Jag skulle inte helt kalla mig traditionalist men till midsommar vill jag gärna ha sill, nubbe och så var det där med svenska jordgubbar. För att vara helt säker blir det en sväng för att handla in fler än ett paket dagen innan. Man vill ju inte stå där i butiken lite snopet och bli snuvad på de åtråvärda röda bären.
För när säsongen med jordgubbar äntligen drar igång kan jag inte få nog. De åker ner i skålen över morgonyoghurten, smaksätter drinken och toppar tårtor och andra söta bakverk. Och helst okynnesäter jag jordgubbarna precis som de är, för det är så otroligt gott.
Eftersom jordgubbar har en angenäm subtil syra kan de även användas i dressingar och sallader och inte bara i söta sammanhang. Mixa några jordgubbar med saften från citron och vit balsamvinäger. Blanda ner olivolja och smaksätt med salt och peppar. Syran och den lilla sötman sätter fin twist på en grön sallad med milda blad. Nästan vilken ost som helst skulle bli lika glad att göra följe med den fruktiga dressingen. Som frasigt stekt haloumi eller len och krämig getost.
Börjar du känna dig övertygad om att gå på gastronomisk upptäcktsfärd i jordgubbsriket? Då är det dags att prova de oändliga möjligheterna att skapa drinkar, med eller utan alkohol. Läskande och isiga med jordgubbarna mixade till en slät bas eller nedskurna i mindre bitar. Gå loss och kombinera vidare med rabarber- eller flädersaft. Fyll också glasen med jordgubbar och melon i mindre bitar, som gärna marinerats en stund med finhackad färsk mynta och pressad lime. Drickbar sommarglädje, snabbt och enkelt. Shaker och stavmixer är allt som behövs, förutom alla goda råvaror såklart. Här vill jag också slå ett extra slag för färsk mynta i bunt som man ofta hittar i orientaliska livsmedelsbutiker. Den smakar så mycket mer är den i kruka. Prova själv så får du se.
Ladda kylen med jordgubbar och baka till sist en pampig tårta med bär som fått marineras en liten stund med lime och mynta till gränslöst god njutning. Behöver jag tillägga att bästa tiden är nu? Med sommaren framför oss och enkel matlagning i fokus säger jag hej och välkommen till långa avslappnade måltider utomhus.
Tårta med limemarinerade jordgubbar och mynta
Fira sommaren med en maffig jordgubbstårta där bären först marinerats en stund. Pressad limesaft tillsammans med finhackad mynta gör att tårtan blir frisk och inte alltför söt i smaken.
10-12 bitar
Tid för tillagning: cirka 30 minuter + 45 minuter i ugnen
Tårtbotten:
150 gram smör
3 ägg
2,5 dl socker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Till formen:
smör och mandelspån
Limemarinerade jordgubbar:
2 l färska jordgubbar
1 lime, finrivet skal och pressad saft
1 msk finhackad färsk mynta
2 msk florsocker
Fyllning:
200 gram färskost (till exempel Philadelphia)
2 dl crème fraiche
en halv lime, finrivet skal och pressad saft
1 dl florsocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 dl vispgrädde, fluffigt vispad
GÖR SÅ HÄR.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda mjölken med smöret. Blanda mjöl med bakpulver. Häll ner det smälta smöret och mjölblandningen i smeten, lite i taget och blanda noga. Smörj och strö ut mandelspån i en form med löstagbar botten som mäter cirka 24 centimeter i diameter. Häll ner smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 35–45 minuter tills kakan känns torr. Ställ att svalna i formen.
Ansa jordgubbarna och dela i kvartar. Blanda med finrivet limeskal, limesaft, finhackad mynta och florsocker. Låt bären marinera i rumstemperatur i 10 minuter.
Blanda färskost med crème fraiche, limeskal, limesaft, florsocker och vaniljpulver till en slät blandning. Vänd ner den fluffigt vispade grädden.
Lossa kakan ur formen och dela den i två delar. Fyll med hälften av krämen och några skedar marinerade jordgubbar och lägg över den andra kakdelen. Garnera med resten av krämen och toppa med marinerade jordgubbar.
Sallad med jordgubbar, getost och rostade hasselnötter
Tänk på att ringla ut dressingen över salladen strax före serveringen, annars mister bladen sin krispighet och blir inte alls lika goda i konsistensen.
4 personer
Tid för tillagning: 15-20 minuter
1 l jordgubbar
2 rödbetor
1 salladshuvud (till exempel hjärtsallad eller romansallad)
1 dl hasselnötter
1 msk flytande honung
150 gram chèvre
1 tsk finhackad färsk rosmarin
Dressing
en halv citron, finrivet skal och pressad saft
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR.
Skär av bladen från jordgubbarna och dela i halvor. Skala och skiva rödbetorna i riktigt tunna skivor. Skölj och plocka salladen. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg. Tillsätt honungen och låt den smälta och blir varm i 1-2 minuter. Blanda och häll genast upp på bakplåtspapper att stelna. Dela getosten i mindre bitar. Lägg upp salladsblad varvade med jordgubbar och skivad rödbeta. Toppa med getost, rostade nötter och finhackad rosmarin.
Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Ringla över salladen och servera genast med gott bröd.
Jordgubbscocktail med rom och mynta
Överraska dina vänner med en läskande drink på jordgubbar. Sockerlagen med jordgubbar och ingefära går att förbereda några dagar innan och förvara i kylen.
4 glas
Tid för tillagning: 10 minuter + 30 minuter för lagen att dra
Jordgubbslag:
2 dl vatten
2 dl socker
5-6 jordgubbar
1 tsk finhackad ingefära
0,5 l jordgubbar
4 cl jordgubbslag
16 cl ljus rom
2 lime, pressad saft
is
4 kvistar mynta
jordgubbar till dekoration
GÖR SÅ HÄR.
Koka upp vattnet och häll ner socker, rör tills sockret smält. Skär jordgubbar i skivor och tillsätt dem och finhackad ingefära. Dra bort från plattan och låt blandningen stå i 30 minuter. Sila den och häll upp på en väl rengjord flaska.
Mixa en halv liter jordgubbar med stavmixer. Tillsätt jordgubbslag (spar resten i kylen, håller sig i några dagar), mixade jordgubbar i en shaker med rom och pressad limesaft. Skaka och fyll glasen med is. Häll över drinken och dekorera med mynta och jordgubbar.