Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Is värre bakteriehärd än toalettvatten

Isen på flera snabbmatskedjor har kraftiga hygienbrister. Smutsiga ismaskiner kan vara förklaringen.

En brittisk studie, som gjorts i samarbete med tidningen Daily Mail, visar att isen på flera restauranger och kaféer innehåller stora mängder bakterier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Undersökningen utfördes i Hampshire där is från tio olika kedjor samlades in och jämfördes mot vattnet i toalettstolarna på samma restauranger.

På både McDonalds, Burger King, Starbucks, KFS, Nandos och Café Rouge innehöll isen fler bakterier än toalettvattnet.

Enligt experterna kan det bero på att toaletterna städas oftare än ismaskinerna.

På Burger King hittades också bakterier i isen som tydde på att medarbetarna inte tvättat händerna ordentligt eller på annat sätt slarvat med hygienen.

Sven Hars, marknads- och kommunikationsdirektör för Burger King i Skandinavien, berättar att de nyligen har gjort en översyn av rutinerna.

Lever era restauranger upp till kraven nu?

– Reglerna är väldigt tydliga och vi jobbar för fullt för att säkerställa att de efterföljs. De anställda ska tvätta händerna varje gång de skiftar arbetsuppgift och minst en gång i timmen, säger han.

Frida Berg, presschef på McDonalds i Sverige, vill inte kommentera den brittiska studien men understryker att McDonalds har hög hygien- och livsmedelssäkerhet.

Enligt Livsmedelsverket händer det dock regelbundet att svenska restauranger får anmärkningar. Isen är nämligen ganska känslig.

– Så fort man manipulerar vattnet växer mängden med bakterier. Många tror att bakterier dör snabbt när vattnet är fryst, men de kan överleva väldigt länge när det är kallt, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

En av bakterierna man kan hitta i isen är E. coli. Den finns naturligt i avföring och kan spridas till is och andra livsmedel när medarbetarna inte tvättar händerna ordentligt.

– Då kan man bli riktigt sjuk. Men så länge man bara missat att rengöra ismaskinen brukar det inte vara någon större fara, även om snuskfaktorn så klart är hög, säger Torbjörn Lindberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.