Mia Gahne: Eget julgodis sätter huset på automys

Godis hör julen till. Hemlagat smakar det ännu lite godare. Egna julgotter blir dessutom lysande presenter.

ANNONS
|

Vissa minnen varar för evigt. För mig personligen är de föga förvånande ofta förknippade med mat och dofter. Jag glömmer till exempel aldrig hur det brukade kännas när jag kom ned i köket i decembertider, och mamma stod och kokade julkola. Två sorter, en mörk och en ljus. Det doftade sirap, kakao, grädde och smält smör – allt förpackat i en förförisk söt dimma.

Själv åkte man på det tämligen tröttsamma uppdraget att packa in alla dessa kolor i smörpapper. Efter ett evigt pappersprassel placerades så småningom hela rasket på det sedvanliga tjocka glasfatet från mormor och morfars lanthandel. Inga traditioner fick brytas. Kolan var viktig.

ANNONS

LÄS MER:Test: Julens bästa skumtomtar enligt blivande tandläkarna

Automysläge

Nu vet jag inte ens var det där fatet finns. Men så mycket vet jag – det finns få sätt som är lika effektiva när det gäller att öppna dörrarna på vid gavel och släppa in julstämningen på högsta volym. Att tillverka sitt eget julgodis försätter liksom hela huset i automysläge. Det är en fullständigt analog och nervlugnande process som formligen tvingar en att varva ned och backa bandet.

Visst kan vi köpa det mesta färdigt numera och visst finns det nyttigare saker att äta. Och det blir oftast en hel del över. Men det hör till. Vägen är målet. Även moderna familjer kan behöva samlas kring en puttrande kolagryta en gång om året.

LÄS MER:Mia Gahne: Glöggmys med spännande tillbehör

En present

Och som om dessa bonuspoäng inte vore nog har du även försett dig med en lysande present att ta med på glöggminglet eller ge bort i julklapp. Ingen blir ledsen av att få hemgjorda godsaker. En burk hemgjord konfekt är ett fysiskt bevis på att någon har lagt ned tid och omtanke på just dig, vilket är något av det finaste man kan få. Kan eller vill man inte äta godiset själv kan man alltid bjuda andra på gotterna.

För julen är ju till för att dela. Sötsaker likaså.

ANNONS

LÄS MER:Goda tilltugg till glöggminglet

Honungskola med citron och flingsalt

Till 40 stycken, 30 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

Ljuvliga kolor att ge bort i jul eller ställa fram på gottebordet. Använd gärna svensk honung.

• 100 g smör

• 2 dl vispgrädde

• 3 dl strösocker

• 1 dl honung

• 2 citroner

• 1 nypa flingsalt

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, honung samt 1 msk citronsaft. Låt sjuda på medelvärme tills smeten börjar tjockna. Rör om då och då (vänta ett tag innan du börjar röra) så att det inte bränns vid.

Sjud tills kolasmeten blir 125 grader, eller gör kulprovet om du inte har någon termometer, det vill säga: droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten, om det sedan går att forma dropparna till en smidig, elastisk kula är kolan klar. Koka annars lite till och upprepa proceduren.

Riv ner citronskalet från båda citronerna och blanda väl.

Häll upp kolasmeten i bakplåtspappersklädd form, cirka 15 x 20 cm, alternativt i knäckformar. Strö över flingsalt och låt svalna. Ställ sedan in i kylen i 2-3 timmar eller tills den stelnat.

Skär i bitar om du inte använder knäckformar. Slå gärna in kolorna i smörpapper eller liknande.

Marsipanbröd med rom, pistage och torkad frukt

Till 4–6 stycken, 30 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

Väldigt enkelt att göra, men också väldigt gott att äta. Jul i godisform, helt enkelt.

ANNONS

• 5 torkade aprikoser

• 10 russin, gärna gula

• 15 torkade tranbär

• 5 torkade fikon

• 2 msk mörk rom

• 250 g mandelmassa, kylskåpskall

• cirka 1 dl pistagenötter, grovhackade

• 1 bit syltad ingefära, finhackad

• 1 apelsin, skalet

• 100 g mörk choklad

Hacka aprikoser, russin, tranbär och fikon ganska grovt och lägg i en liten skål. Häll på rom och låt stå en stund, gärna över natten.

Låt frukten rinna av i en sil, men se till att spara spriten.

Riv mandelmassan grovt i en bunke. Blanda sedan ned frukten, den sparade rommen, hälften av pistaschnötterna, syltad ingefära och rivet apelsinskal. Rör ihop till en någorlunda jämn massa. Forma till 4-6 små ”limpor”, beroende på hur stora du vill ha dem.

Smält chokladen försiktigt i omgångar i mikron eller i vattenbad och pensla sedan bröden med den smälta chokladen. Garnera genast med resten av pistaschnötterna. Ställ i kylen i minst 1 timme.

Skiva upp limporna vid servering, eller låt var och en skära sin egen skiva allt efter habegär och behov.

Lingontryffel med chili

Till cirka 50 stycken, 30 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

En återkommande favorit i mitt hem. Gillar du inte chili kan du använda vanlig choklad i stället, men kombinationen är grymt god.

ANNONS

• 250 g mörk choklad med chili

• 20 g smör

• 1 dl vispgrädde

• 1/2 dl rårörda lingon

• 1/2 dl tinade lingon

• ischokladformar

Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och häll i grädden. Värm tills blandningen nästan kokar och ta sedan bort kastrullen från plattan.

Häll ner chokladhacket i grädden och låt smälta under försiktig omrörning. Blanda i de rårörda lingonen och rör sakta till en hyfsat slät och blank smet. Det är viktigt att inte röra för mycket, då kan chokladen skära sig.

Klicka ner tryffelsmeten i ischokladformar. Placera formarna på ett fat och låt stå i kylen tills tryfflarna stelnat. Strö över några tinade lingon när det är dags att sätta fram dem.

LÄS MER:Så svänger du ihop Zazzis lakritskola

Att dricka till

• Saint John (7827), 129 kronor.

• Alkoholfritt: Dessert de Luxe (1955), 59 kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS