Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Större än allt vad jag har gjort och alla priser jag har fått är mina barn och barnbarn", säger Björn Ranelid som fyller 70 år. Bild: Stina Stjernkvist

Med språket i centrum är Ranelid ständigt på väg mot nya mål

Han drivs av glädjen i språket och menar att även tal kan vara litteratur. Få kan som Björn Ranelid fylla ett par skor som både författare och estradör.

Han har skrivit en litterär text om Jussi Björling, en roman om Selma Lagerlöf och en bok om Turning torso i Malmö. Han har roat och retat som estradör och mediapersonlighet, skrivit en roman om Stig Dagerman i jagform, rappat om kärlek i Melodifestivalen och rönt så mycket uppmärksamhet för sin poetiska hantering av svenskan att han gett upphov till begreppet ”ranelidska”.

Just nu håller Björn Ranelid på med en roman och en skönlitterär bok om skolan. Före författarkarriären var han lärare i 14 år och innan dess spelade han fotboll i Malmö FF och Helsingborgs IF. Ja, Björn Ranelid har gjort så mycket att det nästan är svårt att definiera honom. Men i centrum står språket och själv menar han att allt han gör är en del av hans författarskap. Ett framträdande på skolsköterskornas konferens i Malmö, ett tal till läkarstudenterna på Karolinska, en presentation på Idrottsgalan – allt är talad litteratur.

Improviserar ständigt

Sina framträdanden gör han alltid i stundens inspiration.

– Jag har aldrig haft ett manuskript. Och detta stör en del människor, för de tror jag har lärt mig det utantill. Men jag lär aldrig mig någonting utantill.

Författaren Björn Ranelid och hans fru Margareta bor i en stor våning på Mariaberget i Stockholm. Det är ett riktigt kulturhem med konst och böcker på varje vägg och god stämning. . Bild: Stina Stjernkvist
Författaren Björn Ranelid och hans fru Margareta bor i en stor våning på Mariaberget i Stockholm. Det är ett riktigt kulturhem med konst och böcker på varje vägg och god stämning. . Bild: Stina Stjernkvist

Att vissa stör sig på Ranelid återkommer då och då under intervjun. Björn och hans fru Margareta bjuder på kaffe och kardemummakaka i sin stora våning på Mariaberget i Stockholm. Det är ett riktigt kulturhem med konst och böcker på varje vägg och god stämning. Björn Ranelid skrattar och gestikulerar och skickar över passningar till Margareta, som kommer med sina mer återhållsamma inlägg till svar.

Björn Ranelid har gett upphov till många kvällstidningslöpsedlar som hänger i hans arbetsrum. Alla är inte snälla.. Bild: Stina Stjernkvist
Björn Ranelid har gett upphov till många kvällstidningslöpsedlar som hänger i hans arbetsrum. Alla är inte snälla.. Bild: Stina Stjernkvist

Här hänger målningar som Björn Ranelid själv har gjort till sina bokomslag. Men i hans arbetsrum hänger också femtiotvå kvällstidningslöpsedlar som skvallrar om att hans namn har sålt en hel del lösnummer och att alla rubriker inte har varit så snälla.

Känner sig snubbad

Trots stor efterfrågan, goda recensioner och många priser känner han sig ibland snubbad av kulturetablissemanget. Hans popularitet ligger honom i fatet, menar han. Så länge som han tycker sig se att kulturredaktionerna behandlar hans framgångar njuggt tänker han själv ta varje tillfälle i akt att lyfta fram desamma.

– Nittiofem procent av det jag har gjort i positiv anda skrivs det aldrig om. Då kompenserar jag det genom att säga själv vad jag har gjort. För jag har idrottsmannens själ i mig. Jag beter mig som alla fotbollsspelare i världen gör – berättar hur många mål de har gjort.

Men nog finns det ett sug efter Björn Ranelid, både hans språk och hans uppenbarelse. Margareta har ordinerat färre framträdanden, de sliter för mycket på honom. Men förfrågningarna är många, även i mer oväntade sammanhang. Man mer än anar humor och självdistans i reklamfilmen för Blocket, där ranelidskans upphovsman strör sina typiska aforismer omkring sig medan han handlar sin drömbil (givetvis improviserade han hela monologen på inspelningen).

Omskrivna böcker

På promenad kan folk ropa ”du är kungen av Malmö”. Ett biträde på Ikea ville ta en selfie med honom. Och vad han än har att säga om missunnsamma kulturredaktioner – de brukar alltid uppmärksamma hans böcker.

36 stycken lär det ha blivit hittills. Björn Ranelid må vara en mångsysslare av guds nåde, men som sagt – i centrum står språket. Det som han ägnade 14 år åt att utveckla innan han debuterade. Och i centrum för hans språk och aforismer står de stora frågorna i livet: kärlek och förlåtelse, godhet och ondska, liv och död.

Familjen är viktigast

Men viktigast av allt är familjen, relationerna.

– Större än allt vad jag har gjort och alla priser jag har fått är mina barn och barnbarnen. Du vet, jag är ingenting i förhållande till det.

Nyligen blev han farfar igen, till en liten Rosa.

– Vi sitter och tittar på bilder vi får varenda dag. Och jag skrattar så jag tjuter av bilderna. Jag har så lätt för att skratta, jag skrattar flera timmar om dagen, åt små, enkla saker som en rolig bild av Rosa.

Björn Ranelid

Ålder: Fyller 70 år den 21 maj.

Gör: Författare, krönikör, talare och estradör.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Margareta, barn och barnbarn.

Priser i urval: Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Malmö stads kulturpris, Bernspriset, Doblougska priset, Region Skånes stora kulturpris, Malmö fotbollförenings kulturpris, Hasse och Tages pris, Lars Ahlins stipendium, Samfundet de nios pris, Språkförsvarets hederspris.

Aktuell: Förrättar vigslar till allmän beskådan på Slussen i Stockholm på pingstafton.

Så firar jag födelsedagen: ”Inte alls. Jag vill inte bli uppvaktad”.

Om att fylla 70: ”Jag är rädd om livet. Jag vill vara med och se barnbarnen växa upp och att jag och Margareta ska resa och kunna ha roligt tillsammans”.

Favorithemmasyssla: Läser, skriver, lyssnar på musik och umgås med Margareta.

Kuriosa: Älskade att vara lärare och hade bland andra programledarna Anne Lundberg och Per Sinding-Larsen som elever i filosofi och svenska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.