Härliga rätter med kökets doldisar

Bönor är kökets mest anonyma doldis. En lysande stapelvara som både mättar och gör gott. Allt för en billig penning. Underskatta inte bönans makt.

ANNONS
|

Vissa saker lönar det sig att alltid ha hemma. En grej som alltid finns i mina förråd är bönor av skilda slag. Har man bara en burk bönor till hands riskerar man aldrig att gå hungrig.

Forskningsstudier visar dessutom att bland annat kidneybönor påverkar våra hungerhormoner och hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna under lång tid. De är också en viktig proteinkälla för personer som enbart äter vegetarisk mat. Bönor har även fettförbrännande egenskaper och är därför bra om man försöker gå ned i vikt. Fibrer, antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper är andra bonuseffekter man får på köpet.

ANNONS

Billig mat

Apropå köp – bönor är förvånansvärt billig mat. Allra billigast blir det förstås att köpa torkade bönor som man själv blötlägger och kokar. Koka dem tillräckligt länge och byt ut kokvattnet flera gånger för att minska risken för jobbiga gaser och upplåsta magar.

Men att koka själv kan onekligen kännas som en extra börda i dessa stressade dagar. Det måste få vara tillåtet att ta till hjälp och fusk i köket för att en vanlig människa ens ska orka. Lägger man på någon krona och köper dem i glasburk i stället för konservburk eller kartong får man ännu lite mera smak för pengarna.

Samma sak gäller frysta bönor. Strålande ”fusk”. De smakar alldeles utmärkt. Färska bönor är naturligtvis fantastiskt gott, men det är inte alltid de är i toppform.

En annan inbyggd finess är att de går att använda till det mesta. Soppor, grytor, sallader, dipp, pasta, mackor och gratänger. Man kan till och med baka med malda bönor i stället för mjöl.

Massor av färg

Och ingen böna är den andra lik. Det finns massor av olika färger och storlekar. Prova dig fram och hitta din egen absoluta favoritböna. Bönor är bra mat, helt enkelt. En doldis med massor av bonuseffekter.

ANNONS

Ingefärsfrästa bönor med sidfläsk

Till 4 portioner, 10 minuter

Snabblagat tillbehör eller enkel smårätt, där fläsket sätter skön röksmak på bönorna.

cirka 250 g haricots verts och/eller vaxbönor

  1. 3 cm färsk ingefära
  2. 3 vitlöksklyftor
  3. cirka 150 g rökt sidfläsk (gärna kallrökt)
  4. olivolja
  5. 2 tsk sesamolja
  6. 1 röd chili, urkärnad och finskuren, alt 1 nypa chiliflakes
  7. flingsalt
  8. nymalen svartpeppar

Ansa bönorna. Skala och finhacka ingefäran och skiva vitlöken. Skär fläsket i strimlor eller tärningar.

Hetta upp olivolja och sesamolja i en stekpanna eller wok. Fräs fläsket tills det får färg, tillsätt ingefära och vitlök och fräs ytterligare någon minut utan att bränna vitlöken.

Tillsätt bönor, chili, flingsalt och peppar. Fräs ett par minuter tills bönorna är klara, men fortfarande spänstiga.

Servera som tillbehör eller lätt lunch. Väldigt gott till fisk.

Blixtsnabba böntacos

Till 4 portioner, 15 minuter

Busenkel vardagsmat för alla smaker. Man tänker inte ens på att det är vegetariskt.

  1. 1 burk svarta bönor, à 400 g
  2. olivolja
  3. 1 gul lök, finskuren
  4. cirka 1/4 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
  5. 1 tsk spiskummin, gärna hel
  6. nymalen svartpeppar
  7. salt
  8. 1 dl vatten
  9. Att äta till:
  10. 8 tortillabröd
  11. 1 påse råkostblandning eller liknande
  12. 1 avokado, tärnad eller i klyftor
  13. 1 burk färdig tacosalsa
  14. cirka 1 dl crème fraiche eller gräddfil
  15. limeklyftor
  16. salladslök och/eller färsk koriander

Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan. Tillsätt löken och stek tills den mjuknar. Häll i chipotlepaste, spiskummin, peppar och lite salt och låt fräsa med i någon minut. Tillsätt sedan avrunna bönor och vatten. Lägg på locket och låt puttra 5 minuter. Ta bort locket och mosa ungefär hälften av bönorna grovt med gaffel. Låt eventuell vätska koka in. Smaka av.

Värm tortillabröden enligt anvisningarna på förpackningen. Fyll dem med bönröran, råkost, avokado, salsa, en klick crème fraiche eller gräddfil. Pressa över lite lime och garnera med finskuren salladslök och/eller korianderblad.

Pasta e faglio med salviapesto

Till 4 portioner, 60 minuter

Det här är något av det godaste jag vet. Italiensk husmanskost i toppform.

  1. 2 burkar bönor, stora vita eller borlotti, à 400 g
  2. 1 gul lök
  3. 3 selleristjälkar
  4. 3 vitlöksklyftor
  5. 3 morötter
  6. 1 paket bacon, à 140 g
  7. olivolja
  8. 1 nypa chiliflakes
  9. 1 1/2 dl vitt vin
  10. 1 liter hönsbuljong
  11. 200 g gnocchi (ej färsk)
  12. 1 dl färskriven parmesan
  13. salt
  14. nymalen svartpeppar
  15. Salviapesto:
  16. 2-3 msk grovhackad salvia
  17. 1 stor knippa bladpersilja
  18. 1 vitlöksklyfta
  19. 1 dl färskriven parmesan
  20. salt
  21. nymalen svartpeppar
  22. cirka 1 dl olivolja

Skala och hacka lök, selleri, vitlök och morötter finfint. Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg och det mesta av fettet försvunnit. Häll på lite olivolja och chiliflakes, fortsätt fräsa tillsammans med grönsakerna tills de blir mjuka, 5–10 minuter.

Häll på vinet, sätt på locket och låt koka in. Tillsätt hönsbuljong och avrunna bönor. Låt koka sakta under lock i 15–20 minuter.

Fiska upp ungefär hälften av bönorna med hålslev och mixa till en puré. Häll tillbaka i soppan, tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen.

Under tiden: Mixa salvia, persilja, vitlök och parmesan. Tillsätt salt och peppar. Häll sedan sakta i oljan, lite i taget medan du fortsätter mixa. Smaka av.

Smaka även av pastarätten med peppar, salt och kanske lite extra vin. Tillsätt parmesan och en klick salviapesto.

Servera i djupa tallrikar eller skålar med extra ost och pesto vid sidan om.

ANNONS