Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 ”Många är faktiskt lite rädda för att vistas i skogen och det vill jag ändra på”, säger Lars Johansson som arrangerar vandringar och kurser i friluftsliv. Bild: Ann-Christin Mathiasson
”Många är faktiskt lite rädda för att vistas i skogen och det vill jag ändra på”, säger Lars Johansson som arrangerar vandringar och kurser i friluftsliv. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Med telefonen på flygplansläge njuter Lars av utelivet

Som barn älskade Lars Johansson att vara ute i skogen mer tid än inomhus. I dag vill han inspirera andra till att leva friluftsliv.
– Jag vill förmedla en grundtrygghet så att fler vågar ge sig ut, säger Lars som håller kurser i hur man överlever i skogen.

En rökpelare ringlar sig upp över trädtopparna och avslöjar Lars lägerplats. Precis intill en vacker sjö i Svartedalens naturreservat har han satt upp sitt tält. Kylan är inget som hindrar Lars från att sova utomhus.

– Jag och min sambo är ute i stort sett varje helg. Förra veckan vandrade vi på Orust där vi hittade en tall som hade böjt sig på ett särskilt sätt så att den bildade ett litet näste. Den lade vi oss och sov under och det var en fantastisk känsla att ligga där och blicka upp mot himlen, säger Lars.

Det är ute i skogen som han trivs allra bäst och det var i syfte att förmedla den känslan till andra som han för några år sedan började arrangera vandringar och kurser i friluftsliv och överlevnad.

– Många är faktiskt lite rädda för att vistas i skogen och det vill jag ändra på. Har man kunskap om hur man kan hantera olika situationer, till exempel om man skulle gå vilse, då blir man också tryggare och vågar mer.

Lär ut friluftsliv, göra upp eld och renar vatten

På sina kurser lär han ut allt från hur man klär sig och gör upp eld, till mer avancerad kunskap där man är ute i flera dagar och får lära sig hur man renar vatten, gillrar enkla jaktfällor och hittar ätliga vilda växter.

Hans kunder är allt från barn till pensionärer. Vissa är vana vid uteliv, medan andra är nybörjare.

– Det är så kul att se hur människor utvecklas. Jag hade en kvinna på en kurs en gång som knappt hade satt sin fot i skogen men nu har hon varit ute och fjällvandrat på egen hand.

Lars bor på Orust men tidigare bodde han i Lilla Edets kommun där de flesta av hans kurser äger rum.

Vild natur med vackra utsiktsplatser

– Vi brukar hålla till vid Väktorsjöarna. Där är naturen vild och varierad med fina utsiktsplatser, säger Lars och berättar att han försöker göra sina mest avancerade överlevnadskurser så verkliga som möjligt.

– Jag håller i en introduktion, sedan får deltagarna omsätta sina kunskaper i praktiken. Det är mer eller mindre svält. Man får själv bygga sin bivack och leta vassrötter och växter på den plats där man är.

Lära sig hantera krislägen

En viktig kunskap är att lära sig hur man funkar psykologiskt vid en kris.

– Det dröjer inte många timmar innan hungern sätter in. Folk blir trötta och får en förståelse för hur kroppen och psyket fungerar under stress. Efter en och en halv dag brukar de flesta mulna till. Då är jag inte särskilt populär som kursledare, säger Lars och skrattar.

Lars är uppvuxen på en gård i Hisings Kärra och har ända sedan barnsben tillbringat större delen av sin tid ute i naturen.

– Farsan var jägare och jag var ofta med honom ute på jakt. Jag var också aktiv i både scouterna och hemvärnet. När jag var mellan 15 och 18 år sov jag ute i skogen i princip varje helg.

Gjorde frivillig järgartjänst i det militära

Efter nian utbildade Lars sig till plåtslagare och därefter gick han en friluftsteknisk utbildning på folkhögskola i Årjäng. Sedan följde lumpen i Lapplands jägarregemente i Kiruna där han blev kvar i 15 månader för en frivillig jägartjänst.

– De här åren gav mig otroligt mycket kunskap. Det bästa av allt var att få vara utomhus. Jag skulle aldrig trivas med att sitta på ett kontor hela dagarna, säger Lars.

För Lars är det stunderna i skogen som hjälper honom att återhämta sig i perioder av stress. För ett år sedan drabbades han av utbrändhet och för närvarande är han sjukskriven från sitt arbete med funktionshindrade på daglig verksamhet. Förhoppningen är dock att återgå både till arbetet och till sin kursverksamhet redan nu i vår.

– Tanken är att så småningom kunna ägna mig åt friluftskurserna på heltid. Det finns ett stort behov av den här typen av upplevelser och jag har märkt att intresset ökar hela tiden, säger Lars.

Hans tips till den som vill testa på friluftsliv är att ta det lite lugnt i början och inte köpa på sig någon dyr utrustning.

– I början kan man hyra eller låna utrustning. Man behöver ju inte heller ge sig ut på den mest krävande vandringen det första man gör. Det är bra att börja med en kortare tur i närmiljön, säger Lars som hoppas att fler tar chansen att upptäcka naturen.

– I skogen är det lättare att koppla av och slippa tänka på alla måsten och krav. Jag brukar sätta telefonen på flygplansläge och bara njuta av stillheten. Det ger verkligen frid i själen.

Lars Johansson

Ålder: 46 år

Bor: Orust

Familj: Sambo, tre barn på 20, 18 och 14 år, två hundar (en jaktlabrador och en Alaskan Malamute).

Gör: Driver företaget Göta Äventyr, jobbar på daglig verksamhet

Intressen: Friluftsliv, jakt, fiske, turskidåkning, paddling, träning

Hemsida: www.gotaaventyr.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.