Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Olof Hallman är en målmedveten naturbegåvning med matte och problemlösning som sina specialämnen. Nu har han precis lämnat svensk mark för att plugga på Princetonuniversitet i USA.

Mattesnillet är vår okände OS-medaljör

John Olof Hallman är en multibegåvad och målmedveten problemlösare som vann silvermedalj under matematikolympiaden tidigare i somras. Nu väntar fyra års betalda studier på Princetonuniversitetet i USA.

Ingen har väl kunnat undgå att Sverige nyligen kammade hem ett helt gäng medaljer i guld, silver och brons under OS i Rio.
Mindre känt är att en helt annan typ av olympiskt spel ägde rum i Hong Kong några veckor tidigare: den internationella matematikolympiaden för gymnasister, IMO, i vilken 18-årige John Olof Hallman från Västra Frölunda vann silver.
– Om jag hade fått ett poäng till så hade det blivit en guldmedalj i stället, säger John Olof Hallman, som dock kan trösta sig med att han står för det bästa resultat som en svensk deltagare fått sedan millenniumskiftet.

Totalt var det 602 deltagare från 109 länder som kvalificerat sig till tävlingen, som ägde rum under två intensiva dagar.
– Man sitter i en stor sal och får fyra och en halv timme på sig att lösa tre matematiska problem, vilket kan ge som max sju poäng per problem. Det kanske inte låter så svårt men det är i princip omöjligt att nå upp till 42, vilket är maxpoäng när resultatet från båda tävlingsdagarna dagarna räknas ihop.

Har alltid gillat problemlösning

John Olof Hallman har alltid gillat problemlösning. När hans jämnåriga kompisar prenumererade på Bamse och Kamratposten väntade han själv på att den senaste utgåvan av Illustrerad Vetenskap skulle dimpa ned i brevlådan.
– På sista sidan presenterades alltid några logiska problem som jag tyckte var roliga och utmanande att lösa. För en sjuåring var det ganska klurigt, säger John Olof, som om han är tillräckligt intresserad av något "kan lägga hur mycket tid och engagemang som helst".
– Ju bättre man blir på något, desto roligare blir det ju, förklarar han.

Är även en konståkningstalang

Det gäller inte bara matte, fysik och vetenskap. Denne multibegåvade men samtidigt ödmjuke kille hade inte bara A i samtliga ämnen när han tog studenten från Kitas gymnasium i Göteborg i våras; han är även en av Sveriges bästa konståkningstalanger, som vunnit ungdoms-SM i fri åkning.
– Min styrka är nog att jag sällan bryr mig om småsaker utan hellre fokuserar på den stora bilden. Jag tänker nog även lite bredare än andra och är bra på att systematisera, säger John Olof Hallman.
På frågan om det finns något som han inte är så bra på behöver han fundera en lång stund innan han svarar:
– Japanska. Min mamma är från Japan och jag har varit där flera gånger, men det är ett svårt språk och jag har väl helt enkelt inte ansträngt mig tillräckligt mycket.

"Gillar fantasy"

Engelska behärskar han däremot som om det vore hans andra modersmål, det mesta av det han läser och skriver är på engelska.

– Jag gillar fantasy och skriver själv en del fanfiction, säger han, och förklarar att det senare är en typ av skönlitterära berättelser som utspelar sig i redan existerande fiktiva världar. 

Antagen på Princeton

När GP träffar John Olof håller han som bäst på att packa, när detta läses har han redan lämnat landet. Som en av väldigt få utlandsstudenter har han inte bara blivit antagen till anrika Princetonuniversitetet i USA; dessutom får han sina studier under fyra år finansierade med hjälp av stipendier – något som annars skulle kosta runt 64 000 dollar per läsår.
Framtiden då? Tja, siktet är inställt på vetenskap, att arbeta internationellt och att vara med och lösa problem som dåligt fungerande infrastruktur, översvämningar och global uppvärmning.

Har du några fjärilar i magen inför det här äventyret?
– Nej, faktiskt inga alls. Jag menar, det värsta som kan hända är väl att jag lär mig något nytt, säger han och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.