Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Karlsson lämnade livet i bankvärlden bakom sig, utbildade sig i en helt ny bransch och jobbar numera som designer och tillverkare av tapeter.

Maria är alltid på tapeten

Maria Karlsson trodde att det var ekonomi hon skulle ägna sig åt. Men efter tre års ekonomistudier och jobb på bank insåg hon att det inte var hennes grej. Efter diverse olika jobb började hon studera konst – och det visade sig vara ett lyckokast. I dag arbetar Maria som designer och tillverkare av tapeter.

Maria föddes på Donsö, i södra skärgården, och här har hon bott i hela sitt liv, med undantag av 13 år inne i Göteborg. När hon började på ekonomlinjen på Majornas gymnasium, hyrde hon en lägenhet i andra hand och jobbade extra inom hemtjänsten på helgerna.
Efter gymnasiet, fick Maria jobb på bank, men upptäckte snabbt att det här med bankjobb inte var riktigt vad hon hade tänkt sig, så hon lämnade bankjobbet.
– Vad ska jag göra nu? tänkte jag då. Min mamma föreslog att jag kanske kunde ägna mig åt konst – hon kom ihåg att jag som barn hade gillat att rita. Jag kände mig tveksam, men jag hade inga andra alternativ, så jag ringde runt till olika folkhögskolor och frågade om det fanns någon ledig plats. Terminen på bild- och formlinjen hade redan börjat på Ölands folkhögskola, men det fanns en plats kvar. 

Under året på folkhögskolan, insåg Maria att det nog ändå var konst hon skulle ägna sig åt. Hon skickade in antagningsprover till KV konstskola, i Göteborg, och blev antagen till den ettåriga grundläggande kursen.
– Nu blev jag intresserad av konst på allvar. Jag gick både på dag- och kvällsskola, samtidigt som jag städade på skolan för att tjäna pengar, så jag var på skolan dygnet runt – jätteroligt! Året därpå gick jag på Hovedskous målarskola. Men sedan kände jag att det fick räcka med skola, jag ville börja jobba och jag började ha kurser i akvarell, kroki och skulptur, på Folkuniversitetet.  Där stannade jag i många år samtidigt som jag jobbade inom Hemtjänsten, på Trygghetsjouren där jag hjälpte dem som larmade, ett jätteroligt jobb. Vi åkte runt i hela Göteborg och blev experter på att hitta i stan. Vi brukade skoja om att vi lika gärna kunde ta taxikort.
Det här med att ta taxikort, fastnade hos Maria, som tog sitt taxikort, 2002. Hon fick jobb direkt med att köra Färdtjänstbuss på Donsö och Styrsö, något hon gör än idag. 
 

Bild: Inger Duberg
Bild: Inger Duberg

Maria har genom åren haft utställningar som konstnär och hon har också haft beställda utsmyckningsuppdrag från kommunen, till exempel en bronshund i Adventsparken tillsammans med konstnären Lennart Sundqvist.
– Jag jobbade i många år med betong och gjorde krukor, vaser och fåglar. Men jag blev tvungen att sluta med det, då det blev för tungt och ryggen sade ifrån. Jag fick tänka om och fundera över vad jag skulle kunna göra istället, som inte var ett lika tungt jobb.
– Kom att tänka på att jag hade gjort en egen tapet hemma och den har ju hållit, så kanske jag skulle kunna göra tapeter även till andra?
Sagt och gjort, Maria fick snart ett beställningsuppdrag från Pensionat Styrsö Skäret, som ville att hon skulle inreda två rum där hon skulle följa möblerna och rummens tidsepok, 1910- och 1930-talet, och färgsätta väggar och göra en bård.
Båtebackens café på Styrsö Tången fick också upp ögonen för Marias handmålade tapeter och gjorde en beställning. Maria berättar att på caféet fick hon helt fria händer och hon valde ett blomstermotiv på tapeterna. 
– Det är kostsamt för kunden med handmålat, så därför har jag även tryckt upp två tapeter, som jag har designat. En tredje tryckt tapet, beräknas vara klar till våren. 

Blomstermotiv på tapetbård, signerad Maria Karlsson. Bild: Inger Duberg
Blomstermotiv på tapetbård, signerad Maria Karlsson. Bild: Inger Duberg

Maria berättar att marknadsföringen sker genom hemsidan, och naturligtvis sprider det sig från mun till mun också. Det händer även att privatpersoner hör av sig och vill ha en egen designad tapet av Maria. Blomstermotiv är populära, men Maria har även fått beställningar om tapet med båtmotiv.
– Det som är roligast och även svårast, är utmaningen att få till vad kunden vill ha och blir nöjd. Jag måste alltid respektera kundens önskemål och göra ett bra jobb. Det här är något helt annat än att vara konstnär, jag måste inte ha något budskap med mina mönster. Arbetet blir mycket lustfyllt och jag känner mig glad över de olika mönstren jag gör. 
– Jag följer kundens önskemål om färger och gör först ett tjugotal olika skisser med olika former och färger. Sedan använder jag mig av uteslutningsmetoden och ser vad som fungerar och inte fungerar. 
Marias vardag är fulltecknad. På somrarna har hon målarkurser och ett nytt projekt just nu är att måla mönster på sidentyger. Hon säger själv att ”min vardag består av bilkörning och konst”, men det är så här hon trivs och vill ha det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.