Med ny smak för Dublin

Irland toppar knappast listan över världens främsta matländer. Snarare tvärtom. Men på senare år har det hänt något

ANNONS
|

Trots att de brittiska öarna är kända för sin smakfattiga husman lockar plötsligt Dublin till sig matresenärer med välgjord whiskey, krämigaostar, perfekta praliner och stjärnpryddarestauranger.

– Att invandringen tog fart på 1990-talet var väldigt bra för oss. Vi fick in utländska människor som lagade sin mat med våra råvaror och det blev en ögonöppnare för vilka möjligheter som finns.

Det säger Eveleen Coyle, kokboksförfattare och grundare av Fab Food Trails i Dublin som ger guidade smakturer i staden. Råvarorna är landets trumfkort – spännande mattraditioner må saknas, men ingredienser i toppklass gör att man snabbt kan komma ikapp. Irland och kanske framförallt Dublin har ändrat sin syn på mat. Läs om några av ställena du inte får missa!

ANNONS

Ost. Sheridans Cheesemongers på 11 South Anne Street har en tveksam lukt, men det är förlåtet när butikschefen John Leverrier bjuder på Milleens, en krämig rödkittsost från den bergiga halvön Beara. Milleens är Irlands äldsta gårdstillverkare av ost. Produktionen smögs i gång 1978, men det räcker för att vara ostnestor i ett land som nyss börjat upptäcka att mat kan vara mer än bara näring.

Choklad. Några kvarter bort, på

Cocoa Atelier bjuder Clémentine Agron på lokaltillverkade praliner med smak av timjan och citron. Chokladen är av högsta kvalitet.

Bagels. The Pepper Pot i Powerscourt Town House bakar exakt 50 bagels varje dag. Se till att lägga vantarna på en av dem.

Finkrog. Chapter One, som ägs av kändiskocken Ross Lewis, använder mest närodlade grödor, lokalproducerat kött och fisk fångad i irländska vatten.Restaurangen har prenumererat på en Michelinstjärna sedan 2007.

Fisk och skaldjur. Klaw är ett pyttelitet, men naggande gott fiskhak på Crown Alley i Temple Bar. Fisk och skaldjur köps direkt från "day boats" som till skillnad från större fisketrålare inte fryser varorna. Färskare blir det inte.

Whiskey. Drycken är en irländsk innovation, omnämnd redan 1405. På 1800-talet var irländsk whiskey känd som världens främsta, och efter en dipp under mitten av 1900-talet lyfter den nu igen. Besök museet Old Jamesons destilleri i Dublin, Tullamore DEW en dryg timme västerut eller nystartade Teeling Whiskey – Dublins första nya destilleri på 125 år.

ANNONS

Genuin pub. Ställen att dricka vin på är inte svåra att hitta i Dublin, men vill du ha hemvävd och äkta pubkänsla, sikta på The Swan Bar på Aungier Street, som drivs av Sean, hans son Ronan och trevlige bartendern Dave. Den har legat här sedan 1723!

Fakta: Irland

Yta: 70 283 kvadratkilometer.

Invånarantal: Cirka 4,6 miljoner.

Språk: Engelska och iriska är officiella språk.

Huvudstad: Dublin (Cirka 1,3 miljoner inv.)

Statsskick: Republik, enhetsstat.

Religion: Nästan nio av tio irländare är katoliker. Kyrkornas organisationer splittrades inte

när Irland delades utan är gemensammaför Irland och Nordirland.

Valuta: Euro.

ANNONS