Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Matplanera med roliga storkok för stora familjen

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt tipsar hon läsaren Sofia med det stora matplaneringspusslet.

Hej Alexandra,

Hur tänker du kring att lägga upp veckans matplanering? Jag kommer att jobba rätt mycket framöver och jag har en stor familj med fem barn i åldrarna 4 till 13 och en partner som reser mycket. Bonusbarn varannan vecka. Känner att jag inte riktigt mäktar med alla gånger fast jag vill att vi alla skall äta bra mat.

Tacksam för alla tips,

Sofia

Hej Sofia,

Jag kan tänka mig att det är pyssel att få ihop fungerande måltider för en så stor familj och jag förstår att du vill planera. En av de viktigaste sakerna är att få alla ombord på de nya rutinerna. Du ska inte ensam sköta hela jobbet. Kalla till familjemöte och planera detta tillsammans från första början.

Tips på bra matplanering för familjen

  1. Dela upp familjen i lag.
  2. Skaffa en kalender.
  3. Skriv ned måltider alla kan tänka sig att äta.
  4. Googla lite recept ihop och gör en månadens utmaning – kanske en råvara eller en matstil som kan vara kul att introducera (typ veganskt, lära sig äta musslor, broccoli mm)?
  5. Fråga familjen hur de vill styra upp planeringen och gör dem delaktiga i lösningen. Låt de äldre ta större ansvar än de yngre men kom ihåg att alla ska samarbeta.

Tänk också på att man inte behöver laga ny mat hela tiden – man kan äta en gryta på måndagen med pasta och sedan pimpa samma gryta med bönor och potatis och äta i tacobröd eller med ris på torsdagen. Är gänget upptagna i olika aktiviteter kan man skaffa portionsskålar med lock och göra portioner på extra mat. Det kan vara ett bra sätt att själv göra mat- och lunchlåda på.

Mat som går bra att frysa märker du enkelt upp och lägger på en särskild hylla i frysen där alla kan hämta om det skulle krisa vid något tillfälle. Barnen är ju hemma en del från skolan under pandemin och kan behöva mat.

LÄS MER: Snabb köttfärssås á la Alexandra Zazzi

Frysen – en guldgruva under coronapandemin

Ett av mina bästa tips är att använda frysen. Har du har en liten frys kanske du kan satsa på att införskaffa en till och ställa den i ett förråd eller källare. Jag har en frys på balkongen nu när jag bor i lägenhet (inte optimalt vid för stora temperaturskillnader men jag har isolerat den).

Gör storkok av grytor och såser där vissa utvalda familjemedlemmar hjälper till. Och med detta sagt vet jag att det krävs extra energi att starta upp och underhålla denna typ av planering men, jag lovar dig, får ni detta att fungera kommer ni alla vara supernöjda och barnen har med sig kunskap och minnen för livet.

Här kommer recept på min rotfruktsgryta. Gör en trippelsats, tag undan hälften, lägg i stekta kycklingbitar och smaka upp med annan kryddning en annan dag.

Bakade rotsaker med tomatsås

4-6 portioner (1 sats)

Tomatsås

  • 2 tetra passerade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 10-15 blad basilika
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och peppar

Bakade rotsaker

  • 1/3 rotselleri, skalad
  • 4-5 potatisar
  • 1/2 butternutpumpa, urkärnad och skalad
  • 5–6 jordärtskockor, skalade
  • salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök, strimlad
  • 2 nävar sköljd bladspenat
  • 1 burk stora vita bönor (kokta)

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen och lägg i en kastrull.
  3. Skölj bönorna och lägg i såsen. Ställ kastrullen åt sidan.
  4. Skala och dela potatis, rotselleri och jordärtskockor i lika stora ätvänliga bitar. Vänd bitarna i olja, salt och peppar och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Rosta i mitten av ugnen i 15-20 min.
  6. Rör om på plåten och vänd ner pumpan (även den skuren i bitar) och den strimlade rödlöken och rosta i ytterligare 10-15 min.
  7. Vänd ihop såsen med ugnsgrönsakerna och värm upp i ugnen. Smaka av med salt och peppar, vänd ner spenaten och servera.

Ät som det är eller tillsammans med gryn (bulgur, couscous, ris) eller annan valfri proteinkälla.

LÄS MER: Bästa skåpmaten som håller länge

LÄS MER: Zazzi gör ett nytt försök med bombade burgare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.