Belysningen är dämpad och musiken som strömmar ur högtalarna är lugn när instruktören Mariah Weinehammar leder MediYogan. 
Belysningen är dämpad och musiken som strömmar ur högtalarna är lugn när instruktören Mariah Weinehammar leder MediYogan. 

Medicinsk yoga kan ge många patienter hjälp

Den medicinska yogaformen MediYoga är specifikt anpassad för svensk sjukvård. I dag finns 2 500 instruktörer på 170 vårdenheter som kan hjälpa patienter med smärta, sömnproblem, ryggvärk eller hjärtklappning.

ANNONS
|

MediYoga är tänkt som en länk mellan traditionell skolmedicin och komplementär medicin. När den skapades av pionjären Göran Boll i slutet på 1990-talet fanns inte en enda svensk undersökning om yogans hälsobringande effekter. Sedan dess har MediYoga medverkat i ett 30-tal studier i Sverige och initierat cirka 90 procent av dem.

Göran Boll har sedan årsskiftet tagit ett steg tillbaka och lämnat över stafettpinnen till Pär Krutzén.

Som trettioåring var Pär golfspelare i elitklass, certifierad coach och framgångsrik chef. Livet handlade om att prestera och vara bäst. Då kom kraschen. Han kunde inte ta sig upp ur sängen, än mindre fortsätta på den utstakade kursen.

ANNONS

Det är nästan tio år sedan. Vägen tillbaka blev stundtals vinglig men i MediYoga hittade Pär Krutzén redskap för att hantera sin utbrändhet. Där handlar ingenting om prestation, utan om att återfinna sin personliga livsbalans.

– Genom andningstekniker knyts sinnet och kroppen samman. Det mjuka och långsamma i MediYogan balanserar nervsystemet och skapar en kroppsmedvetenhet på ett djupare plan. Kroppen är så intelligent. Om vi lär oss lyssna till den kan vi få alla svar vi behöver, säger Pär Krutzén.

MediYoga baseras på uråldriga tekniker som kundaliniyoga men är inte låst av någon tradition. Den handlar snarare om en metodisering, att skapa en yogaform som är möjlig att studera och att vetenskapligt utvärdera effekterna av.

Pär Krutzén har själv medverkat i ett antal forskningsprojekt på MediYoga inom den svenska vården, bland annat studier för att undersöka om patienter med hjärtsvikt, sömnstörningar och stroke blir hjälpta av yogan. Genom dokumenterade forskningsresultat och klinisk praktik har metoden fått stort genomslag. 2 500 instruktörer har utbildats i MediYoga som nu erbjuds som ett kompletterande verktyg vid olika behandlingar på runt 170 vårdenheter i landet.

Först ut var Danderyds sjukhus som 2010 införde MediYoga i rehabiliteringen av sina hjärtpatienter. På samma sjukhus pågår också just nu världens hittills största studie av MediYogans effekter på patienter med förmaksflimmer.

ANNONS

– Den största framgångsfaktorn med MediYoga är att den så påtagligt minskar människors stresspåslag. Patienterna lär sig möta sin rädsla och sin smärta, att inte köra på utan försöka förstå var de kommer ifrån. Det är spännande att se dem sätta sig i förarsätet och ta kommandot över sin tillvaro, säger Pär Krutzén.

För vissa personer kan den långsamma och icke-resultatinriktade MediYogan verka provocerande, men Pär Krutzén är övertygad om den mjuka vägens fördelar.

– MediYogan är kopplad till kärlek, omsorg och omhändertagande – också av dig själv. För att må bra på riktigt behöver vi hitta glädje och meningsfullhet i livet, säger han.


    Yogainstruktören Mariah Weinehammar (till vänster) leder ett pass med deltagarna Jenny Johansson och Denise Jungmann.
Yogainstruktören Mariah Weinehammar (till vänster) leder ett pass med deltagarna Jenny Johansson och Denise Jungmann.

Varje dygn tar var och en av oss 20 000 andetag. Den medicinska yogan gör oss medvetna om hur vi andas, och vilken effekt en lugnare andning har på kropp och sinne.

Kvällens pass i MediYoga en trappa upp på Föreningsgatan börjar som de brukar. Deltagarna ligger raklånga på sina mjuka mattor. Lugn musik och dämpad belysning. Bara några ljuslyktor och golvlampor sprider ett stillsamt sken.

– Långa, djupa, inkännande andetag, säger instruktören Mariah Weinehammar.

Hon uppmanar deltagarna att hålla sitt andetag, att tänka ”sat” på inandetaget och ”nam” när de andas ut. ”Sat nam” är ett mantra som betyder ungefär ”jag är sann” Det ska hjälpa utövarna att hålla fokus på andningen. Ögonen ska vara slutna. Den inre blicken riktas mot en punkt mellan ögonbrynen, en teknik som används för att stilla sinnet.

ANNONS

– Låt uppmärksamheten gå till ditt ansikte, till den spänning som finns runt ögonen. Släpp den, du behöver inte den nu. Låt kinderna slappna av, och låt axlarna sjunka tryggt mot mattan. Här är du. Bakom alla sociala förväntningar, alla måsten och göranden finns någonting som är på riktigt, säger Mariah Weinehammar.


    Mariah Weinehammar, instruktör i medicinsk yoga. Bild: Nicklas Elmrin
Mariah Weinehammar, instruktör i medicinsk yoga. Bild: Nicklas Elmrin

I passets första position sitter deltagarna antingen i skräddarställning med korslagda ben eller på en kudde eller stol. Alla hjälpmedel är tillåtna. Ingen ska behöva lägga energi på att känna att de måste sitta på ett visst sätt. De andas in och öppnar bröstet, andas ut och krummar ryggen samtidigt som de tyst ljudar ”sat nam”.

Varje MediYoga-pass baseras på ett recept som innehåller samma ingredienser i olika kombinationer och som slutar med en meditation. Efter 75 minuter är kvällens deltagare påtagligt nervarvade.

77-åriga Gunilla Winberg går hit regelbundet. Hon berättar att hon utbildade sig till gymnastikdirektör för 55 år sedan och att hon alltid har varit fysiskt aktiv. Nu har hon problem med artros i armarna och har opererat varje höft två gånger.

– Det här lugna är nyttigt för en hurtbulle som jag, som dessutom har lätt för att gå upp i varv. Yogan lugnar. Jag borde göra den hemma, men det gör jag inte, säger hon.

ANNONS

Massageterapeuten Kajsa Eklund har just testat MediYoga för första gången.

– Jag tyckte att det var jätteskönt och avslappnande. I det lilla och mjuka kan det hända mycket. Det skulle också vara ett fint sätt för till exempel min trettonåriga dotter att lära känna sin kropp utan prestation, säger hon.

Även för sjuksköterskan Ulrika Morstedt var passet premiär men hon är inte lika entusiastisk.

– Jag kom från en väldigt stressig dag och tyckte det var svårt att hålla ihop andning och mantran. Men jag känner mig väldigt lugn nu efteråt, säger hon.

Instruktören Mariah Weinehammar har tack vare MediYogan kommit till rätta med svåra ryggproblem.

– Jag hade smärtskolios och såg ut som ett S i ryggen men nu har jag inga symptom kvar. För mig är den här yogan också ett fint sätt att stilla tankeflödet. I vanliga fall är sinnet som en motorväg belamrad med bilar, men efter ett bra pass kör det bara förbi någon enstaka bil då och då, säger hon.

Fakta: MediYoga

  1. MediYoga är en terapeutisk, kliniskt beprövad yogaform som används inom svensk sjukvård. Den har dokumenterad effekt på bland annat ospecificerade ryggsmärtor, sömnsvårigheter och stressrelaterade sjukdomar. 2014 började Akademiska Sjukhuset i Uppsala erbjuda alla sina cancerpatienter MediYoga i grupp.
  2. Medicinsk yoga fungerar som ett komplement till vanlig behandling och kan kombineras med olika läkemedel.
  3. Alla övningar innefattar djupandning som tillsammans med fokus, närvaro och uppmärksamhetsträning återställer balansen mellan lugn- och stresshormoner i det icke viljestyrda nervsystemet.
  4. Varje år utbildar MediYogainstitutet på 14 orter runt om i Sverige hundratals sjukgymnaster, sjuksköterskor, läkare och terapeuter till instruktörer i MediYoga. Grundläggande medicinsk kompetens är ett antagningskrav.
ANNONS