Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mångfalden lyfter Mari Karlsson fram som en av alla positiva saker med New York. I tre år ska hon tillsammans med maken Andreas Tjärnberg bo och arbeta i USA:s mest folkrika stad.
Mångfalden lyfter Mari Karlsson fram som en av alla positiva saker med New York. I tre år ska hon tillsammans med maken Andreas Tjärnberg bo och arbeta i USA:s mest folkrika stad. "Det är en lyx att få bo här och uppleva en massa nya spännande saker", konstaterar hon. Bild: Maria Zihammou

Mari är förälskad i staden som aldrig sover

Mari Karlsson reste till New York 2017 och blev tokförälskad från första ögonblicket.
Vi träffar designern som sålde bohaget och följde med sin man för ett helt nytt liv i den myllrande storstaden som aldrig sover.

Det blåser en kylslagen vind längs med Hudson River och i bakgrunden tornar skyskraporna på Manhattan upp sig. Att det blåser isvindar verkar inte bekomma Mari Karlsson särskilt mycket. Hon ler nöjt när hon summerar de senaste månaderna för att berätta om kärleken till sin nya hemstad.

– Det finns en mångfald här som man inte hittar någon annanstans och allt är så mycket mer tillåtande. Det första jag gjorde när jag flyttade hit var att vandra upp och ner för 5:e, 6:e, 7:e och 8:e Avenyn. Jag började i Harlem där vi bodde då och gick ända ner till finansdistrikten. Jag tittade, fotograferade och tog in allt det nya, bit för bit.

Tacksam att få chansen

Vi slinker in på en bar i Brooklyn och Mari berättar om tacksamheten att få chansen att bo utomlands i några år, även om det inte är första gången som hon gör det. Tidigare bodde hon flera år i Italien när hon studerade design.

– Jag har min man Andreas att tacka för att vi hamnade här. Våren 2018 fick han erbjudande om en ”postdoc-tjänst” som är detsamma som projektanställning under tre år vid New York University.

Hon ler åt minnet, för snart två år sedan, när hon föll platt och blev tokförälskad i New York.

Både hon och Andreas kände en stark förhoppning att det skulle vara ett helt rätt beslut att flytta till New York om han skulle få en tjänst vid New York University. De hade visat intresse att få över honom i en forskningsgrupp som studerar utvecklingsgenetik under tidig fosterutveckling.

– Jag ryser när jag tänker på den där första gången sommaren 2017 när vi vandrade längs med gatan från Grand Central Terminal och såg ljuset som speglade sig mot Chrysler Building. Allt det där som man bara sett på film tidigare slog emot mig. Vi tittade på varandra och små eldflugor dansade runt oss i solnedgången. Resten är historia och nu är jag här, säger Mari och skrattar.

Bild: Maria Zihammou
Bild: Maria Zihammou

Den rotade tillvaron i Göteborg med vänner och arbetskollegor skulle brytas upp.

Flytten över Atlanten beskriver hon som rena karusellen där visumansökan och allt annat praktiskt skulle ordnas på kort tid. Även om hennes man hade fått jobbet visste de inte om han skulle få visum för att arbeta i New York. Lägenheten i Göteborg skulle sägas upp, bohaget säljas och mycket annat.

– Vi hade varit särbo i sju år eftersom jag jobbade i Göteborg och Andreas på universitet i Linköping. Nu när vi äntligen bor på samma plats är det även ett gemensamt vardagsliv som börjar komma på plats.

Välvilligt inställd chef

Men innan flytten snurrade även tankarna på vad hon skulle sysselsätta sig med. Det löste sig eftersom hennes chef var villig att låta henne prova att jobba på distans. Än så länge har det fungerat men tidsskillnaden kan ibland ställa till det.

– Jag har turen att ha generösa kollegor som gör allt för att underlätta min tillvaro här. Så de flesta möten håller vi på morgonen min tid när det är eftermiddag i Sverige. Jag har ju även turen att jobba digitalt så vi kan också gå igenom olika designprojekt på mailen.

Efter några månader i den nya staden börjar livet i New York att kännas mer och mer som hemma. Myllret och alla ljud är en del av den nya tillvaron som hon med en turists nyfikna ögon upptäcker lite i taget. Hon ser New York som en stor upptäcktsplats där det mesta känns spännande och fantastiskt. Men i början var det många småproblem med att hitta allt i affären och förstå hur tunnelbanan fungerade.

– Allt är så annorlunda här och fungerar inte alls lika bra som hemma. Som med alla privatiseringar, man tar inte hand om alla led. Det finns väl utformade system med specialskräddade plastpåsar till sophanteringen. Men om soptunnan på gatan välter och skärpet åker ut är det ingen som plockar upp det. För det är inte mitt ansvar, verkar det som man tänker.

Många hemlösa och utsatta

En annan baksida är alla hemlösa, det är svårt att se människor som är riktigt utsatta. Intryck man som svensk har svårt att ta in. Det mesta är också mycket dyrare än hon hade räknat med

Men att befinna sig i en stad med ett rikt och spännande konst- och designutbud har gett henne massor av inspiration i det dagliga arbetet som förpackningsdesigner.

Paret bor för tillfället i Brooklyn men snart går flytten in till Manhattan och West Willage.

– Det skall bli jättekul att ha nära till caféer, spännande restauranger och få tid att lära känna New York och Manhattan ännu bättre.

En annan av alla fördelarna med att bo i New York är mixen av alla människor. Staden är oerhört fascinerande men hon tycker att det är skönt med en tidsbestämd flytt.

– Jag kan inte tänka mig att bo här för alltid. Men eftersom jag vet att vi ska bo här i tre år kan jag slösa med mina dagar. Jag behöver inte känna stress att missa saker. Det är en lyx att känna värdet i chansen att vi får bo här och uppleva en massa nya spännande saker.

Mari Karlsson

Ålder: 40 år.

Familj: Gift med Andreas Tjärnberg, föräldrarna Jimmy och Britt-Mari i Småland och systern Ann-Sofie i Jämtland.

Bor: New York.

Gör: Designer på ICA EMV i Kungälv.

Intressen: Färg, form, inredning, arkitektur, design och foto. Älskar att baka och fika.

Jobbigt i början: Nyfikenheten på New York gjorde Mari utmattad de första veckorna. Hon blev trött hela tiden. Det var så mycket nya intryck som tog energi. Mari överraskades också av att man är mer högljudd och kontaktsökande här. På tunnelbanan kan någon stå och sjunga högt och intensivt med hörlurar på utan att någon bryr sig.

Bästa med New York: Mångfalden, allt är så tillåtande här. Man kan ta med sig en kaffe och sätta sig i en park och fascineras av alla olika människor som strömmar förbi. Det ger henne mängder med ny inspiration i mitt jobb som designer.

Längtar efter från Sverige: Svenskt godis som Polly och det skall bli härligt att få uppleva tystnad igen. Här är det aldrig tyst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.