Designern Markus Johansson har lämnat lilla Hyssna i Marks kommun, och har nu utställningar i metropoler som Milano, Paris och New York.
Designern Markus Johansson har lämnat lilla Hyssna i Marks kommun, och har nu utställningar i metropoler som Milano, Paris och New York.

Markus har världen som sitt arbetsfält

Under uppväxten i Hyssna kom han tidigt i kontakt med möbelsnickeri och design. I dag är Markus Johansson en designer med världen som arbetsfält och utställningar i städer som Milano, New York och Paris.

ANNONS
|

Stolen Nest står vid entrén och pinnarna som bildar stolsryggen liknar vid första anblicken en bunt plockepinn i form av en solfjäder. En stol som blev uppskattad av många.

– Första utställningen var i Milano 2012. Det var där jag fick kontakt med en italiensk producent som tog sig an stolen. I samma veva ville ett museum i New York ha den, så det hände mycket på en gång, säger Markus.

Markus är född i Hyssna och hans farfars far var den som grundade familjeföretaget Albin i Hyssna. Det var också där han kom i kontakt med designervärlden.

ANNONS

– Jag växte ju upp i fabriken, och arbetade mycket med prototypsarbete. Vi jobbade med olika designers och arkitekter. En av arkitekterna frågade mig om jag hade funderat på att bli designer. Det födde en tanke hos mig och efter en förberedande utbildning i design sökte jag in på HDK.

Längre in i kontoret står en soffgrupp med två runda bord tillverkade i stål, belysta av svarta lampor i en serie med olika utföranden. I fönstret lyser något som liknar en bläckfisk vars tentakler omsluter ljusgloben. Lampan som heter Cirrata och har precis gått i produktion till en kund i Göteborg.

– Jag jobbade i fyra år med lampan. Det är ett exempel på arbetsgången, hur man får testa sig fram med olika material och producenter. I det här fallet provade vi bland annat Corian – ett kompositmaterial, men till slut blev den färdiga versionen i metall, berättar Markus.

Att vara med på utställning är viktigt för att visa upp sig. Markus berättar om Salone Satellite, som är en del av den stora mässan i Milano.

– Det är en utställning som man får söka till och eftersom det är väldigt många som söker dit, så är det en vinst att bara var där. Det brukar vara runt 150 unga utställare och alla producenter går dit för att leta nya produkter. Så det är där du får många nya kontakter.

ANNONS

Som designer gäller det som sagt att synas, vilket kan innebära en balansgång både affärsmässigt och konstnärligt.

– Om man ställer ut så måste man försöka göra lite annorlunda projekt för att få uppmärksamhet, men samtidigt inte för annorlunda, om det skall ha någon chans att komma i produktion, menar Markus.

Du började som möbelsnickare, är det en rekommenderad väg att gå innan man blir designer?

– Det kan vara bra, men kan också vara en nackdel. Jag kände i början att jag var lite låst i funktionstänkandet. Men tiden på HDK öppnade upp mig att tänka fritt. Att jag inte behöver anpassa mig till marknaden, utan försöker koncentrera mig mer på vad jag själv känner för och experimentera. Sen så har jag ju haft med mig den funktionstekniska bakgrunden så att jag vet vad man kan producera och inte.

Vi pratar inspiration och Markus menar att det hela tiden är en process som han går igenom, med kanske tio olika projekt samtidigt.

– Det kan vara detaljer från industrin som jag blir inspirerad av. Jag försöker också hitta de där unika detaljerna och formerna som skall sticka ut. Det som skall sätta själva prägeln på möbeln. I förlängningen handlar inspiration för mig om att sätta igång – att jobba, att undersöka material och hitta lösningar för hur man skall gå tillväga och producera en färdig produkt.

ANNONS

Markus Johansson

Ålder: 34.

Bor: Göteborg.

Yrke: Designer.

Intressen: Gym, golf och fotboll.

Hemsida:www.markusjohansson.com

ANNONS