Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nyårshummern kan frysa inne

Hummer på nyårsbordet är för många en nödvändighet. Risken finns att priset på den kan sticka i väg inför helgen. Isläget på Västkusten är besvärligt. Båtar har frusit inne, vilket kan leda till mindre tillgång.

Så är det för Christian Johannisson, yrkesfiskare i Skärhamn på Tjörn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Isen är så tjock i hamnen att jag kommer inte loss från bryggan, säger han till TT.

– Men jag hoppas komma ut med en kompis båt. Den ligger på Härön utanför Kyrkosund och den båten ligger fri än så länge.

Christian Johannisson har 33 tinor kvar i havet.

Hummerfisket är en viktig del för det kustnära yrkesfisket på Västkusten vintertid. Men Johannisson klagar på att lönsamheten blivit bra mycket sämre än för 15–20 år sedan. Han brukar få mellan 200 och 250 kronor kilot för sin hummer.

– Priserna har gått ned fruktansvärt kraftigt. Och det beror på att fritidsfisket brett ut sig extremt mycket på senare år, säger han.

Hummerbeståndet ska enligt forskarna vara bra och hållbart, men det är många som konkurrerar om havets svarta guld.

Lars Erlandsson, auktionsförrättare sedan 30 år på Göteborgs Fiskauktion, tippar på att hummerpriset kommer att ligga runt 400–450 kronor kilot inför nyårshelgen, men det kan också blir högre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.