För ett år sedan svävade Adam Esser mellan liv och död. På god väg tillbaka till ett vanligt vardagsliv vill han nu bidra till att kunskapen om hjärt- och lungräddning sprids. En bok om de egna upplevelserna ingår också i framtidsplanerna. Nyligen utsågs han också till ambassadör för Hjärt-Lungfonden.
För ett år sedan svävade Adam Esser mellan liv och död. På god väg tillbaka till ett vanligt vardagsliv vill han nu bidra till att kunskapen om hjärt- och lungräddning sprids. En bok om de egna upplevelserna ingår också i framtidsplanerna. Nyligen utsågs han också till ambassadör för Hjärt-Lungfonden. Bild: Lars Hjertberg

Medicinskt mirakel att Adam överlevde utan bestående men

Lördagseftermiddagen den 10 november 2018 stod den unge göteborgaren Adam Essers hjärta still i över en timme. Utan men tränar han nu fem dagar i veckan och har dessutom just återvänt till jobbet som skattejurist. Läkarexpertisen häpnar, och själv vill Adam skriva en bok om miraklet.

ANNONS
|

Adam Esser är lite otålig. Helst skulle han vilja att allt var som vanligt igen – utan inskränkningar; Långa arbetsdagar på revisionsbyrån, hårda träningspass på gymmet, avkopplande stunder med kameran och kompisarna.

– Det jag saknar allra mest är egentligen kontinuiteten i den vanliga vardagen, säger han eftertänksamt.

Men låt oss ta det från början, för sedan lördagen den 10 november 2018 har inget riktigt varit sig likt i den unge göteborgarens liv. Många menar till och med att han är ett medicinskt unikum.

Förträngning av hjärtklaffen

Adam föddes våren 1993 med en förträngning av hjärtklaffen till stora kroppspulsådern. Allvarligt förstås, men inte livshotande.

ANNONS

Ett ingrepp vid fem års ålder gick helt enligt planerna och Adam kunde leka och busa som vilken annan grabb som helst. Och spela fotboll förstås; det bästa han visste.

– När jag var 15 år behövde jag få en ny hjärtklaff inopererad. Just då var fotbollen viktigare än allt annat för mig och vi valde en biologisk klaff – från en gris, tror jag – för att jag skulle slippa ta blodförtunnande medicin, berättar Adam om åren när han spåddes en lovande fotbollskarriär.

Det var ofta både morgon- och eftermiddagspass med IFK Göteborg – hans målvaktstalang fick till och med den tyska storklubben 1FC Köln att erbjuda ett två veckor långt provspel.

Bild: Lars Hjertberg

Men elitsatsningen kom så småningom att ersättas av juridikstudier på handelshögskolan, och med examen på fickan flyttade Adam tidigt 2018 till Stockholm och ett jobb som skattejurist.

– I november 2018 hade jag tagit ut ett par kompdagar för att tillsammans med pappa åka ner och hälsa på vänner i Spanien.

– Lördagen den tionde hyrde jag och en kompis cyklar och tänkte dra iväg fem-sex mil. Det var ett rätt bergigt parti, men vi hade cyklat där förut så vi visste vad som väntade, säger Adam som tidigt den förmiddagen hade en obehagskänsla han inte riktigt kände igen.

ANNONS

Föll ihop livlös

Adams pappa satt och väntade in cyklisterna på ett kafé i La Nucia, och just som han såg dem rulla in framför serveringen ramlade Adam livlös ihop över cykeln. Efter det minns Adam ingenting.

– Fast alla säger att pappas snabba insats med hjärt- och lungräddning var helt avgörande. Han räddade mitt liv.

Adams pappa fick snart hjälp av en förbipasserande kvinna. Efter 20 minuter kom polis till platsen, men inte ens med deras defibrillator fick Adam puls. Efter ytterligare tio minuter anlände ambulans – nya upplivningsförsök med defibrillator, inget gensvar.

I ilfart till sjukhuset

Nu fördes Adam i ilfart till sjukhus och när läkaren där äntligen fick liv i Adam hade hans hjärta stått still i över en timme.

Att få igång hjärtat hade förstås högsta prioritet, men ingen vågade tro att hjärnan skulle klara så lång tids syrebrist utan att ta allvarlig skada.

– Det är väl det som är det stora miraklet. Så långt vi vet har ingen tidigare överlevt ett så långt hjärtstopp utan att få hjärnskador, säger Adam som förstås haft en lång väg tillbaka efter den dramatiska cykelturen i sydöstra Spanien.

Bild: Lars Hjertberg

Den 8 december flögs han hem med ambulansflyg till Stockholm. Dagen efter väcktes han ur koman och den 21 december opererades en ny hjärtklaff in.

ANNONS

Redan innan nyårsklockorna ringde kunde Adam till och med svaren på en del av frågorna i favoritprogrammet "På spåret". Hjärnan var okej, och successivt byggde Adam upp såväl vikt som minnesbank.

Rehab följde. Först på Danderyds sjukhus, senare på Högsbo sjukhus. Och i april månad kunde Adam checka ut för att på egen hand fortsätta kroppens återhämtning.

Siktar på Vätternrundan

När vi träffas är det bara dagar kvar tills han försiktigt ska börja jobba ett par timmar om dagen igen.

– Någonstans måste man ju börja, säger Adam själv och letar efter tålamodet. Men innerst inne skulle han väldigt gärna vilja köra Vätternrundans 30 mil i juni 2020, och dessutom söker han formerna för en bok där hans historia kunde berättas från början till slut. Sagan om hjärtat som vägrade sluta slå.

Adam Esser

Ålder: 26 år.

Yrke: Skattejurist.

Bor: Lägenhet vid Odenplan i Stockholm.

Familj: Föräldrar i Göteborg, lillasyster Emilia i New York.

Fritidsintressen: Fotografering, skidåkning och cykling.

Favoritmusik: Håkan Hellström.

Senast lästa bok: ”Mitt krig mot Putin” av Bill Browder.

Plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.

Symptom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.

Drabbade och döda: Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av hjärtstopp – bara 600 överlever. Varje timme dör en person av plötsligt hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har andelen bevittnade hjärtstopp där patienten får hjälp före ambulansens ankomst ökat från 42 till 75 procent. Under samma period har antalet svenskar som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från drygt hundra till cirka 600 räddade liv.

Hjärt-Lungfondens mål: Att inom tio år ha hjälpt forskarna att fördubbla antalet överlevande från 600 till 1 200 genom att hitta orsakerna till hjärtstopp, förebygga insjuknande och utveckla ny behandling.

Forskningsframgångar: Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Livräddande insatser med hjärtstartare inom tre minuter ger 75 procents chans att överleva.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Forskningens utmaningar: Hitta mekanismerna och orsakerna bakom hjärtstopp, utveckla undersökningsmetoder för att hitta personer som är i riskzonen för hjärtstopp och utveckla ännu bättre metoder att vårda hjärtstoppspatienter så att hjärnans funktioner räddas.

Källa: Hjärt-Lungfonden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS