Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Qvarfordt har levet halva sitt liv i Florens, den fascinerande staden i italienska Toscana. Och någon längtan
Malin Qvarfordt har levet halva sitt liv i Florens, den fascinerande staden i italienska Toscana. Och någon längtan "hem" till Lerum och Sverige har hon inte. "Jag älskar det sättet som folk lever här i Italien", fastslår Malin, som driver en frisörsalong ihop med sin man Gianni. Bild: Gustaf Östberg

Malin blev förälskad i Italien – sedan var det klippt

Malin Qvarfordt från Lerum var 20 år när hon åkte till Florens för första gången. Ett halvår senare var hon så djupt förälskad i staden att hon återvände hem till Sverige bara för att packa och flytta ner för gott. I dag driver hon egen frisörsalong med sin man Gianni.

Malins vänner har alltid tyckt att hon är väldigt italiensk i sitt sätt. Och det är bara att hålla med. För i stället för att bestämma tid exakt klockan två för vårt möte i Florens, som en svensk hade gjort, kör hon den italienska avslappnade stilen och föreslår runt klockan två, vilket kan betyda allt från kvart i två till halv tre.

Inne i den 70-talsinspirerade frisörsalongen är det svalt och tyst. Det doftar svagt av olika hårprodukter och en kund har precis fått håret tvättat och väntar på klippning. Utanför salongen är hettan påtaglig, det är mitt i middagsvilan och inte en människa syns till. Salongen ligger en bit bortanför turiststråken vid Porta al Prato, nära Opera di Firenze. Kunderna är främst stamkunder, men även drop-in är välkomna.

– Att man är snygg i håret är mycket viktigt i Italien. Här går man till frisören ofta och man är mycket mån om sitt utseende och vilka kläder man har. Folk kan gå klädda i Gucci, men inte ha alla tänder kvar i munnen, berättar Malin.

Nybyggt bostadsområde

Vi sitter i den sköna skuggan under en parasoll utanför salongen. Bostadsområdet är nybyggt och att vi befinner oss bara några kilometer från domen Santa Maria Del Fiore och Ponte Vecchio känns overkligt.

– Tidigare hade vi en större salong närmare centrum men det är verkligen svårt att hitta bra personal här i Italien, så vi flyttade till en mindre lokal och har två anställda nu. Många som blir frisörer här blir det i brist på annat. Det är inte som i Sverige där det krävs utbildning.

Malin är född och uppvuxen i Lerum och utbildade sig till frisör i Göteborg innan det bar av till Florens.. Bild: Gustaf Östberg
Malin är född och uppvuxen i Lerum och utbildade sig till frisör i Göteborg innan det bar av till Florens.. Bild: Gustaf Östberg

Hon är född och uppvuxen i Lerum och gick frisörlinjen i Göteborg. Direkt efter examen fick hon jobb på Salong Viktor, därefter arbetade hon på flera olika salonger i Göteborg.

– Eftersom jag började jobba så tidigt funderade jag på vad jag ville göra i framtiden. Öppna eget som tjugoåring var inte riktigt aktuellt. Min väninna föreslog att vi skulle åka utomlands och plugga språk några månader. Men London, dit vi ville först, hade ingen skola där vi kunde få studiemedel, så det blev Italien. Så jag hamnade här av en slump kan man säga, skrattar hon.

Längtade inte hem till Sverige

När de fyra månaderna var slut tog det emot att åka tillbaka till Sverige. Under den korta perioden i Italien hade hon hunnit skaffa vänner och Florens hade tagit ett stadigt tag om hennes hjärta.

– Jag kände verkligen att jag träffat rätt. Jag har alltid känt mig italiensk, och nu hade jag ju lärt mig italienska också, säger Malin.

För några år sedan drabbades Malin av cancer. I dag har hon den tuffa behandlingen bakom sig och mår bra.. Bild: Gustaf Östberg
För några år sedan drabbades Malin av cancer. I dag har hon den tuffa behandlingen bakom sig och mår bra.. Bild: Gustaf Östberg

Hon åkte till Sverige, packade lite och återvände. Planen var att stanna ett år. Det blev längre, mycket längre. I dag har hon bott här i 22 år och har ingen tanke på att flytta tillbaka till Sverige.

– Min man Gianni är också frisör och vi har salongen tillsammans. Visst hade det kanske varit bättre för barnen att växa upp i Sverige, där finns en helt annan service, här får man klara sig själv på ett annat sätt. Vi har löst det med barnvakter när vi behövt arbeta båda två, säger hon.

Undervisar andra frisörer

Förutom att arbeta som frisör är hon även tekniker inom färg och ger kurser för andra frisörer. När hon drabbades av cancer för några år utvecklades även hennes intresse för teater och musik.

– Jag jobbade ett tag på perukavdelningen på operan i Florens, vilket var jättespännande. Teatern som jag gör är för psykonkologen för att få in mer pengar till avdelningen då man verkligen behöver psykologiskt stöd när man är sjuk med cancer. Många gånger finns inte rätt resurser, utan man blir bara opererad och kurerad fysiskt men den psykiska delen är också viktig både för patienten och deras närstående. Föreställningen blev en stor succé så nu ska vi ut på turné till hösten, säger Malin.

LÄS MER: Agneta visar svenskarna de finaste pärlorna i Florens

Behandlingen var tuff och hon hade stort stöd av sin familj och sina vänner. I dag mår hon bra och har precis börjat återgå till jobbet.

– Jag saknade så klart min familj under behandlingarna och jag var sängliggande nästan ett halvår med cellgiftsbehandlingar och strålning. Men mina vänner i Italien är som min familj och har ställt upp i vått och torrt. Man tar hand om varandra. Sjukvården har varit fantastisk, men jag vet också att det är stora skillnader mellan sjukvården i norra och södra Italien, berättar Malin.

Besöker Sverige varje år

Hon har alltid känt sig välkommen i Italien och familjen bor i ett hus på landet precis utanför staden. Barnen går i italiensk skola och varje år åker de en sväng till Sverige för att hälsa på släkt och vänner.

– Jag älskar det sättet som folk lever här i Italien. Att man umgås som man gör och att man har ett känslomässigt stöd av sina vänner och familj, avslutar hon.

Malin Qvarfordt

Ålder: 42 år.

Bor: I Florens.

Född: I Lerum.

Familj: Maken Gianni och barnen Selma och Max.

Gör: Driver egen frisörsalong.

Intressen: Teater, musik och konserter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.