Mina är fast besluten att besegra näthatet

Hatet på Internet skrämde henne. Men ur rädslan föddes idén till Facebookgruppen #jagärhär. Nu har initiativet nominerats till tidningen Faktums pris Årets integration och grundaren Mina Dennert är fast besluten att vinna över näthatet.

ANNONS
|

Till slut fick hon nog. När Mina Dennert i våras såg allt hat som spreds på sociala medier och i olika forum på Internet kände hon att det var dags att sätta ner foten.

– Tidigare hade jag klickat bort det och tänkt ”Jag orkar inte”, säger Mina dröjande. Jag hade valet att ignorera.

Men så en dag kom det för nära – när hatet tog sig in i hennes eget Facebookflöde. Då fanns inte valet längre.

– Jag såg något som jag inte kunde klicka bort, personen stod mig för nära. Och jag upptäckte hur mycket hat som faktiskt fanns, inte bara på sidor som Flashback utan överallt på sociala medier. Jag såg också hur obesvarat hatet var. Det fanns ingen dialog, bara hat.

ANNONS

Mina lutar sig tillbaka i hotellobbyns fåtölj. Ett stenkast från där vi ses skyndar människor för att hinna med tåget. En vecka tidigare har Mina föreläst om civilkurage på en gymnasieskola. Facebookgruppen #jagärhär som hon startade som en motvikt till det hat som florerar på Internet håller på att ta sig ut i real life.

– Vi är en ideell förening nu och även om Facebookgruppen är den stora grejen så är målet att föreningen ska kunna jobba bredare – med bland annat föreläsningar, förklarar Mina.


    Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Det var i maj förra året som hon, trots att hatet skrämde henne, skrev det första inlägget signerat #jagärhär.

– Jag tror att jag var trött på att vara rädd, säger Mina. Innan hade jag haft känslan av att jag skulle bli mordhotad om jag skrev något i en tråd med hat. Men i våras tänkte jag ”Nu får det vara nog”. Fast jag märkte också hur svårt det var ensam. Jag insåg att vi behövde vara fler.

Hon skapade Facebookgruppen #jagärhär och började så smått bjuda in vänner. Dagen då vi ses har gruppen, som ständigt växer, 59 500 medlemmar och 1000 personer står i kö för att bli godkända.

ANNONS

– Först tänkte jag ”Det vore kul om vi kunde bli i alla fall 50 stycken”, berättar Mina och ler svagt.

Hon funderar lite och lägger därefter till:

– Jag vill ju egentligen inte ha den här polariseringen. Men om man tycker att det är bra att alla har samma rättigheter, om man tror på jämställdhet – då är det hög tid att säga det. Man blir trött och rädd, men det är viktigt att säga ifrån. Man måste fortsätta att orka.

Syftet med#jagärhär är i första hand att göra något åt det Mina kallar ”de godas tystnad”. Att se till så att alla som vill, vågar säga sin åsikt – och att bidra till att man ska kunna känna att man inte är ensam, att man har stöd, om det man skriver besvaras med hat. Tanken är att bemöta sexism och rasism med saklighet och god ton.

– Det handlar inte om att övertyga någon, utan om att visa att vi finns, säger Mina. Hatet var det normala – men vi måste kunna ha en politisk debatt. Det är jätteviktigt med demokrati. Det är något som vi måste vara rädda om.

ANNONS

En av de första #jagärhär-kommentarer Mina skrev var under en artikel som handlade om att det skulle startas en imamutbildning i Stockholm.

– Det var en befriande känsla att känna ”Det var inte så farligt ändå”, minns Mina. Jag var inte rädd längre.

Men sedan Mina startade #jagärhär har hon själv utsatts för enormt mycket hat.

– Det handlar även om att folk vill få mig att framstå som opålitlig. I de personliga mejlen är det mest ”håll käften” och ”ut ur landet” medan det på alternativa mediers forum finns trådvis med skit om #jagärhär.

Hon ler lite när hon lägger till:

– Men jag struntar fullständigt i mejlen och all misskreditering.

Förutom att#jagärhär växer snabbt har initiativet även uppmärksammats genom utmärkelsen Årets samhällsaktör 2016, vinst av Rättvisepriset 2016 samt nomineringen till priset Årets integration som delas ut på Faktumgalan.

– Det känns så coolt och fint, utbrister Mina med ett leende.

Hon tystnar lite innan hon fortsätter:

– #jagärhär tar mycket tid så det känns väldigt kul när man får något tillbaka, lite stöttning på vägen.

Mina beskriver #jagärhär som en frizon där alla är snälla.

ANNONS

– Det är ett mysigt och trevligt ställe att hänga på, säger hon. Och så länge problemet finns kvar så kan vi inte vila eller stanna. Projektet måste växa tills problemet inte finns längre. Vi måste fortsätta prata om de här sakerna.

Hon ler återigen när hon lägger till:

– Vi ställde en fråga till medlemmarna för ett tag sedan. Vi bad dem beskriva gruppen med ett ord. De flesta svarade hopp. Det kändes fint.

Fakta: Mina Dennert

Ålder: 41 år.

Bor: Billdal.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Journalist, författare, opinionsbildare.

Intressen: Segling, utförsåkning, film, konst.

Aktuell: Grundare av Facebookgruppen #jagärhär som nominerats till tidningen Faktums pris Årets integration. Priset delas ut på Faktumgalan som äger rum nu på onsdag. Och redan i morgon tisdag arrangeras, på Bukowskis, välgörenhetsauktionen ”Om du var här” till förmån för #jagärhär där man bland annat kan buda på tre unika bilder från rockbandet Kents sista konsert.

ANNONS