Svenskar bryter världens kaffetrend

ANNONS
|

–Ingen av de större svenska kafferosterierna blandar i Robusta. Vi behåller vår kvalitetstradition med Arabica i alla blandningar, säger Tony Broman, inköpsdirektör hos Löfbergs.

Arabica-bönan har tappat rejält med mark efter ett börsrally med rekordhöga kilopriser 2011 – då seglade Robusta upp som en alternativ böna, och baristor och kaffeproducenter började blanda ut kaffet för att hålla priset på kaffekoppen nere. I takt med att den dyrare bönan väljs bort har den blivit billigare – men Robusta konkurrerar fortfarande med ett lägre pris.

–På två år har priset på Arabica halverats. Det beror på att efterfrågan för Robusta är större, säger Tony Broman.

ANNONS

Finanskrisen har fått många länder, däribland Danmark, att rucka på sin inställning till Robusta, som numera hamnar i koppen tillsammans med Arabica-bönor.

–Men Robustas frammarsch beror också på att länder som Indonesien och Vietnam blivit köpstarka och börjar dricka mer kaffe. Då börjar man med ett ganska dåligt kaffe som Robusta, säger Broman.

Fakta: Kaffebönor och utvecklingen

Efterfrågan på Robusta ökar med sex procent per år fram till 2015, medan försäljningen av Arabica väntas minska med en procent årligen, enligt en prognos från The International Coffee Organization (ICO).

Råvarupriset på Arabica har halverats sedan 2011. Priset, som räknas per pound (0,453 kilo), sjönk från cirka 300 cent per pound till 143.

Priset för Robusta ligger på en mer stabil nivå eftersom efterfrågan på bönan ökat.

Arabica är fortfarande den överlägset dominerande bönan i världen.

Världens största kaffeodlare Brasilien svarar för nästan hälften av kaffet till Sverige. Där odlas framför allt sorten Arabica.

Källor: Tony Broman, ICO (TT)

ANNONS