Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jarl ”Jalle” Ahlström, Göteborgs äldsta taxichaufför, fyller 80 år i dag. Han har en omväxlande yrkesbakgrund och var bland annat fotograf på GP i 20 år. Vid sidan av taxijobbet sysselsätter han sig numera med att spela statistroller, senast i julversionen av SVT-succén
Jarl ”Jalle” Ahlström, Göteborgs äldsta taxichaufför, fyller 80 år i dag. Han har en omväxlande yrkesbakgrund och var bland annat fotograf på GP i 20 år. Vid sidan av taxijobbet sysselsätter han sig numera med att spela statistroller, senast i julversionen av SVT-succén "Vår tid är nu". Bild: Kicki Media

Mångsysslaren "Jalle" tänker fortsätta att hålla farten uppe

Han är mångsysslaren som vid 80 fyllda ser tillbaka på ett liv där två yrken sticker ut: att fotografera och att köra taxi. Kring dessa sysselsättningar har Jarl ”Jalle ”Ahlström byggt sitt liv.

"Jalle" är född och uppvuxen på Hisingen. Han gick först i Bräcke- och sedan i Lindholmsskolan. Men efter åtta års traditionell folkskola hade unge Ahlström fått nog. Han sökte sig ut i yrkeslivet utan att riktigt ha bestämt sig för vilken yrkesgren han skulle välja. Året var 1956 och första anhalt blev dåvarande bagerijätten Pååls i Majorna.

– Jag var 15 år och nyfiken på det yrket som jag tyckte var både kreativt och spännande. Men rätt snart tröttnade jag på arbetstider med väldigt tidiga mornar och ibland långa krävande pass.

”Jalle” ändrade yrkesinriktning och fick jobb hos Bröderna Hanssons konfektion vid Grönsakstorget. Han blev så kallat ”mopedbud” och körde ut beställningar till kunderna.

– På sikt skulle jag bli expedit, men rätt snart började jag fundera på något annat. Mina tankar gick till ”Amerikabåtarna”. Svenska Amerika Linjen M/S Stockholm var en av dem. Problemet var bara att jag inte kunde få arbete ombord eftersom jag bara var 17 år. Det krävdes min mammas namnteckning och hon ville naturligtvis inte hux flux släppa iväg mig till USA.

Förfalskade namnteckningen

"Jalle" tog saken i egna händer, skrev mammas namnteckning på anställningshandlingen och lyckades få jobb ombord som så kallad ”smörgås-Nisse”. Framme i New York ringde han ett radiosamtal hem till sin oroliga mor som undrade vart sonen hade tagit vägen.

– När jag återvände hem väntade militärtjänstgöring vid Pansarskolan i Skövde. Det gick överraskande bra. Jag fortsatte ett tag i det militära och fick 1965 en FN-tjänst som löjtnant på Cypern.

”Jalle” har provat på en mängd olika yrken, numera prioriterar han i första hand jobbet som taxichaufför. Bild: Kicki Media
”Jalle” har provat på en mängd olika yrken, numera prioriterar han i första hand jobbet som taxichaufför. Bild: Kicki Media

När Jarl kom tillbaka till Göteborg igen funderade han än en gång på sin framtid. Han träffade fotografen Rickard Karlsson som tog hand om honom och lärde "Jalle" yrket. Det blev till en början att följa med ut på olika uppdrag, bland annat på klubbar i stan och på dåvarande showrestaurangen Trädgår'n.

– Där fanns vid ett tillfälle en brasiliansk danstrupp som Rickard ville att jag skulle fotografera varje kväll. Det var ett tufft jobb och jag gjorde bilder och skickade dem till våra vanliga veckotidningar. Men jag fick lära mig jobbet från grunden. Så en dag hade han ordnat så jag fick ett sommarvikariat på GP. Det gick så bra att jag fick fast jobb där.

20 år som GP-fotograf

"Jalle" trivdes och stannade i 20 år på GP (1966-1986). Ett av uppdragen vid den här tiden var att bevaka Eurovision Song Contest 1980 i Holland.

– Vid efterfesten satt jag och snackade och skojade med producenten Lennart Wetterholm. Jag blev erbjuden att få vara med i hans nya tv-program ”Klick, klick åtta fotografer” som var namnet på Ingvar Oldsbergs första frågesportprogram.

Där gjorde "Jalle" succé. Det dröjde inte länge förrän revymakarna ”Taggen” Axelsson och Lasse Kjell ringde och berättade att de gärna ville ha med honom i en kommande revy, som de hade planerat att starta i Lysekil – sedan blev det över tio säsongers lokalrevy där.

– Jag upptäckte att det var roligt att spela aktuell revy. Så jag satte upp en revy också tillsammans med Nisse Peters på Folkets hus på Järntorget. Vi spelade några år och jag minns särskilt en som vi tryckte upp t-shirts till med texten ”Jalles revy, Vad,då 92?”.

Viktigt med publikkontakt

"Jalle" upptäckte också att kontakten med publiken från scenen var värdefull för honom. Han fick ett tips om att det fanns en statistsajt på nätet dit man kunde anmäla sig.

– Jag skulle skicka in tre bilder på mig en helbild, ett porträtt och ett från sidan. Redan efter två dagar ringde en tjej och erbjöd mig en statistroll.

Och så har det fortsatt. Nu senast i julversionen av tv-succén ”Vår tid är nu 1951” där "Jalle" hade en liten roll som blivande ordensbroder i ett sällskap på sommarrestaurangen.

”Jalles” händelserika och omväxlande liv skildras i boken ”En resa i glädje och sorg med taxi i Göteborg”. Bild: Kicki Media
”Jalles” händelserika och omväxlande liv skildras i boken ”En resa i glädje och sorg med taxi i Göteborg”. Bild: Kicki Media

En del av Jarl Ahlströms händelserika liv finns också i bokform i ”En resa i glädje och sorg med taxi i Göteborg” där han berättar om sitt liv bakom ratten.

– Jag räknar mig i dag som Taxi Göteborgs äldsta chaufför och som jag känner mig just nu har jag inga planer på att dra ner på takten. Jag fortsätter gärna i skådespelar- och statistrollerna också, så länge man vill ha mig.

Jarl “Jalle” Ahlström

Ålder: Fyller 80 år den 25 februari.

Yrke: Fotograf och taxichaufför.

Familj: Singel numera.

Bor: På Hisingen i Göteborg.

Hobby: Fotografering och matlagning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.