Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Företag har ett samhällsansvar. Vi har möjligheten att driva utvecklingen, ibland snabbare än vad politiker kan göra”, säger Evelina Lindgren. Bild: Mattias Bardå
”Företag har ett samhällsansvar. Vi har möjligheten att driva utvecklingen, ibland snabbare än vad politiker kan göra”, säger Evelina Lindgren. Bild: Mattias Bardå

Lufttätt i lådorna och prisat hållbarhetstänk

Det flyter på för Evelina Lindgren.
– Att driva ett hållbart och lönsamt bolag med medarbetare som trivs sporrar, säger hon. Evelina Lindgren har en svit som få. Hon har vunnit titeln Årets Unga VD i Sverige. I år har hon utsetts till Årets företagare i Mölndal. Hon vann därefter finalen i Västra Götaland. Nyligen tog hon också hem den åtråvärda Sverige-titeln.

aPak är med en 104-årig tillvaro, ett av landets äldsta förpackningsföretag, Evelina började på företaget 2008. Hon har fokus på lönsamhet och hållbarhetsfrågor.

– År 2030 ska vi ha dubblat omsättningen, till en miljard, lyder en av henne målsättningar.

Omtanken om personalen tycks också finnas där. Senast fick de anställda en padelbana i julklapp.

Truckar, belysning och ventilation i det stora lagret drar el. Taket på lagerbyggnaden täcks sedan drygt ett år av solcellspaneler på en yta av 850 kvadratmeter.

– Vi har minskat företagets elförbrukning med cirka 60 procent, trots att vi byggt ut lagret. Men det ska bli fler solceller på den yta som finns kvar på taket. Målet är att vi ska bli helt självförsörjande på energi.

Tog över efter farfar och far

aPak tillhandahåller emballage i alla tänkbara former och material och startades under helt andra förutsättningar för 104 år sedan. Efter hennes farfar Rolf och pappa Åke tog Evelina över VD-stolen för sex år sedan.

Dina hjärtefrågor?

– Att driva ett företag som är hållbart och lönsamt med medarbetare som trivs och mår bra. Hållbarhet handlar inte bara om miljö och klimat utan även om de sociala och ekonomiska delarna, säger hon.

Det välmående företaget har i flera år samarbetat med Göteborgs Stadsmission med ett finansiellt bidrag varje år och våra medarbetare får volontärarbeta där på betald arbetstid.

– Vi har bland annat varit i Johanneskyrkan för att packa matkassar och samlat in kläder. Allt detta är frivilligt men väldigt många av vår personal är engagerade och tycker att vårt samarbete med Stadsmissionen är fantastiskt.

Glädje ger energi

Hon betonar att utmärkelserna inte är ett självändamål:

– Men de är bevis på att det vi gör är bra. Det ge en jätteboost för vårt företag och våra medarbetare. Glädjen ger energi och stolthet att fortsätta.

Är du en framtidens ledare?

– Jag vill vara det.

Evelina anser att ett företag har fördelen av en kortare väg till beslut jämfört med politiker.

– Det svenska politiska systemet är inte känt för att vara snabbt och effektivt. Företag spelar en allt större roll i att driva viktiga samhällsfrågor och kan därför påverka utvecklingen på ett helt annat sätt, i ett helt annat tempo. Vem vet, vi kanske också kan få politiker att agera för det som är viktigt och för ett mer hållbart samhälle.

Priset till Årets företagare delades ut i Stockholms stadshus inför cirka 500 gäster. Günter Mårder, vd på Företagarna:

– Evelina har visat att det går att kombinera ett modernt ledarskap med att driva en hållbar omställning. En sann inspiratör, förebild och en värdig vinnare.

Skickar mindre luft

Mitt i prick tycker Evelina:

– Kul att vi uppmärksammats på den här nivån. Det visar att vi gör något bra. Väldigt roligt, säger hon.

Berömmet ger Evelina, mycket positiv energi:

– Juryn fokuserade på vad vi har vårt fokus. Segern visar att vi gjort bra saker. Det ger extra energi. Att driva eget företag ger en stor möjlighet att få göra saker på sitt eget sätt. Jag vill förvalta och fortsätta utveckla det bolag som farfar och pappa skapat.

Antalet paket som skickas med posten ökar.

– E-handeln driver på ökningen vilket är positivt för vårt företag. Då kan vi påverka kunderna genom att utveckla bättre förpackningar och emballage med mindre materialåtgång och se till att det skickas mindre luft. Vår affärsidé är att hjälpa kunderna att använda smartare och mer hållbara lösningar.

Få till en beteendeändring

– När vi pratar om omställningen till ett hållbart samhälle är det också viktigt att ha med sig att vi i grund och botten också måste få till en beteendeändring där vi konsumerar mindre och lever annorlunda. En komplex fråga där få eller ingen vet exakt hur det skall gå till. Viktigast är att faktiskt göra något på riktigt. Att gå från ord till handling. Så kan vi driva en omställning till ett hållbart samhälle.

Vad får du höra från folk i allmänhet?

– Att jag är energisk och driven. Men jag vet med mig att jag saknar tålamod och inte har ett speciellt bra pokerfejs. Det syns om jag är glad eller inte.

Evelina Lindgren

Gör/Yrke: Vd

Ålder: 36.

Bor: Göteborg.

Familj: Sambon Markus Hansson, mamma Manja, pappa Åke, syskonen Joel och Andrea.

Intressen: Vara ute i naturen, träna, ridning, sjunga och spela piano, umgås med familj och vänner.

Det stressar mig: För mycket skärmtid.

Så kopplar jag av: När jag packar ryggsäcken med matsäck och vandrar i naturen.

Det skjuter jag ofta upp: Ingenting. Jag gör alltid saker direkt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.