Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alexandra Zazzi har delat med sig av många recept under sin medverkan i Biggest Loser VIP. Bland annat en "grön röra" vars recept Anna efterfrågar i veckans spalt. Bild: Anna Svanberg, Janerik Henriksson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så gör du Zazzis gröna Biggest Loser-drink

I veckans frågespalt blir det dubbelt hälsosamt: Alexandra Zazzis gröna drink, som synts i Biggest Loser VIP, samt julgodis med matvete. Dessutom delar Mona med sig av ett smart knep till alla som ska göra kola i jul.

Kära matentusiaster!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så här i jultider ramlar det in många fina brev från er, bland annat nedanstående, kloka tips från Mona som jag tänkte föra vidare.

Tack för att ni hör av er! Jag har sagt det tidigare men måste få säga det igen: Det finns ett otroligt stimulerande matintresse därute och jag läser varje ord ni skriver.

Stressa inte ihjäl er innan jul, och ha hellre några få rätter med bra smaker och hög kvalité på julbordet, än sämre varianter som ni köpt färdiga. Och ta hand om varandra inför helgerna.

Hej Alexandra!

Såg att du publicerat ditt recept på lakritskola igen. Har gjort det flera gånger, så gott!

Vill bara tipsa om något som jag tycker underlättar mycket när man gör kolor: isformar i silikon som ger fyrkantiga bitar. De är perfekta att hälla kolasmet i, jag använder tre stycken. När kolorna kallnat vränger man bara formarna och får ut perfekta kolor. Bra för mig med svagare händer – att skära kola kan vara ganska svårt.

Jag använder en ”doseringstratt” när jag häller i kolan i formarna. Det underlättar också enormt om man skall hälla knäck i sådana där små pappersformar.

Juliga hälsningar från Mona Hult

LÄS MER: Så svänger du ihop Zazzis lakritskola

Hej Alexandra!

Jag undrar vad du har i din med näring sprängfyllda gröna frukostdrink, vars näringsinnehåll det gjordes tabell över i Biggest Loser?

Vill testa den på familjen!

Starkt jobbat med träningen, Anna

Hej Anna!

Kul att du följt mig på tv och tack för pepp. Är lite osäker på vilken frukost som Kristina (programmets kostexpert) valde att näringsberäkna i programmet, men mina frukostar med grön röra, som jag brukar äta i skål med sked, ser oftast ut på följande vis. Oftast äter jag även ett kokt ägg till.

LÄS MER: Zazzis kolhydratsnåla tacos från Biggest Loser VIP

Zazzis gröna röra

1-2 personer

• 0,5 selleristjälk

• 1 hasselnötstor bit färsk ingefära

• 1 hasselnötstor bit färsk gurkmeja

• 1 morot

Nu finns det gott om den hälsosamma grönkålen i butikerna.. Bild: Janerik Henriksson/TT

• 1 stor näve spenat

• 1 liten näve grönkål

• 1 äpple

• 0,5 banan

• saften av 0,5 citron

Toppa med:

• 1-2 msk linfrön

• 1-2 msk kokosflingor eller granola

• 1-2 msk färska bär

Mixa alla ingredienser till en gröt. Skeda upp på tallrik och strö över toppingen.

LÄS MER: Snabb rotsakspytt med ångad grönkål och kokt ägg

Alexandra Zazzi knep silverplatsen i årets upplaga av Biggest Loser VIP. Totalt gick hon ner 25 kilo..

Hej Alexandra!

Jag ska ta med en del av julbordet till jobbet, alla tar med något litet och jag har fått uppdraget "nyttigt smågodis". Har du tips? Det ska gärna vara enkelt att göra en stor sats, vi är 72 stycken med respektive. Men nyttigt, tack!

Hälsar tacksamt Amanda

Hej Amanda!

Här kommer ett recept som definitivt hamnar på den nyttiga delen av skalan. Ju mörkare choklad desto bättre. Hoppas detta funkar att göra för dig. Lycka till!

Nyttigt godis med matvete

12-15 personer

• 0,5 dl matvete

• 100 g mörk choklad, minst 60 %

• skalet av 1 kravodlad apelsin

• 1 dl mandlar

• flingsalt

• cayennepeppar (valfritt)

Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt stå och vila i kastrullen i 30 minuter, vänd om då och då. Häll ut kornen på en bricka för att torka och svalna.

Smält chokladen i vattenbad. Var noga med att inte få vatten i chokladen.

Rosta mandlarna i torr panna och grovhacka med kniv.

Blanda samman mandlar, matvete och apelsinskal med den smälta chokladen. Rör ihop ordentligt och bred ut över bakplåtspapper till 1 cm tjocklek, strö över lite flingsalt och om du vill lite cayennepeppar (var väldigt sparsam). Låt stelna. Skär ojämna bitar med en kniv eller bryt bitar innan servering.

Har du också en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

LÄS MER: Helheten viktigast i kostvanorna – lagom är bäst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.