GP Konsument köpte in elva olika varianter av äpplen. Några var av samma sort men i olika storlek. Andra var av samma sort men förpackades i olika fabrikats påsar.
Vi lade ett helt och ett ituskuret äpple av varje på numrerade tallrikar och väntade. Och väntade.
Äpplehalvorna såg aptitliga ut i runt två veckor. En månad efter inköpet var de flesta halvorna rejält ruttna och/eller mögliga.
Flera av de hela äpplena såg däremot i stort sett opåverkade ut efter två veckor. Men Discovery-äpplet från Sverige var till hälften mögligt och Red Paula i påse från Willys rejält angripet. Ekologiska Gala Bio hade blivit lite slappt i skalet medan Golden Delicious och Granny Smith fortfarande såg helt nyinköpta ut.
Två veckor senare, var Gala Bio helt genomruttet och slängdes tillsammans med oätliga Discovery samt de två olika Paula Red-äpplena, de senare förpackade i påsar från kedjorna Willys och Icas lågprismärken.
En dryg månad senare, efter sammanlagt tio veckor, var det dags för de två svenska äpplena Aroma och Röd Gravensteiner att vara helt oätliga och slängas.
Två veckor efter det, nästan tre månader efter inköpet, såg Granny Smith-äpplet fortfarande ut som om det vore helt nytt. Det var först efter sammanlagt 14 veckor som ledaren i äppleracet började tappa formen för första gången. Inte utseendemässigt, det såg fortfarande lika slätt och fint ut, men under ytan började det bli mjukt och svampigt. När vi efter drygt 20 veckor skar det fortfarande fint gröna äpplet mitt itu var det alldeles brunt inuti.
Vad beror det på att äpplena håller sig så olika länge?
- Det går inte att slå fast att det beror på hur de lagrats, att äpplena håller så olika länge. Mest beror det på vilken sort det är. Jonagold kan du utan problem lagra upp till femton månader. Pink lady kan du också lagra länge, likaså svenska Aroma men gärna under fem grader annars kan de drabbas av lagersjukdom, det är vanligt, säger Jan Louen, rådgivare på Äppelriket, Sveriges största medlemsförening för äppelodlare.
Han vill inte göra någon värdering av vad som är bra eller dåligt.
Det äpple som höll sig fräschast längst i vårt test, ett Granny Smith från Frankrike, såg i stort sett lika fint ut utanpå hela tiden men var efter tjugo veckor helt brunt inuti. Vad beror det på?
- I Frankrike använder man sig av en efterskörds-behandling, Smartfresh. Man kan använda helt andra procedurer på ett sådant hårt äpple, säger Jan Louen.
GP Konsument avslöjade i maj 2006 att metoden Smartfresh används på äpplen som säljs i svenska butiker. Metoden innebär att äpplen gasas med 1-metylcyklopropen efter att de skördats. Gasen förhindrar äpplet från att bilda etylengas, vilket är en förutsättning för att mognadsprocessen skall fortskrida.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, säger i en utvärdering att användningen av 1-MCP på äpplen "enligt god jordbrukspraxis inte ger resthalter som medför någon hälsorisk för konsumenter", något svenska Livsmedelsverket instämmer i.
I realiteten kan det betyda det att äpplet du äter kan vara över ett år gammalt.
Fakta: Gammal frukt
Det finns över tusen äpplesorter som odlas i världen.
Den äldsta sortbeskrivningen kommer från ett kloster i England och är från 1204.
Man kan hitta många rester från äpplen vid boplatser från yngre sten- och bronsåldern i Centraleuropa. I norden nämns äpplet tidigast i Snorre Sturlassons Edda.
Fram på 1700-talet var äpplet en frukt för lite finare klasser och användes i gröt, tryfferade stekar samt till äppelvin.
Enligt den nordiska mytologin åt asarna åt av Iduns äpple för att slippa åldras.
Cajsa Warg nämner i sin kokbok från 1755 äpplet som en av ingredienserna i en skånsk äppelkaka, gjord av äppelmos och brynt, rivet bröd.
Källa: ekdahl.org
Fakta: Förvaringsmetoder
Innan äpplena kommer till butik har de ofta varit lagrade i så kallade ULO-lager (Ultra Low Oxygen). I dessa lager finns inget syre vilket gör att mognaden av äpplena avstannar. ULO-lagren gör att hållbarheten ökar avsevärt och att äpplena går att lagra under en längre tid.
Direkt när äpplena plockas ut från ULO-lagret börjar mognadprocessen igen och hållbarheten sjunker från dag till dag.
Äpplena är en färskvara. Om äpplena stöter emot varandra så kommer röta att utvecklas under skalet vilket minskar äpplets hållbarhet.
Källa: alltomapple.se
Detta innehåller äpplet
Näringsvärde i ett äpple per 100 gram:
Energi 56 kcal/232 kJ
Protein 0 gram
Fett 0,1 gram
Mättade fettsyror 0 gram
Kolhydrater 12 gram
Fibrer 2 gram
C-vitamin 12 milligram
D-vitamin 0 mikrogram
Folat 2 mikrogram
Järn 0,1 milligram
Zink 0 milligram
Kalcium 4 milligram
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas 2014-01-28.