Spännande gatumat från hela världen

ANNONS
|

Grillspett på Bali, dumplings i China­town, tapas i San Sebastian, bagel på Manhattan, nudlar i Tokyo, falafel i Rosengård … Gatumaten finns överallt och i alla former. En tjock grillad med bröd är ett ypperligt exempel på streetfood på svenska.

Och på gatorna gör man de stora upptäcktsresorna – oavsett om det handlar om mat eller mode. Det innovativa, det provokativa, det egensinniga – allt börjar på gatan och tolkas så småningom av chica boutiquer och svindyra finkrogar. Sådan är gatans lag.

Som svensk vän av ordning är det dock lätt att förfasas över gatumatens spartanska omständigheter. Svenska turisters noja för att drabbas av magsjuka är välkänd. Men att festa på ett frasigt grillspett mitt i natten i Bangkok är ofta betydligt mer ofarligt än att gå loss på en ljummen frukostbuffé på ett charterhotell.

ANNONS

Väljer man bara ett stånd där lokalbefolkningen står och köar brukar riskerna faktiskt vara minimala. Här är det gatans djungel som råder, konkurrensen är benhård och säljer du dålig mat i ditt stånd kommer ingen tillbaka.

Dessutom är gatumat ett billigt och förnämligt sätt att lära känna ett land. Du får smaka på det som invånarna själva äter och inget tillrättalagt och anonymiserat turistkäk. Det värsta jag vet är när folk envisas med att pracka på en ”lyxmat” som smakar precis likadant världen över.

Personligen reser jag alltid med magen. Jag väljer att resa någonstans för att få en chans att prova på det lokala köket. Att stå och helsteka ett lamm på ett tak i Beirut, slafsa i mig en nyuppskuren pizzabit i Milano, testa kycklingfyllda tamales i Memphis, slurpa i mig ostron på en torrlagd havsbotten i Bretagne – allt det där sitter som fastetsat i mitt smakminne.

Däremot minns jag inte en enda representationsmiddag. Mer än att alla var tråkiga. Men har man inte råd att resa, slut på semesterdagar går det lika bra att duka upp rätter från hela världens gatustånd hemma vid köksbordet. Och recepten jag tipsar om är en resa i sig. Det är bara att boka biljett till en kulinarisk världsomsegling.

ANNONS

Recept:

Chilensk Completo med avodkado och pedre-salsa

4 portioner

20 minuter

Så här äter man korv på Chiles gator. Korv, mogen avokado och en smarrig salsa som kallas pebre. Ofta spetsar man det hela med majonnäs.

Pebre-salsa:

3 mogna tomater

1/2 gul lök

1 chilifrukt, urkärnad

3 msk grovhackad koriander

3 msk grovhackad bladpersilja

1/2 dl olivolja

cirka 2 msk pressad citron

salt

Completo:

4 chorizokorvar, gärna starka

olivolja

2 mogna avokado, helst Hass

1/2 citron

salt

4 stora korvbröd

majonnäs

Finhacka tomater, lök och chili. Blanda med koriander, persilja och olja. Smaka av med citron och salt. Stek korvarna ganska hårt i lite olja. Kärna ur och tärna avokadofrukterna. Pressa över lite citron och salta lätt. Blanda med lite olivolja. Värm bröden om du vill. Lägg en korv i varje. Toppa med lika delar avokado och salsa. Ringla över lite majonnäs.

Kantarellklämma med getost och picklad rödlök

4 portioner

30 minuter

Min kompis Pernilla gör succé med sin Food Truck i Malmö, där hon bland annat serverar en hyllad kantarellklämma. Jag har tyvärr aldrig haft förmånen att få smaka den, men hittade på min egen variant. Streetfood med svenska smaker.

ANNONS

Rödlök:

1/2 dl ättiksprit (12 procent)

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 tsk salt

2 lagerblad

2 rödlökar, tunt skivade

Klämma:

cirka 400 g kantareller

smör

salt

nymalen svartpeppar

100 g mjuk getost

1 dl gräddfil

nymalen svartpeppar

salladsblad

2-3 kokta rödbetor, tärnade

1/2 gurka, skivad

4 tunnbröd

gräslök och/eller dill, finskuren

Börja med rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och lagerblad. Häll den varma lagen över rödlöken. Låt stå och dra medan du fixar resten. Ansa kantarellerna och dela de största i mindre bitar. Fräs i torr stekpanna tills all vätska försvinner. Tillsätt en rejäl klick smör, salt och peppar och stek tills svampen får lite färg. Mixa under tiden getost och gräddfil. Smaka av med svartpeppar. Placera salladsblad, rödbetor, kantareller, rödlök och gurka i ena hörnet på tunnbröden. Rulla ihop och vik in nederdelen. Ringla över getostkräm och toppa med gräslök och/eller dill.

Asiatiska kycklingspett med sataysås

4 portioner

30 minuter + 30 minuters marinering

Kycklingspett är typisk gatumat i Asien. Här har jag blandat smaker från lite olika länder. Den här jordnötssåsen är galet god, kan jag lova.

ANNONS

cirka 500 g kycklingfilé

1 citrongräs

3 cm ingefära, riven

2 vitlöksklyftor, rivna

1/2 chilifrukt, finhackad

1 msk honung

1 msk soja

2 msk olja

1/2 lime

kokos

purjolök eller salladslök, finskuren

Jordnötssås:

2 msk jordnötssmör, "chunky" (med bitar)

2 msk japansk soja

1 msk risvinäger

1 msk sesamolja

1 msk strösocker

cirka 1 dl vatten

1/2 chili, finhackad

Att äta till:

jasminris

Skölj kycklingen och skär den i kuber, cirka 3 centimeter.

Dra bort det yttersta höljet på citrongräset, banka stjälken med änden på knivhandtaget och strimla riktigt fint. Blanda citrongräs, ingefära, vitlök och chili med honung, soja, olja och lime. Lägg ned kycklingen och massera in marinaden ordentligt med händerna (tvätta dig noga efteråt). Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Ju längre tid desto mer smak, rör om då och då så att marinaden kommer åt överallt.

Såsen: Smält jordnötssmöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt soja, risvinäger, sesamolja, socker, vatten och chili och rör ihop till en sås. Låt koka ihop lite, späd eventuellt med mer vatten om den verkar för tjock. Ställ åt sidan.

Skaka av överflödig marinad från kycklingbitarna och trä upp på spett. Grilla eller stek tills köttet är helt genomstekt. Provskär i en bit så att saften är genomskinlig och inte rosa. Fördela spetten på tallrikar. Värm såsen om det behövs och ringla den över spetten. Strö på kokos och sallads- eller purjolök. Jasminris är gott till.

ANNONS

ATT DRICKA TILL

Singha (1428), 16:60 kronor.

Alkoholfritt: Backyard Brew Apple Cart Dry Hopped Cider (11955), 13:90 kronor.

ANNONS