Martina Haags affärsidé är att hitta på något som hon sedan mjölkar på flera sätt. "Jag skriver en bok, gör filmmanus på den och så tvångsbesätter jag mig själv i huvudrollen. Det blir tre arbetstillfällen", säger hon inför sin 55-årsdag.
Martina Haags affärsidé är att hitta på något som hon sedan mjölkar på flera sätt. "Jag skriver en bok, gör filmmanus på den och så tvångsbesätter jag mig själv i huvudrollen. Det blir tre arbetstillfällen", säger hon inför sin 55-årsdag. Bild: Jonas Ekströmer

Martina Haag jobbar med tre romaner – samtidigt

Det började med en skådespelardröm som aldrig riktigt blommade ut. Men efter att skrivandet kom in i bilden lossnade allt för Martina Haag.
– Om jag bara får välja en sak blir det att skriva. Det kommer jag att göra jämt.

ANNONS
|

Det har bara gått några dagar sedan Martina Haag kom hem från Spanien där hon har peppat 70 rätt otränade damer att springa en mil. Uppdragen att följa med på olika hälsoresor började för fem år sedan efter att hon skrivit krönikor om hur hon själv började löpträna – hon som aldrig sprungit i hela sitt liv. Nu hjälper hon andra att komma igång.

– Jag cyklar runt, runt damerna som en vallhund och peppar. När de går i mål får de kransar runt halsen och champagne och det spelas ”We are the champions” på högsta volym. De är så glada att de gråter. Det fina är att jag känner att jag har lyckats förmedla att vem som helst faktiskt kan börja röra på sig.

ANNONS

Vi sitter i hennes stora kök i trevåningshuset i Bromma. Martina bjuder på kaffe. I en bur i hörnet av rummet sitter hamstern Hagrid och kurar.

– Han är väldigt söt i ansiktet men rätt osocial, informerar hon.

Las Vegas byts mot Tyskland

Själv gillar Martina att ha folk runt omkring sig. Och att laga mat. Och att komma på nya idéer som leder till nya idéer. Just nu har hon tre romaner på gång plus en tv-serie, eller kanske två, och ett långfilmsmanus.

– Förra året var ett Las Vegas-år då det kändes som att jag flöt omkring på en gigantisk flamingo hela tiden och bara hade roligt. Det här året är mitt tyska år. Tåget ska gå i tid och det ska vara ordning och reda. Jag ska skriva så jäkla mycket att de ska trilla baklänges på förlaget, haha.

För fem år sedan skrev Martina Haag krönikor om hur hon själv började löpträna – hon som aldrig sprungit i hela sitt liv. Nu hänger hon med på olika hälsoresor och hjälper andra att komma i form.
För fem år sedan skrev Martina Haag krönikor om hur hon själv började löpträna – hon som aldrig sprungit i hela sitt liv. Nu hänger hon med på olika hälsoresor och hjälper andra att komma i form. Bild: Jonas Ekströmer

Först ut är kokboken ”10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)” som kommer i september. Martina springer ut till bilen och hämtar manuset på 145 sidor som i grunden är uppbyggt kring alla problem som finns med att bjuda folk på middag – från att man tänker att man bor för litet till att man är rädd för att alla gästerna ska tacka nej eller att de inte kommer att gilla maten.

ANNONS

Sedan kommer lösningarna, hur man kan göra det ändå och så klart en massa recept.

– Det är lite av en social insats. Som med min springgrej, säger hon, men ångrar sig i samma andetag.

– Nu lät jag som om jag tycker att jag är världens godaste människa, men ja, man vill ju beröra.

Utforskar sig själv

Som liten drömde Martina Haag om att bli filmstjärna. Efter grundskolan gick hon olika teaterskolor och fick en del roller, men inga större jobb. Vid 39 års ålder svängde det plötsligt. Martina berättar att hennes kompis Jonna Bergh, som då var chefredaktör för Cosmopolitan, frågade om hon ville skriva en gästkrönika i tidningen.

– Jag sa att jag inte kunde skriva. Att jag gick ut nian med 0,7 i betyg och inte kunde någonting om någonting. ”Ska jag skriva om att jag är dum i huvudet?” Det tyckte hon, så min första text handlade om att jag inte hade någon allmänbildning.

2017 deltog Martina Haag i SVT-succén "På Spåret" ihop med Peter Magnusson (till vänster) och i fjol fanns hon med i TV4:s fredagsunderhållning "Let's dance" tillsammans med danspartnern Tobias Bader.
2017 deltog Martina Haag i SVT-succén "På Spåret" ihop med Peter Magnusson (till vänster) och i fjol fanns hon med i TV4:s fredagsunderhållning "Let's dance" tillsammans med danspartnern Tobias Bader. Bild: Pontus Lundahl

Krönikan blev mycket uppskattad av läsarna och snart fick Martina fler skrivuppdrag. 2004 samlades alla texterna i debutboken ”Hemma hos Martina”. Sedan dess har det blivit åtta böcker till.

Du utger dig aldrig för att vara något annat än en vanlig skröplig människa, som alla vi andra. Är det en medveten strategi?

ANNONS

– Nä, det blir bara så. Snarare är det – vilket område känns spännande att penetrera nu? Att skriva är ett spännande sätt att lära känna och utforska sig själv och att vara i olika världar. Men många tror att allt jag har skrivit är självupplevt. Mina första böcker har ju också en bild av mig på omslaget så jag får väl skylla mig själv.

Att skriva är spagettin

I dag kan hon också se att tiden på olika teaterskolor gynnat henne som författare, både när det gäller att sätta sig in i olika situationer, men också fantasibiten där improvisationen varit till stor hjälp.

– Sedan är min affärsidé att jag hittar på något som jag sedan mjölkar på flera sätt. Jag skriver en bok, gör filmmanus på den och så tvångsbesätter jag mig själv i huvudrollen. Det blir tre arbetstillfällen. Så man kan säga att skådespeleriet är en förutsättning för att kunna skriva som i sin tur är en förutsättning för att bli skådis.

Är skådespelardrömmen fortfarande lika stark?

– Jo, men att skriva är tusen gånger viktigare. Man kan säga att om skriva är spagettin så är filma efterrättstårtan. Om jag bara får välja en sak blir det att skriva. Kan jag hålla på så här i resten av mitt liv, skriva böcker som folk verkar vilja läsa och filma ibland, då är jag jättenöjd.

ANNONS

Martina Haag

Ålder: Fyller 55 år den 9 juni.

Bor: Hus i Bromma.

Familj: Barnen Jackson, 23, Lucia, 20, Dino, 15, Diana, 11 år, och hamstern Hagrid, 1,5 år.

Gör: Författare och skådespelare.

Om att fylla 55: ”Jag har inte hunnit tänka så mycket på det, men det känns fint”.

Så firar jag födelsedagen: ”Att bli 55 är ju lite som att ha namnsdag så jag har inte planerat något speciellt. Men om jag känner mig själv rätt kommer jag att panikringa in mina kompisar på spontanfest i sista sekunden”.

Styrka: ”Jag kan ha många järn i elden samtidigt och jag är ganska rolig. Att jag har många vänner är också en styrka, tycker jag”.

Svaghet: ”Jag är urdålig på att vara totalt närvarande i nuet. Jag har hela tiden en framförhållning, en lista med saker som ska bockas av i turordning. I födelsedagspresent önskar jag mig att kunna existera i nuet utan stress. Och lite längre hår”.

ANNONS