Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Matilda Åhall brinner för miljöfrågorna och anser att ansvaret att begränsa våra val främst ligger på makthavarna, inte på individen.
Matilda Åhall brinner för miljöfrågorna och anser att ansvaret att begränsa våra val främst ligger på makthavarna, inte på individen. "Det handlar om att ändra på systemnivå och lyfta ansvaret från individen. Vissa val ska inte finnas, det ska undanröjas av makthavarna", menar hon. Bild: Anna Berglund

Matilda kan tänka sig civil olydnad – för miljöns skull

Matilda Åhall är beredd att ta till fredlig civil olydnad för miljöns skull. En mamma som drivs av att få till en systemförändring och anser att ansvaret att begränsa våra val ligger på makthavarna, inte på individen.

Vi ses en kylslagen kväll på en restaurang i Linnéstan. Den mjuka belysningen och värmen stänger vätan ute och Matilda Åhall utstrålar en lugn vänlighet, blandat med bestämda övertygelser när hon förklarar varför hon blivit klimataktivist.

– Jag drabbades av klimatångest. Jag sitter här med mitt vita privilegium och makt. Man kan låtsas att inget ont händer, men kommer fram till att det skaver, säger hon med eftertryck.

– Mitt engagemang är för barnen och alla de som inte har samma förutsättningar eller handlingsutrymme som jag, säger hon och berättar om sin uppväxt i en familj som var aktiv inom Saronkyrkan.

Kämpar för en jämlik värld

Tidigt fick hon med sig omtanken om andra, allas lika värde och att kämpa för en jämlik värld.

– Diakonin är en stor del av kyrkan och det har nog färgat mig att ta ansvar för sånt utanför mig själv, att engagera mig för mänskliga rättigheter och hjälpa behövande.

Bild: Anna Berglund
Bild: Anna Berglund

Miljöengagemanget följer nån slags tidslinje, sprungen ur en oro som gnagt inom Matilda och som till slut gjorde det oundvikligt att inte göra något.

– Något hände med det kollektiva medvetandet och med mig med hösten 2019.

Som en glödande löpeld

Då höjdes fler röster, allt fler gick ut på gatorna och visade sitt stöd för klimatet, Greta Thunberg och miljöfrågorna. Fridays For Future blev som en glödande löpeld världen över och de unga ställde plötsligt krav på vuxenvärlden om förändringar. Med all rätt, tycker Matilda.

– När Fridolin kommenterade Gretas engagemang med ”det är duktigt det du gör, men du borde gå i skolan”, blev jag arg. Det provocerade mig. Det är inte okej att vuxna förminskar barn på det viset. Som förälder hade jag stått där med termosen och hejat på om det var mina barn, säger Matilda som arbetar som lärare och hyser stor respekt för sina elever, deras val och tankar.

– Jag trivs med jobbet som lärare, eleverna är det roligaste.

Existentiella tankar dök upp

Unga som präglar hennes vardag och samtidigt påminner henne om vikten av framtidshopp. Vid samma tid som klimatrörelsen växte sig stark, tog livet en annan vändning för Matilda då en nära släkting gick bort. Existentiella tankar dök upp och hon funderade kring sin roll i alltihop.

– Då ställdes allt på sin spets. Vad är meningen? Varför kliver man upp på morgonen?

Frågor som ledde till att hon blev än mer aktiv och ville göra mer än att passivt bära plakat på anvisad plats. Så hon gick med i Extinction Rebellion, en decentraliserad rörelse med drygt hundra aktiva i Göteborg, utan ledare eller medlemsregister. Matilda drevs av en ilska över att människor går och pantar, köper dyra elbilar och gör allt rätt, när det egentligen krävs mycket mer förändring, fast högre upp. Att det är makten som ska göra det enkelt för människor att välja den mest hållbara lösningen.

– Vi är emot att folk känner skam fast de gör rätt. För oss handlar det om att ändra på systemnivå och lyfta ansvaret från individen. Vissa val ska inte finnas, det ska undanröjas av makthavarna. I sin strävan efter att få ut sitt budskap, höja rösten ett snäpp, förespråkar Extinction Rebellion fredlig civil olydnad.

– Främst handlar det om ohörsamhet mot ordningsmakten, att inte flytta sig när polisen säger till. Men vi är hundra procent fredliga och gör aldrig någon åverkan, tillägger Matilda bestämt.

Bild: Anna Berglund
Bild: Anna Berglund

På frågan om hon är beredd att bli tagen av polis, dröjer hon på svaret.

– Det är inte främmande för mig, det skulle vara okej om det krävs, säger hon och poängterar återigen att de inte begår brott, utan genomför protestaktioner. Ytterst handlar det om att gruppen blir själva skyddsmuren.

– Mitt huvudfokus är att människor har det bra och att planeten klarar det, säger hon och tillägger att hon alltid har barnen i åtanke, själva drivkraften.

– Jag vill kunna säga att jag inte bara tigit still, utan gjort något, agerat.

Försöker möta barnens frågor

Som föräldrar försöker hon och hennes man möta upp och ta frågorna som kommer, även om barnen inte är särskilt oroliga.

– De är inte rädda, men politiskt intresserade och engagerade i miljöfrågorna. De tycker det är bra och gillar vår stora banderoll i vardagsrummet, ler hon och berättar om en tight familj som är mycket i naturen, spelar och leker ihop.

– Vi är lite av nördar, spelar sällskapsspel och rollspel där mycket handlar om livet efter katastrofen. Det är en del av populärkulturen som är ständigt närvarande hos oss, säger hon.

– Genom fantasi och samtal avdramatiseras det som kan vara svårt för barn och unga att hantera.

Finns en katastrofplan

Men någonstans finns en katastrofplan och för något år sedan skaffade familjen en sommarstuga i norra Bohusläns inland med en liten bit mark som kan försörja dem med mat om det kniper. Annars försöker de leva klimatvänligt i sina dagliga liv.

– Vi gör medvetna val, framförallt genom att konsumera mindre. Det handlar inte om att köpa nya kläder i ekologisk bomull, utan att inte köpa nytt alls. Vi flyger inte och vid jul och födelsedagar ger vi barnen biobesök, skidskola eller något annat de vill göra i stället för prylar.

Utanför börjar små snöflingor dala och det är dags för Matilda att trampa hem i slasket. Innan vi skiljs åt pratar vi hopp igen. Att det ändå måste vara det som bär upp. Barnen såklart och ansvaret för att de aldrig ska tvivla på ansträngningen.

– Ibland funderar jag om det kommer gå bra. En del av mig säger att det kommer gå åt helvete, men samtidigt kan jag inte visualisera hur det skulle kunna ske.

Matilda Åhall

Ålder: 44 år.

Familj: Man, barn, hund, katt, föräldrar, syskon och min utökade familj.

Gör: Lärare i bild och SO på Fässbergsskolan i Mölndal.

Intressen: Lära mig nya saker och ha det bra tillsammans med familj och vänner.

Vill som klimataktivist åstadkomma: Förändringar på systemnivå.

Omställning för mig är: Något som först måste ske i tanken. Om man till fullo förstår det ohållbara i den egna livsstilen så går det inte längre att låta bli att agera, eller låtsas som att de egna handlingarna inte spelar någon roll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.