Det började som ett motvilligt intresse men biodlingen har nu utvecklats till passion och yrke för Pia Askland Josefsson och Helge Josefsson.
Det började som ett motvilligt intresse men biodlingen har nu utvecklats till passion och yrke för Pia Askland Josefsson och Helge Josefsson.

Lämnade jobbet för bisysslan

På Orust, i Tegneby socken, hittar man Sveriges enda honungsgård i sitt slag. Den drivs av makarna Pia Askland Josefsson och Helge Josefsson. Helge sade upp sig och nu satsar de allt.

ANNONS
|

Trots att det är en molnig dag vågar biodlaren Helge Josefsson sig ut till sina bin. Han drar upp en ram från skattlådan där han odlar bidrottningar. Bina blir irriterade. Men Helge är inte bekymrad. Han har redan blivit stucken så många gånger att han blivit immun.

Tillsammans med sin fru Pia Askland Josefsson driver han Tavlebords honungsgård. Det är en verksamhet som består av café, bageri, bed and breakfast, biutställning, guidning och visning av bin, bisafari och den nya Bikupan, ett litet hotellhus som är helt och hållet inspirerat av binas värld.

I maj fick de motta Årets turismpris på Orust och motiveringen löd ”Med en stark drivkraft och vision skapar man en spännande kombination av lokalproducerat och nytänkande, allt i tydlig miljötänk. Här tar man vara på alla bi-produkter!”.

ANNONS

–Så vitt vi vet är det här Sveriges enda honungsgård som så tydligt kopplar biodling till besöksnäring, säger Pia. Det finns många biodlare som driver försäljning av honung. Men det är ovanligt att kombinera olika verksamheter som vi har gjort här.

Navet i verksamheten är Helges biodling. I dag har han 115 bisamhällen, som han ser efter minst en gång i veckan. Han byter drottning i varje samhälle varje eller vartannat år. Och han odlar själv upp sina drottningar. Just nu har han 60 drottningar på tillväxt.

–Det som är så fascinerande med bin, berättar Helge, är att de är så flitiga och hur fiffigt deras samhällen är uppbyggda.

–Tänk bara på hur de kommunicerar. När ett bi har varit ute och hittat mycket nektar kommer det tillbaka till kupan och gör en så kallad bidans. Det innebär att biet vibrerar med bakkroppen och på det sättet informerar om hur mycket det finns och åt vilket väderstreck de andra ska flyga.

Men vad har det för betydelse om det är en regnig eller solig dag?

–När det är soligt är de ute och letar efter nektar. Därför kan det vara lite lugnare att jobba med bikuporna just när det är soligare, förklarar Pia.

ANNONS

Den långa resan som ledde fram till en hel verksamhet som kretsar kring bin började för över 30 år sedan. Helges pappa var biodlare och ville inspirera sin son att gå samma väg. En dag när Pia och Helge kom hem från en resa stod det plötsligt två bikupor på deras mark. Helge var ganska ointresserad till en början men hjälpte sin pappa med skötseln av bina. Efter några år började han sälja honung till grannar och vänner. Pia var både ointresserad och rädd under lång tid. Men för si så där tio år sedan började Pias intresse väckas.

–Det var framförallt debatten om ”ren föda” som dök upp. Och massmedia började rapportera om att bina höll på att dö ut och vilka allvarliga konsekvenser det skulle ha mot hela vårt samhälle, säger hon.

Dessutom stod grannhuset tomt. Grannhuset var inte vilket som helst, utan Pias föräldrahem som hade stått tomt sedan fadern gått bort och det började bli dags att bestämma sig för om gården skulle säljas eller inte. Pias och Helges huvuden började arbeta frenetiskt.

Och så bestämde de sig. De skulle satsa! Inte sälja gården utan tvärtom expandera. 2011 ansökte de om företagsstöd av EU och efter mycket pappersarbete gick ansökan igenom. De skulle få bidrag för upp till 30 procent av sin egen investeringsbudget. De lade de all sin tid och all sin energi på att bygga upp verksamheten och kunde slå upp portarna i början av sommaren 2012.

ANNONS

Pia arbetar dubbelt. Till vardags jobbarhon som specialpedagog på skolorna på Orust. Helge har en bakgrund som svetsare och vaktmästare, men sa upp sig från sin anställning på Tegneby församling under 2015.

–Jag blev tvungen att välja. Gården började ta så mycket tid i anspråk att jag inte hade tid för båda arbetena. Men det var inte ett svårt val, berättar Helge.

Något som började som ett motvilligt intresse, initierat från Helges pappa, har nu alltså utvecklats till Pias och Helges liv, yrke och passion.

–Det roligaste är att det kommer mycket folk, mycket besökare till oss. Det kommer fler och fler för varje år och det är oftast kö till café och gårdsbutik, säger Helge.

–Och så är det stimulerande att göra något som man verkligen tror på och som man kan stå för. Vi tycker att vi gör vår lilla del för att sprida information om binas stora betydelse. Vi skapar såväl en mötesplats för människor i trakten, och så bidrar vi till miljö- och hållbarhetstänk. Det är vi stolta över, säger Pia.

Fakta: Pia Askland Josefsson och Helge Josefsson

Aktuella: Driver Tavlebords honungsgård.

Ålder: 58 och 61

Intressen: Bin.

ANNONS