Maria Bäckström tog med sig familjen från Israel och flyttade till Göteborg efter att ha bott 22 år utomlands. Hon uppskattar de svenska årstidernas växlingar.
Maria Bäckström tog med sig familjen från Israel och flyttade till Göteborg efter att ha bott 22 år utomlands. Hon uppskattar de svenska årstidernas växlingar. Bild: Louise Halvardsson

Maria testar hur det är att bo i Sverige

Efter 22 år utomlands kände Maria Bäckström att det var dags att flytta hem till Sverige. Inte minst för barnens skull. Men att lämna Israel där familjen bildades var svårare än hon hade trott.

ANNONS

Sonen Aiden kränger av sig skolväskan i hallen och Maria frågar om han vill ha fika. Han plockar åt sig ett par kanelsnäckor och chokladkex.

– Jag saknar mina kompisar och området vi bodde i, säger han innan han försvinner upp på sitt rum.

Romantisk idé

För ett och ett halvt år sen flyttade familjen från en trea på 90 kvadratmeter med balkong i Tel Aviv till en villa på 178 kvadratmeter med altan i Göteborg. Maria hade en romantisk idé om att ge Aiden och Liv en svensk barndom: gå i mulleskolan och leka i naturen.

– Men de var ute mycket mer i Israel, säger Maria.

ANNONS

– Här i Sverige är det inte bara att ta en boll och gå ut och spela fotboll som när jag var liten. Barnen sitter mest hemma med sina telefoner.

Bild: Louise Halvardsson

Hon blev chockad över att till och med lågstadiebarn har mobiler i Sverige. Märkeskläder upplever hon som en annan stor grej i svenska skolor.

– I Sverige ska alla göra likadant, ha likadana hus och bilar. Folk vill inte sticka ut.

Detta var något hon tänkte på och ville bort från redan under sin uppväxt i Småland. I gymnasiet var hon utbytesstudent i USA och i tjugoårsåldern flyttade hon till Schweiz för att plugga hotel management. Att hon valde hotellbranschen var medvetet: hon ville ha hela världen som arbetsmarknad.

Mötte maken i Schweiz

I Schweiz träffade hon sin nuvarande make och tillsammans bestämde de sig för att pröva lyckan i USA. Det blev ett år i New York och fyra i Washington DC. Sedan ville de vidare och bosatte sig i makens hemland Israel.

På kylskåpet sitter en magnet där det står Tel Aviv med färgglada bokstäver.

– Den köpte vi strax innan vi skulle flytta därifrån, säger Maria och fastnar med blicken på en punkt långt utanför fönstret.

Tel Aviv tilltalade henne direkt och hon beskriver det som ett ”New York vid havet” med skyskrapor, nattliv, god mat och en tolv kilometer lång sandstrand. Folk umgås otvunget med varandra och enligt Maria är det lättare att skaffa vänner än i Sverige. På vintern – då det blir lite svalare – går folk på tur i ökenområdet utanför stan.

ANNONS

Arbetade på ambassaden

Hon jobbade först som restaurangansvarig på en konferensavdelning i Tel Aviv och hamnade så småningom på svenska ambassaden. Där arbetade hon med administration och PR för att främja handel mellan svenska och israeliska företag.

– Jag tycker att svensk media misslyckas med att ge en rättvis bild av Israel, säger hon.

Det var ingen av hennes svenska vänner som ville hälsa på henne och hon träffade sällan turister från Sverige, däremot fanns det gott om semesterfirare från övriga Europa.

– Tel Aviv är en öppen stad med många olika etniciteter, nationaliteter och läggningar, fortsätter hon.

Trots oroligheterna på närliggande Gazaremsan kände hon sig trygg i Tel Aviv. En enda gång under åren i Israel var hon i närheten av en missilattack.

– Vi satt och åt kvällsmat och hörde ett otäckt ljud, säger hon och berättar om larmet som kom i mobilen.

Annars var barnen ofta ute och lekte på kvällarna. När de var små stannande hon hemma med dem tills de börjat skolan.

– Det var inte så att jag levde som lyxhustru… I Sverige är många rädda för att det ska bli ojämlikt, men jag lät barnen hjälpa till med saker och jobbade även lite med översättning hemifrån.

ANNONS

Svårt sjuk i cancer

Något Maria nästan glömmer att berätta var att hon blev svårt sjuk i tarmcancer när barnen var ett och tre år gamla. Då åkte hennes pappa i skytteltrafik mellan Sverige och Israel för att hjälpa till. Detta är en tid Maria knappt vill tänka tillbaka på. I dag är hon fullt frisk.

– Jag hade inte en tanke på att flytta tillbaka till Sverige när jag var sjuk. I Israel fanns all trygghet jag behövde och jag kände ingen hemlängtan.

Samtidigt prisar hon Sveriges föräldrapeng, möjligheten att vabba och rätten till långsemester. Det finns också vissa svenska varor hon saknat.

– Pepparkaksdeg, glögg … och lösgodis! Det var det första vi brukade göra när vi kom till Sverige, åka till Ica och köpa godis, säger Maria med ett skratt.

Aiden kommer ner i köket igen. Jag frågar vilken mat han saknar från Israel.

– Godare falafel! säger han.

Hur länge Marias familj stannar i Sverige är i nuläget oklart. Lägenheten i Tel Aviv hyr de ut till folk från London och de hyr själva huset på Näset från en familj som provar att bo i Australien. Att flytten gick just till Göteborg berodde delvis på att de ville bo i en storstad och vid kusten, men också på att maken fick jobb på Volvo.

ANNONS

– Det är mest han som försöker att vara positiv till att vi är här! Jag tror vi får ge det lite tid, säger Maria.

Maria Bäckström

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Alon, barnen Aiden 12,5 år och Liv 10 år, katten Belle.

Bor: Näset, Västra Frölunda. Flyttade hem till Sverige efter att ha bott i Schweiz, USA och de senaste 12 åren i Israel.

Uppväxt: Hovmantorp utanför Växjö. Marias pappa bor nu i Blekinge där familjen brukar vara på sommaren och julen.

Gör: Idrottslärare på Önneredsskolan. I Israel hade hon precis hunnit starta upp en verksamhet som personlig tränare och vill satsa på en karriär inom hälsa.

Intressen: Träna, umgås med familj och vänner, resa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS