Mahmoud Aljiroudi utbildade sig till tandläkare i krigets Syrien. Via Libyen kom han till Sverige och nu har han ett halvår kvar innan han är klar med sin kompletterande svenska tandläkarutbildning.
Mahmoud Aljiroudi utbildade sig till tandläkare i krigets Syrien. Via Libyen kom han till Sverige och nu har han ett halvår kvar innan han är klar med sin kompletterande svenska tandläkarutbildning. Bild: Clas-Göran Sandblom

Mahmoud bet ihop – och är snart i mål

Till sommaren får han sin svenska legitimation som tandläkare. Efter krig och efter att ha blivit kidnappad och rånad under vapenhot. Bakom sig har han också många tålamodsprövande administrativa turer.
– Det har varit en lång väg, men jag har aldrig funderat på att ge upp, säger Mahmoud Aljiroudi när han närmar sig sitt mål.

ANNONS
|

Han examinerades som tandläkare i Syrien 2012. Även där är utbildningen fem år. Mahmoud bodde då i Damaskus.

– Bombplanen kunde gå till attack när jag var på väg till skolan. Ibland slog bomberna ner några kilometer bort när vi hade prov. Vägarna var periodvis minerade. Det var ovisst. Jag var väldigt rädd och än i dag har jag problem med min stressmage.

Flydde först till Libyen

Direkt efter sin examen flydde han till Libyen.

– Jag jobbade där i 16 månader och hade egna patienter, men efter inbördeskriget blev det farligt. Ett kriminellt gäng kom med bil och förde bort mig under vapenhot. Sådana personer vågar man inte sätta sig upp emot. Att vägra var inget jag vågade överväga. De tog min mobil, som jag fått av min mamma efter min examen, pengar samt ett armbandsur som jag fått av min bästa vän.

ANNONS

Tre år senare kom han till Kungsbacka där Rotary ordnade praktik.

– Jag såg hur de svenska tandläkarna arbetar samtidigt som jag tränade mig i att tala och skriva svenska. En skillnad var att journalerna i Syren inte fanns i datorerna.

Kruxet var att han, som ickemedborgare i EU, måste gå en ettårig kompletterande utbildning på universitetet.

Det var som det berömda nålsögat. cirka 300 personer söker varje gång, bara tio procent av dessa antas. Det paradoxala är att det råder brist på tandläkare. Efterfrågan är hög.

Stort behov av tandläkare

Hans Göransson, förbundsordförande för Sveriges tandläkarförbund:

– Det finns gott om lediga tjänster, runt 300 vakanser. Behovet har ökat.

Sverige är inne i en period med stora pensionsavgångar. För 40 år sedan spottade fem lärosäten ut uppemot 500 tandläkare om året. De flesta av dessa tandläkare är nu runt 65 år. I dag sker utbildningen i fyra städer. I Sverige utbildas cirka 350 tandläkare om året. Men det finns också en ganska stor grupp som utbildar sig inom övriga EU och får svensk legitimation om de ansöker om det.

Bild: Clas-Göran Sandblom

Mahmoud sökte tre gånger till utbildningen utan att bli antagen.

– Jag blev ledsen och deppade. Efter ett tag la jag besvikelsen bakom mig och bestämde mig för att försöka igen. Det gäller hela tiden visa att man är duktig.

ANNONS

Lyckades på fjärde försöket

Han bet ihop och stålsatte sig för att lyckas.

Fjärde gången gick det vägen. Vid den tiden praktiserade han på folktandvården i Mölnlycke.

– Jag hade fått kämpa och min längtan att jobba som tandläkare var lika stark som tidigare. Mina arbetskamrater var lika glada som jag och delade min glädje.

Vad har du lärt dig rent yrkesmässigt under tiden i Sverige?

– Det teoretiska kunde jag, det hade inte hänt så mycket sedan jag lämnade Syrien. Men alla på kliniken hade sett till att jag utvecklades i det praktiska arbetet. Nu fick jag göra moment jag läst om.

Beröm från handledaren

Jakob Wahlqvist, Mahmouds handledare i Mölnlycke, öser beröm över honom:

– Jag har sällan träffat en så sympatisk och omtänksam praktikant. Alltid positiv och glad. Helt otroligt hur han kan ha en sådan positiv känsla för sin uppgift med tanke på allt han varit med om. Han är mån om att alltid lära, han är ambitiös och snabblärd. Om han inte hade något att göra så hittade han en arbetsuppgift eller hjälpte andra. Otroligt duktig inom tandvård. Han har framtiden för sig.

Bild: Privat

Föräldrarna är ingenjörer. För att nå en dräglig tillvaro extraknäckte pappan som svetsare.

– Så jobbar man i Syrien.

ANNONS

Mahmoud har inte sett sin mamma och pappa sedan han flyttade utomlands.

– Tråkigt, men jag kan inte göra något för att de ska kunna komma hit.

I Kungsbacka bor hans syster, som är lärare. Hans bror bor i Turkiet.

Vad hoppas du på nu?

– Jag vill vidga mina kunskaper och gå några kurser för att utveckla mina kirurgiska färdigheter, som att ta bort visdomständer.

Varför valde du det här yrket?

– Jag pluggade mycket, hade höga betyg och har handlagen. Min pappa är också händig.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?

– Jag är glad, social, gillar att umgås med kompisar och familjen. Jag är hjälpsam och bryr mig om andra.

När den dagen väl kommer då Aljiroudi tagit sin examen vill han helst börja arbeta i Kungsbacka, Fjärås, Mölnlycke igen, eller i Landvetter där han också varit.

– Jag är flexibel, säger han.

Mahmoud Aljiroudi

Ålder: 28 år.

Yrke: Tandläkare.

Bor: Kungsbacka.

Gör: Pluggar på Göteborgs universitet, Kut-programmet, för att komplettera sin utländska examen.

Familj: Singel, mesta tiden tillbringar han med sin syster Ramia, lärare,och hennes familj. Brodern Sarah Eddin är ingenjör och bor i Turkiet.

Intressen: Promenader, kolla på film, läsa.

Fakta: Kompletterande tandläkarutbildning

KUT: Ettårigt program på avancerad nivå för tandläkare med utländsk examen.

Klinisk färdighetsträning sker under handledning. Övriga kurser är beteendevetenskap, etik, kommunikation och författningskunskap/ samhällsodontologi.

Studenterna ska utvecklas till att förbättra människors hälsa, de ska vara vetenskapligt intresserade, etiskt medvetna, kreativa och humanistiskt tänkande yrkesutövare. De ska utveckla förmågan att kommunicera med såväl kollegor och patienter som befattningshavare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS