Så förbereder du enkelt nyårsmenyn

ANNONS
|

Fira in 2017 med en sprakande nyårsmeny. De här rätterna går dessutom att förbereda i god tid. Allt för en lyckad afton.

Livet blir både enklare och roligare om man slipper stressa ihjäl sig inför en middag.

Framför allt på nyårsafton – denna antiklimaxtopp av partykvällar.

Har du bara ha koll på läget i köket, lär du också själv få tid över att umgås och skåla, i stället för att fnatta fram och tillbaka och bli smått hispig på kuppen.

Jag har satt samman en elegant, men ändå relativt enkel meny, som är så pass fiffigt konstruerad att allt går att förbereda innan. Läs igenom noga, gör en inköpslista och sedan ytterligare en lista på i vilken ordning du ska göra de olika momenten.

ANNONS

Några råd på vägen

Några råd på vägen till en lyckad middag med min trerättersmeny är följande.

Salladen går att göra i förväg, men den tunt skivade fänkålen förvaras i iskallt vatten. Ta upp och torka av, sedan är det bara att blanda ihop salladen i sista minuten. Det blir lite fräschare så.

Potatis eller valfritt tillbehör till rostbiffen förbereds och körs in i ugnen när gästerna kommer. Köttet kan serveras ljummet eller kallt, det behöver inte värmas.

Chokladfondanten ska vara kladdig i mitten, så grädda den hellre för lite än för länge. Tiden skiljer sig väldigt åt med olika ugnar.

Sedan är det bara att tuta och köra! Skål för nytt år, nya tider och nya spännande maträtter.

Recept

Laxtartar med fänkålssallad och senapsgrädde

4 portioner, 40 min

Läcker liten tartar att inleda kvällen med. Använder du Salmalax behöver den inte frysas över natten.

Tartar

  • 200 g Salmalax, alt. laxfilé som har frusits över natten
  • 1/2 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 citron, skalet
  • dill

Tina laxen om den är frusen. Tärna smått. Blanda med övriga ingredienser utom dillen. Portionera och forma till en biff.

Sallad

  • 1 liten fänkål
  • 50 g lagrad Svecia
  • 1/2 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 1/2 citron, saften
  • flingsalt

Ta bort det yttersta lagret på fänkålen och skär bort stjälkarna. Skiva tunt, gärna på mandolin. Hyvla osten. Blanda fänkål, ost, olja och citronsaft. Salta lite lätt.

Senapsgrädde

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk senapspulver
  • lite rivet citronskal
  • salt

Vispa grädde och senapspulver. Smaka av med rivet citronskal och salt.

Gör så här:

Placera de fyra biffarna på var sin assiett. Hit kan du förbereda.

Toppa med en klick senapsgrädde. Fördela salladen runt omkring. Garnera med dill och några extra droppar rapsolja, precis före servering.

Helstekt rostbiff med basilikasås

4 personer, 60-90 minuter

Bra bjudrätt som går att förbereda i god tid. Snåla inte med örterna, de ger massor av härlig smak.

  • 1 kilo rostbiff, nätad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • smör
  • olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 krukor färsk basilika
  • 1 dl bladpersilja
  • 3 kvistar färsk mejram eller oregano
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
  • 1 dl färskriven pecorino eller parmesan

Att äta till:

  • grillade tomater
  • klyftpotatis

Gör små snitt i köttet och stick in 3 vitlöksklyftor i bitar och små rosmarinkvistar.

Hetta upp lite smör och olivolja i en stor stekpanna. Bryn köttet hastigt runtom så att det får fin färg. Stek färdigt i ugnen i 125 grader tills innertemperaturen är 55-60 grader (beroende på hur rött du vill ha köttet). Ta ut, salta och peppra och låt svalna (spar på stekspadet).

Mixa hastigt örter (spara lite till dekor), pinjenötter, ost och 1 vitlöksklyfta. Tillsätt olivolja under omrörning tills du får en krämig röra. Späd med stekspadet till lagom konsistens (viktigt för smaken). Skiva köttet, lägg på uppläggningsfat. Hit kan du förbereda.

Ringla såsen över köttet. Dekorera med lite extra pinjenötter och basilikakvistar.

Servera med grillade tomater och klyftpotatis. Smakar lika gott kallt som ljummet.

Chokladfondant med konjakkörsbär

6 portioner, 30 min

En fondant ska vara riktigt kladdig i mitten. Tiden kan därför variera mellan olika ugnar. Numera finns det frusna körsbär att köpa, de passar fint här, om man inte hittar färdigmarinerade.

  • 2 dl körsbär i konjak
  • (färdiga eller gör själv med 2 msk socker + 2 msk konjak)
  • 125 g smör + lite till formen
  • 3/4 dl strösocker + lite till formen
  • 200 g mörk choklad, 70 procent
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl löst vispad grädde

Lägg körsbär i 2 matskedar konjak med 2 matskedar socker över natten, eller köp färdiga på burk.

Smörj sex små portionsformar med lite smör och strö på ett tunt lager socker.

Smält smör och choklad försiktigt på svag värme i en kastrull. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt. Vänd ned chokladsmeten i äggsmeten. Sikta i mjöl och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Fördela i formarna. Hit kan du förbereda.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14-15 minuter. De ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men ändå gå att lossa ur formarna.

Placera formarna upp och ned på assietter. Vänta 3-4 minuter och lyft sedan bort formarna. Hjälp försiktigt till med en kniv om de inte släpper.

Servera genast med konjakskörsbär och löst vispad grädde.

Att dricka till

Förrätt: Vilarnau Brut Nature Organic (7731), 79 kronor.

Huvudrätt: I Sassi Rosso Organic (4992), 99 kronor.

Dessert: DelitiaRecioto della Valpolicella Classico (5329), 99 kronor.

Alkoholfria alternativ

Förrätt: Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine (1979), 89 kronor.

Huvudrätt: Golden Ganjal (1904), 99 kronor.

ANNONS