Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trendigt äta njurtapp och flankstek

Så här i grilltider börjar köttdiskarna att fyllas med annat än bara entrecote och utskuren biff. Trenden är att äta allt på djuret – och nu nyligen presenterades ett helt nytt styckningsschema.

Pingvinklubba, fjäderbladsbog, flankstek och njurtapp. Schemat har tagits fram av köttbranschen för att visa var alla detaljerna på djuren sitter. Där kan man se att pingvinklubban är en del av grisens bakparti, och att flanksteken sitter vid kons ljumske.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är sådana bitar på djuren som man länge malt ner till färs, men som nu börjat bli populära i och med den nya trenden. Namnen är inte nyuppfunna, snarare nygamla. Vi har tagit de mest vedertagna uttrycken vi har kunnat hitta, säger Jenny Elsmark på Svenskt kött.

På styckningsschemat kan man också hitta fjäderbladsbog som är en avlång bit på kons skulderblad, och högrevskärna som återfinns på djurets framdel. Njurtapp är en hjärtformad köttbit vid kons mellangärde.

– I Sverige har vi länge bara fokuserat på priset på köttet. Men nu vill folk pröva annorlunda saker, säger Elsmark.

Håkan Fällman, författare till boken Kött, påpekar att urvalet i de svenska köttdiskarna länge präglats av slentrianmässighet.

– I Frankrike har man alltid tagit tillvara de här bitarna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.