Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Krantz växte upp i en liten by och fick lära sig att det mesta kan man fixa själv. Bild: Maria Zihammou
Michael Krantz växte upp i en liten by och fick lära sig att det mesta kan man fixa själv. Bild: Maria Zihammou

Michael bytte yrkesliv från spis till teknik

Michael Krantz har ett stort matintresse som han byggt upp och levde på i många år som receptkreatör och matfotograf. I dag har han valt en helt ny bana och nyligen utbildat sig till elektriker.
– Jag är inte rädd för förändringar, det mesta kan man ordna själv om man bara vågar.

Kan man verkligen göra allting själv? Ja, kanske inte allt men mycket om man bara tror på sin egen förmåga. När man växer upp i ett litet samhälle på landet med långt avstånd till de flesta affärer blir man på något sätt tvungen att ta saker i egna händer. Precis så såg det ut för Michael Krantz när han växte upp i byn Bredared strax utanför Borås. Det odlades frukt, bär och grönsaker i trädgården och föräldrarna gillade att bygga och fixa saker till familjen.

Michael Krantz

Ålder: 47 år.

Familj: Maken Patrik.

Bor: Göteborg, Falkenberg och Berlin.

Yrke: Styrelektriker.

Intressen: Nya projekt och ledare på Friskis & Svettis.

Bästa vardagsrätten: Pasta i alla former.

– Jag och mina yngre bröder drömde om köpesaft och köpebröd. Nu fattar jag vilken närodlad idyll som omgav mig. Båda mina föräldrar har alltid haft åsikten att man kan göra det mesta själv. Som när pappa byggde en tandemcykel till oss barn.

Han fortsätter och säger att det är mycket som man kan lösa själv om man vågar tro på sin egen förmåga. Och om kunskapen inte finns kan man ju alltid ta reda på hur man gör.

– Jag känner aldrig att det är jobbigt att lära mig något nytt. Min uppväxt har säkert påverkar mig att våga testa. Och när man lyckas genomföra projekt så föder det nya idéer och man blir sugen på att göra mer.

Först formgivning, sedan matkreationer

Vi sitter i Michaels och hans makes luftiga kök med fantastisk utsikt över älven och med kranarna i hamnen som fondvägg. Köket är välutrustat och strax skall han laga till en av sina favoriträtter. Helstekt piggvar med rödbetor, dill och kapris som aromatiskt tillbehör till fisken.

– Maten har alltid funnits med mig och jag gillade allt med matlagning och bakning när jag var liten. Samtidigt som jag är lösningsinriktad.

">
Hans recept på plattfisk med rödbetor och kapris hittar du längst ner. Bild: Maria Zihammou
Hans recept på plattfisk med rödbetor och kapris hittar du längst ner. Bild: Maria Zihammou

Men det skulle dröja innan han försörjde sig på matintresset. Det blev i stället en gymnasieutbildning i grafisk formgivning och media som ledde till många år inom tryckerivärlden med att ta fram broschyrer och tidskrifter.

– Nu när jag tänker tillbaka så var det en spännande utveckling som jag fick vara med om. Mitt första jobb var på ett tryckeri och det var innan internet och datorer så jag fick lära mig hantverket från grunden med att göra original på plåtar. När vi sedan började jobba digitalt fick jag möjligheten att lära mig allt från början och även ta fram hemsidor.

Kärleken förde honom till Göteborg

Men ett liv med maten blev det till slut när kärleken fick honom att ta steget och flytta till Göteborg 2005. Och något år senare började Michael matblogga.

– Mat är tacksamt, något alla gillar och har en åsikt om. Jag började med att lägga upp allt möjligt, både högt och lågt. Vardagsmat som raggmunk med fläsk eller sju sorters kakor. Från början var det mycket jobb med att få till bildkvalitén och hitta rätt färg på bakgrunder för att få maten att se god ut. Men eftersom jag alltid har gillat att fota så lärde jag mig efter hand.

– Det var superkul och jag hann även med att göra en egen kokbok med fotografen Håkan Aspnäs, Mat under bar himmel.

Han fick kontakt med grundarna till receptportalen Kokaihop och sedan kom erbjudandet om han vill vara med och bygga upp en ny verksamhet med matbutik på nätet. Under tiden han vant jobbar på i köket med att hacka dill och samtidigt steka fisken berättar han om jobbet med matsajten. Det var veckomenyer som skulle sättas samman och fotograferas i matstudion. Och även skapa recept till Metro och hitta på recept till olika kampanjer med kända matproducenter av allt från glass till grönsaker. Intensivt och spännande eftersom den ena dagen aldrig var den andra lik.

– Verksamheten växte och det var hela tiden mycket att göra. Men förändringar i arbetet när företaget växte och blev stort ledde till att jag tröttnade och bestämde mig för att göra något helt annat.

Äldst i klassen till elektriker

Valet blev en elektrikerutbildning som han nyligen avslutat och beskriver med sina 47 år sig som äldst i klassen. Men vad gör det när man gillar att testa nytt.

– Pilliga saker kan jag tycka är jättekul och jag har alltid varit intresserad av teknik. Jag visste knappt vad jag gav mig in på med el- och energiprogrammet. Nu vet jag mer och har precis fått anställning hos Anders & Christian El AB. Det är spännande att arbeta med fastighetsautomation som styr värme, ventilation och allt möjligt annat i en byggnad.

Men såklart stoppar det inte där för Michael. För om han får drömma är gården i Falkenberg nästa projekt att ta sig an. Där finns en stor lada som i framtiden skall renoveras och kanske bli ett ”bed and breakfast”.

– Jag har alltid gillat att göra nya saker och skall ju jobba länge till. En gammal kompis tyckte att jag var så modig som vågade sluta och börja på en helt ny bana. Jag ser det mer som att vad är det värsta som kan hända? Om man kan börja med ett halvårs tjänstledighet är det en början på det som kan bli något helt nytt. Det har i alla fall funkat för mig.

Michaels plattfisk med rödbetor och kapris

4 portioner

4 plattfiskar, hela, till.exempel rödspätta eller piggvar

1/2 dl mjöl

salt och svartpeppar

smör att steka i

Till servering:

100 gram smör

3–4 hela rödbetor, inlagda

1 knippe färsk gul lök

1 knippe dill

1/2 dl kapris, inlagd

1 citron

500 g färskpotatis, kokt

Så här gör du:

Be fiskhandlaren rensa och klippa bort fenor. Vänd fiskarna i mjöl. Salta och peppra rejält på bägge sidor.

Stek i rikligt med smör, fem–sex minuter på varje sida och börja med skinnsidan. Stek sedan fisken färdig i ugnen på 150 grader tills den är genomstekt, några minuter beroende på storlek.

Smält resten av smöret och låt det bli lite brynt. Hacka rödbetor, lök och dill, spar lite av dillen till dekoration och vänd ner hacket med kapris i smöret. Servera fisken med kokt potatis, det brynta rödbetssmöret och garnera med dill och citronklyfta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.