Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar där hon skriver om mat och recept från hela världen.
Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar där hon skriver om mat och recept från hela världen. Bild: Jonas Ekströmer

”Mat ska vara en njutning”

Med sitt okonstlade sätt och sina spännande recept har ­Zeina Mourtada vunnit alla matälskares hjärtan.
– Många av rätterna kommer från min mamma och hennes blandning av smaker från Libanon och Sierra Leone, säger hon.

ANNONS

Zeina Mourtada började laga mat relativt sent i livet. Under uppväxteni ­Malmö lade hennes ­mamma grunden för det som skulle bli Zeinas specialitet: välsmakande men ändå enkel ”husmanskost” från Mellan­östern.

– När jag fick egen familj och ville laga mina barndomsrätter upptäckte jag hur svårt det var att hitta bra recept. Allt var på arabiska, som jag inte kan läsa, berättar hon.

Samlade mammas recept

Telefonen till mamma gick varm. Hur gör man den där goda lammgrytan? Pita­bröden? Dina yoghurtbollar, vad är det i dem?

– Jag antecknade på gamla kvitton, lösa lappar och i marginalen på tidningar.

När hon en dag lade upp en bild på sina yoghurtbollar i en matgrupp på Facebook forsade kommentarerna in.

ANNONS

– Det var fler som hade ­behov av bra recept på ­svenska. Det slutade med att jag startade min matblogg ”Zeinas Kitchen” för att ­svara på alla frågor och samla alla recept på ett ställe.

Det blev startskottet på en framgångsrik karriär som matskribent, tv-kock och kokboksförfattare. Att maten ska vara en njutning är filosofin.

Zeina Mourtada är född i Sierra Leone, dit hennes föräldrar hade flytt från Libanons inbördeskrig på 1970-talet. Men när även det västafrikanska landet skakades av oroligheter, flydde familjen vidare till Sverige.

Zeina växte upp i Malmö

– Jag var fyra år när vi kom hit. Jag har ett starkt minne av att min bror och jag springer rakt ut i snön i våra sommarkläder. Mamma blev tokig på oss!

Familjen hamnade till slut i Malmö där Zeina växte upp.

Att hon skulle arbeta med mat var absolut inget hon hade planerat.

– Jag jobbade som säljare på Stadium och trivdes jätte­bra med det. Men så kom det in en snygg kille som behövde ett par badbyxor.

Tyvärr var de slut i hans storlek så Zeina ringde en annan butik för att lägga undan ett par åt den charmige kunden.

– Att döma av hans dialekt kom han inte från stan. När han gick vidare till den ­andra butiken fick jag panik – tänk om jag aldrig får träffa ­honom igen?

ANNONS

Gifte sig med badbyxemannen

Hon kastade sig på telefonen för att be kollegorna ge badbyxe-mannen hennes nummer.

– Och nu har vi varit ­gifta i 18 år och har tre barn tillsammans, säger Zeina, som senare flyttade med sin man till Sollentuna utanför Stockholm.

Det var under mamma­ledigheten som matlagandet tog fart. Hon upptäckte hur roligt det var och ägnade sig åt allt från bakning till långkok.

– Men att det skulle leda till att driva egna bolag, ge ut böcker och laga mat i tv hade jag aldrig kunnat drömma om.

Allt matfix sker hemma i det egna köket. Hon lagar alla rätter flera gånger för att mejsla fram det perfekta receptet.

Har slitit ut köket med all matlagning

– Köket var helt nytt när vi flyttade in, men nu tre år senare har jag slitit ut det. Jag håller på att skissa på ett nytt. Det viktigaste är funktionen – hur det ser ut får komma i andra hand.

Högst upp på önskelistan står en diskmaskin, modell storkök, som diskar rent på ett kick. För mycket disk blir det.

– Sedan kommer arbetsytor. Jag behöver gott om plats. Alla material måste tåla hårt slitage. Ändå föredrar jag att arbeta hemma. Det passar mig bäst.

Zeina Mourtada fick stor uppmärksamhet redan efter sitt första tv-framträdande.

ANNONS

– Jag var med i TV4:s ”­Nyhetsmorgon” 2017. Troligen var jag den första tv-kocken som hade sjal, för det väckte reaktioner.

Det kom mycket hat och ­ilska, men även mycket kärlek och uppskattning över att äntligen få se någon ”som såg ut som mig och mina vänner” på tv.

Gillar att bära sjal

Själv tog hon på sig sin sjal i vuxen ålder men ingen i hennes familj täcker håret.

– Efter en tuff period i mitt liv när jag sörjde min bror som tog livet av sig, fann jag tröst i bönen och min tro växte.

Sjalen har blivit som en del av henne och hon trivs med att bära den.

Nu är Zeina nöjd med livet i största allmänhet.

Däremot måste balansen mellan jobb och fritid bli bättre, tycker hon. Att hitta tid för återhämtning.

Att fylla 40 år känns inte som någon stor grej för Zeina, om det inte vore för pressen att ordna ett kalas.

– Alla säger att jag borde fira, men jag vet inte. Kanske – bara jag slipper laga maten!

Zeina Mourtada

Ålder: Fyller 40 år den 4 april.

Gör: Kock och mat­skribent. Hon driver ­matbloggen ”Zeinas Kitchen” och har gett

ut flera kokböcker.

Bor: Sollentuna,

Stockholm.

Familj: Man och tre barn: Batol, 16, Hadi, 11, och Aliya, 8 år.

Om att fylla 40: ”Jag ­brukar inte fira särskilt mycket. Bara min man och närmaste familj kommer ihåg mig är jag nöjd.”

Så firar hon födelse­dagen: ”Alla frågar efter en fest men jag känner mig mest stressad.”

Fritidssyssla hemma: ”Jag älskar att bara ligga i soffan en hel dag, äta snabbnudlar och se på dåliga tv-serier som ’Love is blind’. Det är så jag återhämtar mig.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS