Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mikael tog pappaledigt på Teneriffa

Mikael Fridén och hans fru Karin har för andra gången valt att förlägga delar av föräldraledigheten utomlands. Mikael är ledig med sonen Silas och Karin har flyttat med sig kontoret till Los Cristianos på Teneriffa. En lösning som ger familjen mycket kvalitetstid.

Sedan i slutet av september är Mikael Fridén pappaledig med snart ettårige Silas på Teneriffa. För fyra år sedan, när storasyster Lykke var ett år, vistades familjen på Bali i några månader av samma anledning.
– Fast på Bali var vi mer som backpackers. Här är det som en förlängd semester med normalt vardagsliv och förskola för Lykke som gäller, säger Mikael. 

Det är fredag eftermiddag när vi ses. Svenska skolan, där Lykke går, har stängt inför helgen. 
Mamma Karin har låst om sin arbetsplats som hon hyr i ett kontorshotell våningen ovanför skolan, och familjen förbereder sig för första rundturen på Teneriffa. 
Via mejl berättar Mikael sedan i efterhand hur resan blev:
– Lykke tyckte det var väldigt spännande att åka längs med slingriga vägar upp i de höga bergen och befinna sig ovanför molnen. Och det blev en häftig upplevelse för oss alla att bada i en naturlig havslagun med stora vågor som sköljde över oss.
Innan familjen lämnar Teneriffa i slutet av november blir det ytterligare två utflykter, en till vulkanen Teide, Spaniens högsta berg och den tredje största vulkanen i världen, och en till huvudstaden Santa Cruz för att handla julklappar.

Mikael och Karin har varit ett par i 23 år. Uppvuxna inte så långt ifrån varandra träffades de 1993 på en fest när Mikael från Kaverös i Västra Frölunda var 19 år och Karin från Hagen var 17. 
– Men vi väntade ganska länge innan vi skaffade barn. När Lykke föddes 2011 hade vi bland annat bott i London i fyra år och båda två utbildat oss i grafisk design, säger Mikael, som lämnade snickaryrket när det blev kris i byggbranschen på 90-talet. 
Direkt efter London flyttade Mikael och Karin till Stockholm där de drev ett designföretag tillsammans. 
– Men efter fyra år kände vi att vi ville flytta hem igen och bygga bo efter ett antal år av kringflackande. Och vi älskar Göteborg! 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Storasyster Lykke och liiebror Silas. Bild: Lisbeth Hedberg

Att resa och se sig om i världen är viktigt för Mikael och Karin, och att de valde att förlägga delar av sina föräldraledigheter utomlands förvånar nog inte parets omgivning. Men nu med Silas valde de medvetet Europa och en plats där det fanns en svensk skola för Lykke.
På Svenska skolan i Los Cristianos går just nu drygt 80 barn. Antal elever varierar, en del av barnen går på skolan bara kort tid, medan andra stannar flera år.
Mikael har inga besvär att fylla sin tid på vardagarna när Karin jobbar och Lykke är i förskolan. 
– Jag städar, tvättar och fixar i lägenheten – precis som hemma. Och så umgås jag en hel del med andra svenska föräldralediga mammor och pappor som har barn i Silas ålder. Vi går på kaféer, hänger i lekparker och badar tillsammans på stranden. 
Ekonomiskt har månaderna på Teneriffa blivit något dyrare än om de varit hemma.
– Man får ju passa på att fylla livet med nya erfarenheter om man kan – trots att det kanske kostar på. Men det är det värt, och vi får väl leva lite fattigare tills vi tagit igen det i stället, säger Mikael.

Silas är nyfiken på pappas solglasögon. Bild: Lisbeth Hedberg

Nu är pappamånaderna på Teneriffa snart slut och Mikael och de andra i familjen vet att de kommer att sakna solen, värmen och att bada varje dag. 
– Men det känns ändå ganska bra att åka hem nu. Karin och jag längtar efter lägenheten, vårt umgänge och maten. Lykke längtar efter sina kompisar och hoppas på att det ska vara snö när vi kommer hem.
Mikael tror att för Lykke har hela vistelsen i Spanien varit spännande. Hon har fått nya kompisar, har lärt sig lite spanska och hennes engelska ordförråd har blivit större. 
– Hon minns ju inte tiden på Bali, men det här kommer hon att ta med sig som en erfarenhet och ett starkt minne för livet. Kanske har hon blivit mer äventyrslysten och öppen att utforska nya kulturer och världar i framtiden, säger Mikael förhoppningsfullt, och ser själv fram emot nya äventyr.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.