Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Efter en tung utmattningsdepression har Manne Frii hittat vägen till ett nytt liv via skogen och träsnideriet.
Efter en tung utmattningsdepression har Manne Frii hittat vägen till ett nytt liv via skogen och träsnideriet. "Det är något meditativt i att helt koncentrera sig på träets vilja" konstaterar han. Bild: Nicklas Elmrin

Manne tog i trä – och skapade sin inre harmoni

Utmattningsdepressionen blev en öppning till ett nytt harmoniskt liv för Manne Frii.
– Träsnideriet visade vägen till en inre stillhet där det förflutna inte gnager och framtiden inte oroar, säger han.

För drygt ett år sedan började Manne Frii känna sig onormalt trött. Det var svårt att följa med i samtal, han kunde inte fokusera och fick problem att läsa.

– Jag hade gått i väggen men fattade det inte då.

Manne jobbade som projektledare inom VVS på ett litet konsultföretag. Hösten hade blivit ovanligt intensiv.

– Jag har alltid trivts med att ge mig in på nya uppgifter, men nu hade det blivit för mycket. Dessutom var situationen hemma ansträngd – svärfar gick bort och jag var nybliven pappa.

Lång sjukskrivning

Han sov dåligt och orkade inte med uppgifterna i hemmet.

– Min tålmodiga förstående fru fick dra ett tungt lass.

15 januari i fjol gick han till vårdcentralen och blev sjukskriven en längre tid.

– När jag väl blivit sjukskriven och kunde släppa garden var det som att åka rakt ner i ett djupt svart hål av ångest och känslor av att vara totalt värdelös. Jag hade fått en rejäl depression och slutade fungera, orkade ingenting. Att gå ut med soporna var ett stort projekt. Men jag tänkte i alla fall tillräckligt klart för att säga ja till all tänkbar hjälp – fysisk träning, psykologsamtal, mindfulnessessioner, sömnskola. Jag öppnade mig för alla lösningar och ville följa alla råd som gavs.

Många skogspromenader

Han blev aningen bättre men orkade fortfarande inte träffa människor. Höga ljud eller plötsliga ljuseffekter kunde ge panikliknande känslor. Det behövdes något annat.

Det blev många ensamma skogspromenader den våren. En dag tog han med sig en kniv.

– Jag var van vid att hantera kniv och jobba med trä sedan barnsben. Plötsligt fann jag mig sittande på en stubbe och täljde en smörkniv av en bit eneträ.

Och Manne kände att det hände något i honom.

– Att så helt fokusera på att skapa något innebar en omvälvande förändring inuti mig. Jag kände hur oron försvann och ett lugn jag inte känt på länge infann sig.

Ett bättre liv

Han förstod att han hittat början på en väg mot ett bättre liv – skogen och träsnideriet.

– Det fanns något meditativt i att helt koncentrera sig på träets vilja. Jag lät träets fibrer, grenar och oregelbundenhet bestämma vad för slags föremål det skulle bli och vilken form det skulle ta. Jag fick massor av energi. Detta är något jag fortfarande kan falla tillbaka på om jag känner mig mentalt trött. Jag täljer mig till ett inre lugn, förklarar han.

I skogen hittade han också en annan väg till harmoni.

– Att bara sitta och titta på ett löv, ett barr eller en blomma och låta det få all min fulla uppmärksamhet gav en ny öppning. Att blunda och följa luftens väg, in och ut i varje andetag, känna in solens värmande strålar och vindens bris mot huden var otroligt avkopplande och gav en stark känsla av ro. Ibland kunde det försätta mig i ett tillstånd då kropp, omgivning, tid och rum flöt samman i ett slags skådespel av färg, form och balans som utspelade sig bortom logik och utan regissör. Tårarna flödade ner för kinderna, jag fylldes av lycka, kärlek, tacksamhet, lugn och en tillsynes outtröttlig kreativitet. Dessa känslor kunde – och kan fortfarande - hålla i sig allt ifrån ett par timmar till flera dagar. Och denna starkt positiva upplevelse tryckte undan all negativitet.

Meditation på egen hand

Manne hade aldrig ägnat sig åt meditation men förstod så småningom att det var just det han hittat på alldeles egen hand.

– Upplevelsen ger distans till en själv och ens vardagliga problem. Och dessutom har det inneburit att min tidigare tendens att mest se problem och hinder nästan har försvunnit. Nu ser jag möjligheter utan gräns.

Bytte jobb

Gradvis kunde Manne komma tillbaka till jobbet, först två timmar om dagen och så småningom allt mer. Men det gamla jobbet kändes ändå stressande och krävande. Av en lycklig tillfällighet blev han erbjuden jobb på en energikonsultfirma.

– Det känns jättebra, arbetsklimatet är annorlunda och det finns stor förståelse för de problem jag haft.

Men träsnideriet hänger förstås kvar och har närmast blivit ett livselixir.

– Jag letar efter en lokal där jag kan tillbringa någon kväll i veckan så att jag även kan ge mig på lite större föremål. Jag har haft en utställning i Kungsbacka Kulturhus och ska ha en till på Lerverk vid Kronhusbodarna i Göteborg i februari.

Viktigt att vara lyhörd

Han har respekt för den utmattningsdepression han lyckats ta sig ur och förstår att man måste hasta långsamt. Ledorden är att vara lyhörd på signalerna men titta inte bakåt.

– Nu vet jag vilka redskap jag kan använda om jag får problem och då oroar jag mig inte. Min dotter påminner mig dagligen om det viktiga i livet. Barn är alltid i nuet och det är alltid nära till ett skratt.

Manne Frii

Ålder: 36 år.

Familj: Gift med Ninni, dottern Milla snart 2 år.

Bor: Krokslätt, Göteborg.

Yrke: Energiexpert.

Passion: Att skapa, träsnideri, naturen.

Instagram: @friikonst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.