Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Härnqvist skriver så det hörs. När hans debutroman i spänningsgenren nu blir ljudbok presenteras försäkringsutredaren Sofia Hasselberg och hennes kollegor på det stora försäkringsbolaget för en vidare läsekrets. Bild: Lars Hjertberg
Martin Härnqvist skriver så det hörs. När hans debutroman i spänningsgenren nu blir ljudbok presenteras försäkringsutredaren Sofia Hasselberg och hennes kollegor på det stora försäkringsbolaget för en vidare läsekrets. Bild: Lars Hjertberg

Martin från Masthugget bjuder på spänning så att det hörs

71 år fyllda började statistikern och IT-konsulten Martin Härnqvist fundera på att runda av ett långt yrkesliv. Bland annat för att få lite mer tid att skriva.
Då ringde det stora förlaget: Vi vill ha fler historier om försäkringsutredaren Sofia Hasselberg!
Spännande? Vi försäkrar!

– Här har jag funderat på att lägga ett lik någon gång, säger han medan vi sakta släntrar fram över Kronhusparken, mitt i centrala Göteborg.

Det är en helt vanlig fredagsförmiddag i december och i ögonvrån noterar jag en kvinna som lite lojt rastar sin jycke medan vänstertummen dansar över mobiltelefonens display. Hon verkar inte ha hört något.

En fridens man på ytan...

Vid en första flyktig kontakt tyder inget på annat än att den 71-årige IT-konsulten Martin Härnqvist från Masthuggets höjder är en fridens man.

De kontrollerade anletsdragen, den milda blicken – ja, till och med den gröna vinterjackan förefaller vara väl övervägd av en person som vill smälta in i mängden, utan att varken väcka anstöt eller uppmärksamhet.

Men bakom det vardagliga yttre smids ränker och tankar av bedräglig natur.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Det mesta har han snappat upp under sina tio år som IT-konsult på If Skadeförsäkring, och en dag insåg han plötsligt att en del av hans kollegor levde med just den sortens frågeställningar som han länge letat efter. Ett eget spår i det breda utbudet av spänningslitteratur.

– Här finns intressant problemlösning i en bransch som folk i allmänhet inte vet så mycket om, säger författaren som under sitt långa yrkesliv annars mest arbetat med siffror och statistik.

”Sannolikhetsmodeller för populationstillväxt” hette till exempel matematikavhandlingen som 1979 banade väg för en doktorstitel.

Det var knappast en historia som hade fått stockholmsförlaget Lind & Co att höja på ögonbrynen.

Men när de i höstas presenterades för Martins första spänningsbok ”Dubbel risk” – utgiven i ett par hundra exemplar på eget initiativ – dröjde det inte länge förrän de hörde av sig.

– Dom vill göra en ljudbok som ska läsas in redan nu i januari! Och dessutom har dom bett mig att skriva mer, berättar IT-konsulten som redan ser fram emot att ge nytt liv åt persongalleriet kring den uppdiktade försäkringsutredaren Sofia Hasselberg.

Stil och story har vässats

Det går inte att missta sig; Utmaningen tilltalar honom, och i perioder har han också letat efter sammanhang som skulle kunna ge skrivandet en ny kreativ knuff.

Efter en rad kurser på folkhögskolor och studieförbund hade både stil och story vässats, men något saknades. Kanske var det just ett krav, en förväntan.

– Jag frågade några av försäkringsutredarna på If om de kunde tänka sig att berätta om sina erfarenheter – tack vare deras generösa hjälp är alla fall som förekommer i ”Dubbel risk” inspirerade av verkliga händelser, säger Martin Härnqvist, som för egen del haft stort utbyte av att läsa detektivromaner skrivna av författare som Sjöwall & Wahlöö, Ed McBain och Michael Connelly.

Feelgood-roman med spänningsinslag

Ändå tvekar han att kalla sin egen bok för deckare.

– Snarare då en feelgood-roman med spänningsinslag. Det är ju inte mycket blod som flyter i min bok, den handlar mer om problemlösning. Men jag gissar att förlaget nog ändå kommer att etikettera ljudboken som en deckare.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Att utgå från försäkringsbranschen ger onekligen historiens intrig lite speciella förutsättningar:

– I vanliga fall har man ett brott och försöker hitta en förövare. Här är det tvärtom: Vi har en gärningsperson (anmälaren), men vet inte säkert om det är fråga om ett brott!

– Dessutom: En försäkringsutredare kommer ofta så sent in i processen att det bara undantagsvis är möjligt att uppsöka den eventuella brottsplatsen, säger Martin Härnqvist och fortsätter:

– Jag lärde mig faktiskt en hel del själv genom att försöka förstå casen som mina kollegor utredarna berättade om.

Ledare i Masthuggets BK

Att Martin dessutom haft roligt under skrivarbetet sena kvällar är tydligt.

Fotbollsreferenserna landar bekvämt efter författarens många år som ledare i Masthuggets BK.

Lika naturligt smygs några lekfulla sannolikhetskalkyler in, och den som dessutom kan sitt Göteborg får många tillfällen att le igenkännande. Vi försäkrar.

Martin Härnqvist

Ålder: 71 år.

Yrke: Statistiker, numera verksam som IT-konsult.

Bor: Lägenhet i Masthugget, Göteborg.

Familj: Gift med Kerstin, tre vuxna söner och två barnbarn.

Fritidsintressen: Läsning, kultur, samhällsfrågor och fotboll.

Favoritmusik: Rolling Stones, Bob Dylan och en del lättlyssnad klassisk musik.

Senast lästa bok: ”Jakten på Dawit” av Martin Schibbye.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.