Intresset fört internationella relationer väcktes hos Marilia Hansby på IHGR (International High School of the Gothenburg Region) där all sker undervisning på engelska. Nu jobbar hon på den svenska ambassaden i Nicosia, här är hon fotograferad utanför ambassadbyggnaden Severis building.
Intresset fört internationella relationer väcktes hos Marilia Hansby på IHGR (International High School of the Gothenburg Region) där all sker undervisning på engelska. Nu jobbar hon på den svenska ambassaden i Nicosia, här är hon fotograferad utanför ambassadbyggnaden Severis building. Bild: Annika Andersson

Marilia från Mölndal gör diplomatisk karriär på Cypern

Familjens lilla diplomat är på väg att bli diplomat som vuxen – på riktigt.
– Om någon startade en konflikt när jag växte upp, så gick jag inte in i den. Men det berodde väl egentligen på att jag var konflikträdd, och det ska en diplomat inte vara, säger Marilia Hansby.

ANNONS
|

Hon har fått en drömstart på sin yrkeskarriär.

Under studierna på freds- och konfliktprogrammet vid Uppsala universitet gjorde hon hösten 2019 sin praktik på den svenska ambassaden i Nicosia på Cypern.

Efter det ringde ambassadör Anders Hagelberg från Björkekärr i Göteborg, som var hennes chef under praktikperioden.

– Han frågade om jag med kort varsel kunde komma ner och stanna i ett år till.

Nappade på erbjudandet

Marilia tvekade inte utan nappade direkt på erbjudandet.

– Vi är tre svenskar, och jobbar nära varandra, och ytterligare fyra lokalt anställda. Jag tar hand om det politiska och rapporterar till Utrikesdepartementet, UD, berättar hon.

När Marilia växte upp fick hon höra att hon hade en diplomats egenskaper.

ANNONS

– Nu skrattar vi i familjen mest åt det, men alla tycker förstås det är kul att jag slog in på den här yrkesbanan.

Marilia har en grekisk mamma, född i Sverige, och en svensk pappa.

– Jag tror att jag är mest lik mamma, en del säger pappa, som också är ganska mörk och har bruna ögon. Som person är jag mest lik mamma, säger hon.

Marilia tillbaka utanför IHGR i Göteborg där hon tillbringade sin gymnasietid.
Marilia tillbaka utanför IHGR i Göteborg där hon tillbringade sin gymnasietid. Bild: Clas-Göran Sandblom

Sina första skolår gick Marilia på Kvarnhjulet, med montessori-pedagogik, i Mölndal. Intresset för frågor om internationella relationer väcktes hos henne under andra året på IHGR (International High School of the Gothenburg Region) där all sker undervisning på engelska.

– Det blev en kick i rätt riktning.

Långvarig konflikt

Konflikten på ön, där kärleksgudinnan Afrodite enligt sägnen föddes, har pågått sedan Cypern blev självständigt från Storbritannien 1960.

FN:s fredsstyrkor kallades in 1964. När kriget bröt ut fanns svenska fredsbevarande FN-styrkor på ön.

– Konflikten grundar sig på motsättningar mellan folkgrupperna grekcyprioter och turkcyprioter. Efter en statskupp understödd av Grekland ockuperade Turkiet den norra delen, säger Marilia, som hamnade i hetluften direkt på plats.

– Konflikten märks fortfarande av dagligen på ön. Cypernfrågan tas upp i nyheterna varje dag. Det är svårt att komma fram till en gemensam syn på hur meningsskiljaktigheterna bör lösas.

ANNONS

Militär på båda sidorna

Militär närvaro finns på båda sidor buffertzonen.

– Under pandemin har det blivit svårare att gå över till andra sidan och just nu är det i princip helt stängt, även för cyprioter på båda sidor.

Ständigt talas om att försöka nå en lösning.

– För tre år sedan bröt förhandlingarna ihop i sista stund. Det är jättesvårt och sorgligt att se delningen. Vad parterna vill är ganska blandat, därför är det också så svårt komma överens.

Fem stora religioner finns på ön och religion har en stor plats i samhället.

– Att de religiösa ledarna talar med varandra initierades och finansieras av Sverige och bidrar till fredsprocessen. Bilden av vårt land, som bland annat räddat en byggnad med en miljon kronor, är att vi är inriktade på fred. Den är mycket positiv och stärks av vårt engagemang, som syns i nyheterna, och närvaron av svenska turister.

Internationella relationer

Under andra året på gymnasiet gick Marilia en kurs i internationella relationer.

– Ämnet är spännande och viktigt. Då kände jag wow, att det var något jag vill fortsätta med. Jag inriktade mig på internationella relationer och utvecklingssamarbete under min kandidat och sedan freds- och konfliktstudier i Uppsala under mastern. Uppsala Universitet har duktiga professorer och bra upplägg på programmet.

ANNONS

Dras du till konflikter?

– Sedan jag började studera tycker jag det är spännande frågor.

Vad har du för bra egenskaper för att bli en duktig diplomat?

– Jag försöker vara noga med hur jag formulerar mig. Ibland har jag varit osäker på vad jag kan svara på frågor som kan vara svåra, men då är jag ganska försiktig för att vara på den säkra sidan. Jag lär mig mycket från ambassadören om hur jag ska hantera olika situationer, säger Marilla.

Viktigt med språk

Som diplomat är det bland annat viktigt att skriva bra och kunna språk.

– Det är viktigt för när man skriver rapporter till UD. Förutom svenska och engelska behärskar jag grekiska språket ganska väl och kan lite spanska, men den behöver jag slipa på.

Utseendet, närmast svarta ögon, avslöjar inte att Marilia kommer från kalla Norden.

– Jag har inte pratat grekiska hemma och när jag bryter på grekiska frågar cyprioterna varifrån jag kommer. Mitt något ljusare hår och längd avslöjar nog också att jag inte hör hemma där.

Marilia Hansby

Ålder: 26 år.

Yrke: Andra ambassadsekreterare/politisk handläggare på svenska ambassaden i Nicosia.

Bor: I Nicosia, Cypern.

Familj: Mamma Eleni, pappa Lars, lillebror Daniel, bonusföräldrar och bonussyskon i Göteborg.

Intressen: Samhällsfrågor, träning, musik, och inredning.

Ditt första jobb: Värdinna på TGIF i Aten, Grekland.

Bra tv-serier: En gammal favorit är "Insecure" på HBO.

Bild på mobil-displayen: Stranden från en grekisk ö för ett par somrar sedan.

Visdomsord från föräldrarna: Allt slit i skolan kommer att löna sig.

Vad stressar dig: Dålig planering. Oorganiserade saker.

Dold talang: Vet inte om jag har någon sådan…

Vad är du bäst på: Jag är inte så dålig på att baka och tror att jag är ganska bra på att inreda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS