätt för de flesta och den gör oss ledsna, energilösa och man upplever ingenting som roligt. Oavsett vilken sorg det är så handlar det om känslor som man måste prata om, säger hon.

Att gå ett sorgprogram kan vara ett sätt att få professionell hjälp.

Vänner och anhöriga kan kanske inte hjälpa på det sättet som krävs och många som drabbas av sorg upplever att de blir ensamma.

– Det är jättevanligt att människor drar sig undan, de vill inte störa och tränga sig på någon i sorg. Det är också bekvämt, då behöver de inte ta i det jobbiga som sorg är, men att finnas där och lyssna kan räcka. Att stötta, men inte ge uppiggande tips och logiska förklaringar. Kommer man inte ur sin sorg, oavsett vad den beror på, så rekommenderar jag att gå ett sorgbearbetningsprogram. Det gjorde i alla fall mig lättare om hjärtat, ler Josefin.

Josefin Haraldsson

Ålder: 40 år.

Gör: Personlig coach och handledare i sorgbearbetning.

Hemsida: www.genuincoach.se

Bor: Mölnlycke.

Familj: Make, två söner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS