Melisa Milak har lärt sig strategier för att hantera sitt eget mående. Hon tar numera inte på sig mer uppgifter än nödvändigt. Till våren ska hon, i Folkuniversitetets regi, besöka äldreboenden och strokeavdelningen på Sahlgrenska. Med äldre föremål ska hon hjälpa människor med minnessvårigheter att komma ihåg.
Melisa Milak har lärt sig strategier för att hantera sitt eget mående. Hon tar numera inte på sig mer uppgifter än nödvändigt. Till våren ska hon, i Folkuniversitetets regi, besöka äldreboenden och strokeavdelningen på Sahlgrenska. Med äldre föremål ska hon hjälpa människor med minnessvårigheter att komma ihåg. Bild: Maria Hellström

Melisas gamla prylar ska väcka minnen hos äldre och sjuka

Hon hade toppbetyg i skolan, utbildade sig till ekonom och jobbade som rådgivare på bank. Sedan blev hon utbränd och öppnade second hand-butik. Nu ska Melisa Milak, 37, väcka minnen hos äldre med hjälp av gamla prylar.

ANNONS
|

Kvillehyllan var omtalad i retrokretsar över hela landet redan innan öppning. När butiken slog upp portarna för tre och ett halvt år sedan ringlade sig kön lång.

Konceptet är sällsynt i Sverige, men vanligt i både Finland och England: Kunden hyr ett hyllplan och prissätter själv sina varor som butiken sedan tar ut en kommissionsavgift för. Det mesta i Kvillehyllan är från 70-talet eller tidigare.

Butiksnycklarna är överlämnade

I somras sålde Melisa butiken som ligger på torget i Kvillebäcken på Hisingen och en vecka före jul lämnade hon över nycklarna till nya ägaren.

– Det känns jättebra, säger hon.

Idén till butiken växte fram under en sjukskrivning. Melisa hade nyligen flyttat tillbaka till Göteborg efter en kortare vända i Stockholm där hon arbetade som organisationsanalytiker på ett managementbolag. Hon bodde på Drottninggatan, reste utomlands i tjänsten och gick på exklusiva middagar. Hon umgicks i kretsar där karriär och pengar rankades högst.

ANNONS

– Alla jämförde vem som var bättre, vem som kände vem. Jag har aldrig brytt mig om vad andra jobbar med.

Kände sig inte hemma i Stockholm

Melisa kände sig aldrig hemma i Stockholm och när företaget hon jobbade på gick i konkurs, flyttade hon hem till Göteborg igen, som arbetslös.

– Jag älskar Göteborg. Om jag inte flyttat hit, hade jag lämnat landet. Man får vara hur man vill här.

Melisa blev sjukskriven för depression men inser själv att hon egentligen var utmattad. Kroppen fungerade inte och de negativa tankarna slutade aldrig att snurra så länge hon var vaken. Hon var yr, svettades och fick hjärtklappning.

Melisa har lärt sig mycket om second hand av kunderna på Kvillehyllan. Några av tipsen ska hon nu föra vidare på Folkuniversitetet.
Melisa har lärt sig mycket om second hand av kunderna på Kvillehyllan. Några av tipsen ska hon nu föra vidare på Folkuniversitetet. Bild: Maria Hellström

Melisa har alltid varit högpresterande. Hon hade högsta betyg i hela grundskolan och gymnasiet. När hon började skolan i mellanstadiet låg hon redan före sina klasskamrater, trots att hon missat ett år av skolgång på grund av att hon lämnat sitt hemland och kommit som flykting till Sverige. Lärarna gav henne extraböcker i matte.

Melisa är född i Bosnien och kom till Sverige som 11-åring tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster. Efter en kortare tid på flyktingförläggning i Ystad, flyttade familjen till Mönsterås i Småland, där Melisa växte upp.

Blyg och tillbakadragen

Hon minns tiden som positiv. Som person var hon blyg och tillbakadragen, men gillade redan då att sticka ut med roliga kläder. Och som en av sex invandrare på skolan var hon redan något av en udda fågel.

ANNONS

Efter gymnasiet pluggade Melisa internationella ekonomprogrammet vid Växjö universitet. 2008 tog hon en masterexamen med inriktning på management och tyska. Samtidigt kom finanskrisen och jobben var få. I synnerhet för nyutexaminerade.

– Det var verkligen sämsta tiden att söka jobb. Jag mådde dåligt och blev deprimerad.

Melisa var arbetslös i två år innan hon till slut fick ett jobb som receptionist och därifrån tog sig vidare.

Privatrådgivare på bank

Hon flyttade till Göteborg och började jobba som privatrådgivare på bank och var därmed inne i den bransch som hon utbildat sig för att arbeta inom. Men hon mådde inte bra och hade aldrig hunnit återhämta sig från den dystra och påfrestande tiden som arbetslös. Melisa minns ett tillfälle när hon mitt i ett möte med en kund plötsligt förlorade grepp om tid och rum och var tvungen att ursäkta sig och avsluta samtalet. Men hon fortsatte ändå att arbeta.

Melisa shoppar bara second hand, för miljöns skull och för att hon älskar vintage.
Melisa shoppar bara second hand, för miljöns skull och för att hon älskar vintage. Bild: Maria Hellström

Melisa har alltid gillat retroprylar och att klä sig i vintage. Under sjukskrivningen tillbaka i Göteborg efter Stockholmsvändan startade hon kontot @virensar på Instagram, en plattform där folk kunde sälja sina äldre tillhörigheter.

Efter en tid hade hon 8 000 följare och administrerade affärer flera timmar om dagen – men tjänade inga pengar. Då föddes idén till Kvillehyllan och med hjälp av starta eget-stöd från Arbetsförmedlingen blev butiken verklighet sommaren 2016.

ANNONS

Melisa har trivts bra med butiken och lärt känna flera av kunderna. Lokalen har blivit lite av en mötesplats för människor med intresse för retro och vintage. Hon har aldrig ångrat att hon lämnade finansbranschen.

Men Melisa behöver utmaningar och till slut tyckte hon att arbetet i Kvillehyllan blev för rutinmässigt. Hon hade inte roligt längre och det tror hon att kunderna märkte. Och då var det dags att göra annat.

Kurser via webben

I höstas började hon att hålla kurser om second hand på Folkuniversitetet vilket hon även kommer att fortsätta med. Till våren kommer hon, även det via Folkuniversitetet, att besöka äldreboenden och strokeavdelningen på Sahlgrenska. Med äldre föremål ska hon hjälpa människor med minnessvårigheter att komma ihåg. Hon planerar också att starta webbaserade kurser om second hand, vintage och retro via sitt nya Instagramkonto.

– Second hand är som en skattjakt. Man vet aldrig vad man hittar.

Melisa Milak

Ålder: 37 år.

Familj: Pojkvännen Aljoscha Lautenback.

Bor: I Högsbo.

Gör: Håller kurser om vintage.

Intressen: Vintage, retro, promenader.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS