Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Larsson har reparerat radio- och tv-apparater i mer än ett halvt sekel och varit med om en nästan osannolik teknisk utveckling. Även om han har trappat ner lite de senaste åren, så har han inga planer på att pensionera sig. Bild: Clas-Göran Sandblom
Mats Larsson har reparerat radio- och tv-apparater i mer än ett halvt sekel och varit med om en nästan osannolik teknisk utveckling. Även om han har trappat ner lite de senaste åren, så har han inga planer på att pensionera sig. Bild: Clas-Göran Sandblom

Mats söker fel hos andra men är ändå alltid lika välkommen

Mats Larsson började reparera tv-apparater redan när han var 15. Han är fortfarande i gång de flesta dagar i veckan. Ibland lika efterlängtad som Kalle Anka på julafton.
– Vi är inte många tv-reparatören kvar i Sverige. Och frågan är om det finns någon som har hållit på lika länge som jag, säger han.

Pappan föreslog att Mats skulle börja på snickerifabriken där han själv jobbade. Mats ville bli tekniker:

– Det hade jag bestämt tidigt. Teknik har alltid intresserat mej.

Annons i Hallands Nyheter

I Hallands Nyheter såg pappan en annons om att ett Varbergs-företag sökte lärlingar i radio- och elteknik. Han gick dit och hörde sig för. Sonen var välkommen och fick börja mitt i julrushen trots att han hade ena handen i gips.

Larsson junior visade sig vara ett säkert och outslitligt kort.

– Långt senare fick jag höra att jag var den ende av alla lärlingar som fortsatte i branschen.

Mats har sparat många gamla klenoder. Bild: Clas-Göran Sandblom
Mats har sparat många gamla klenoder. Bild: Clas-Göran Sandblom

I början krånglade tv-apparaterna titt som tätt. Slit och släng var ett okänt begrepp.

– Då arbetade vi även lördagar och ibland övertid.

Serviceväska i trä

En strulande tv-apparat innan Hylands Hörna eller en ishockeymatch mot Sovjet gjorde kunderna skärrade. Mats Larsson var hur välkommen som helst när han vid sådana tillfällen dök upp med sin serviceväska i trä, laddad med olika rör, verktyg, lödkolv och mätinstrument.

– Oftast lagade vi på plats. Apparaterna var tunga och dem bar vi gärna inte med oss. TV2 startade ungefär samtidigt som jag började. Då krävdes en konverter och ny antenn.

I början av 70-talet kom den revolutionerande fjärrkontrollen så att tittarna kunde växla mellan de två kanalerna utan att behöva gå fram till apparaten.

Startade egen firma

Efter nio år blev Mats sin egen, MR tv (Mats radio och tv). Han blev Mister tv.

– En chef hade förkastat mitt förslag att satsa på en filial i Bua trots att Värö bruk och Ringhals var på gång. Det var till och med tal om att bygga en flygplats här. Det avgjorde beslutet att öppna eget hemma hos mina föräldrar och jag började även sälja tv-apparater.

Men brist på pengar var ett problem inför starten.

– Med sorg i hjärtat måste jag sälja en begagnad ljudanläggning för 4 000 kronor för att kunna köpa de komponenter som behövdes.

Som egenföretagare blev arbetsdagarna både fler och längre, samtidigt som den tekniska utvecklingen fortsatte..

– På 80-talet kom hifi, förstärkare, högtalare, videon, satellit, TV4 som krävde parabol. Enda sättet att inte missa kunder var att ha en telefonsvarare.

Skrattade åt parabolen

På en branschträff 1982 möttes han och andra kollegor från Norden av en tre meter stor parabol utanför Hotel Sheraton i Stockholm.

– För första gången såg jag tv via en satellit, ryska Gorizont (Horisont). Att vi i framtiden skulle jobba med en sådan utrustning, som kostade fantasipriser, möttes med en skrattsalva från oss. Men sedan kom ju Jan Stenbecks TV3 med sändningar från London. Jag fick ta in en drös killar för att hinna montera paraboler, som då kostade runt 10 000 kronor plus uppsättning.

Än i dag klättrar han på stegar, kryper på trånga vindar, drar kabel och går på tak för att få bild i tv-apparaterna.

Hund med gott minne

Hos en av Varbergs direktörer, där det var ”ni” och ”du”, och skorna i farstun stack hunden i huset in nosen långt in i teven med 16 000 volts spänning. Mats vågade inte störa husse. För att klara livet på jycken sprutade han 5:56 på luktorganet.

– Ett år senare var jag där igen. Då försvann hunden blixtsnabbt så fort den såg mig…

En av kunderna i Varberg hade varit norsk motståndsman, på uppdrag av norska regeringen i exil, under andra världskriget.

– Han var en av motståndsmännen som sprängde anläggningen för det tunga vatten som tyskarna var ute efter i Rjukan i Norge. Och gjorde samma sak med båten som skulle ha transporterat vattnet. Trots hjälterollen tvingades han fly eftersom det fanns nazism kvar i hemlandet.

Mobilen surrar ständigt

1999 blev Mats Larsson svårt sjuk efter att ha jobbat för mycket. Han drog ner på jobben.

Men han är plikttrogen och dyker upp när det kniper. Mobilen surrar hela tiden i hans ficka. Kunderna håller hårt om honom. Men ibland tvingas de ta ett sista farväl av familjens teve.

– Om den kostat 20 000 kronor att köpa så lagar jag om det inte är för stora fel, men de billiga är inte ens värt att öppna. Så lyder hans hårda dom.

Nu handlar det mest om fiber och routrar.

Kunderna finns mellan Varberg i söder, Horred i öster och Göteborg i norr.

– Så sent som i julas levererade jag en tv till en kund i Johanneberg.

Tänker fortsätta arbeta

Mats Larsson har varit i många hem under alla dessa år.

– Kändis vet jag inte om jag är men många vet vem jag är, säger han.

Han har trappat ner på jobb efter normal arbetstid.

– Nu var det väl fem år sedan en kund knackade på dörren på självaste nyårsafton, säger han.

Mats förbarmade sig även den gången och löste problemet. Så blir det ett tag till.

– Jag har inget slutdatum för när jag ska lägga av.

Mats Larsson

Ålder: 67 år.

Yrke: tv-reparatör.

Bor: Bua i norra Varberg.

Familj: Frun Bibbi, sonen Dennis, 31, konsult åt Volvo (självkörande bilar), och dottern Emma, 25, fotograf och marknadsförare för sjukvårdsutrustning.

Intressen: Sport, spelade fotboll i IF Norvalla som junior, gick till gamla Värö -73. Stuga och skidåkning i Kläppen.

Bakgrundsbild på mobilen: Den som är standard på telefonen.

Styrkor: Envis, min noggrannhet har ökat med åren ”Vill att allt ska fungera”. Plikttrogen, ”kommer till kunderna när jag bestämt och ringer om jag blir försenad.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.