Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Louise Boije af Gennäs är dubbelt aktuell. Dels fyller hon 60 år, dels släpper hon en julskiva. Till våren kommer en ny roman och så småningom en pjäs.
Författaren Louise Boije af Gennäs är dubbelt aktuell. Dels fyller hon 60 år, dels släpper hon en julskiva. Till våren kommer en ny roman och så småningom en pjäs. Bild: Anna-Lena Ahlstrom

Louise allt modigare med åren

En fördel med att bli äldre är att man vågar mer. Som att släppa en skiva vid 60 – fast man är författare.
–  Det här är inget karriärbyte, men jag har alltid älskat musik och att sjunga. Och jag hade aldrig vågat när jag var 20, säger Louise Boije af Gennäs.

Louise Boije af Gennäs har flera anledningar att fira. Det är 30 år sedan hon debuterade som författare, hon fyller 60 år och hon ska släppa skivan "You’re all I want for Christmas".

–  Den innehåller amerikanska julsånger och är jazzinspirerad. Det är min begåvande kompis Joakim Dominique som står för arrangemangen, säger Louise.

För oss som mest känner henne som författare kan skivsläppet verka förvånande, men kärleken till musiken har alltid funnit där. De senaste åren har hon också framträtt på olika bok-event, från releasefester till Bokmässan i Göteborg.

–  Det är så kul! Visst blir jag nervös, men det är skillnad när det ”bara” är min hobby – jag påstår inte att jag är bra på det här, men jag gör det ändå.

Att hon tog modet till sig har med åldern att göra.

Underbart att bli äldre

–  Det är något med att bli äldre som är underbart, för man tänker bara: ”Men vad är det värsta som kan hända? Att någon skrattar åt mig?” Varsågod i så fall – det bjuder jag på.

Det lustfyllda projektet ska också samla in pengar till Stockholms Stadsmission, som hjälper ensamma och utstötta som drabbats av pandemin.

Att ta vara på roliga möjligheter som dyker upp är lite av Louise Boije af Gennäs livshållning. Att leva fullt ut här och nu, eftersom man aldrig vet när det tar slut. Och det är en insikt som pandemin har förstärkt.

–  Jag tar inget för givet och det finns så mycket mer i livet än enbart karriär.

Louise Boije af Gennäs växte upp i Bromma tillsammans med sin mamma och pappa och en äldre syster. Att hon kommer från en adelssläkt gjorde henne tidigt medveten om klass. Hon inser att hennes bakgrund har gett henne en slags säkerhet som inte alla har. Samhällsengagemang och politik är viktigt.

–  Däremot är jag inte partipolitisk, jag har aldrig hittat något parti som jag känner mig hemma i. Den känslan blir allt starkare med åren.

Sedan debuten 1991 med romanen ”Ta vad man vill ha”, har hon gett ut ytterligare tolv romaner, varav den senaste, ”Verkanseld”, kom ut 2019. Den är den avslutande delen i den så kallade ”Motståndstrilogin”, en samhällskritisk thrillerserie som undersöker många av verklighetens ouppklarade svenska ”affärer”.

Måste rensa ut gammalt mög

–  Även i Sverige måste vi skärskåda våra politiker och andra makthavare. Det finns gammalt mög som måste rensas ut, annars underminerar man demokratin. Däremot är jag inte intresserad av att underblåsa konspirationsteorier. Böckerna är fiktion även om affärerna är verkliga.

Hon tror på att ifrågasätta och att ständigt fråga sig: Vem vinner på att jag får – eller inte får – den här informationen?

Louise har också skrivit manus och dramatik. Hon var manusförfattare till tv-serien ”Rederiet”, och hennes pjäs ”Bestseller” spelades på Dramaten 2001, ”Kvinna klädd i solen” sattes upp på Stockholms Stadsteater 2010. Hon arbetar också med både en ny pjäs och en roman, parallellt med skivan. Skrivandet kommer enkelt till henne och arbetet är oftast lustfyllt. Just nu är hon inne i en intensiv slutfas med romanen, som kommer i maj.

–  Det är en relationsroman. När jag hittar på karaktärer blir de snabbt väldigt verkliga för mig. De blir som mina vänner och jag lever verkligen med i allt som händer dem.

Att styra över sitt eget liv på samma sätt som i en roman låter sig inte göras. För även om Louise är ”enormt lyckligt lottad”, har hon åkt på en del av de tuffa smällar som hör livet till.

Resa sig och kämpa vidare

–  Det är oundvikligt. I backspegeln kan det se ut som om jag har haft en långsiktig plan med mitt liv, men så är det inte. Däremot brukar min man och jag säga till barnen att vi ska vara som sådana där vippande leksaker med en tyngd i botten: man trycks ner, men då gäller det att komma tillbaka.

För henne är perfektion helt ointressant, liksom att försöka ”undvika problem”.

–  Det kan ingen. Alla får smällar, det viktiga i livet är att resa sig igen och kämpa vidare.

'När jag hittar på karaktärer blir de snabbt väldigt verkliga för mig. De blir som mina vänner och jag lever verkligen med i allt som händer dem', säger författaren Louise Boije af Gennäs.
"När jag hittar på karaktärer blir de snabbt väldigt verkliga för mig. De blir som mina vänner och jag lever verkligen med i allt som händer dem", säger författaren Louise Boije af Gennäs. Bild: Anna-Lena Ahlstrom

Namn: Louise Boije af Gennäs.

Ålder: Fyller 60 år den 1 november.

Gör: Författare, dramatiker och sångerska.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Man, två barn och två labradorer.

Om att fylla 60: ”Jag känner mig lyckligt lottad som får vara med. Jag försöker träna och tänka på hälsan för att få leva länge.”

Så firar hon födelsedagen: ”Det blir ett mindre firande tillsammans med min närmaste familj. Jag älskar att ordna fester och fira alla möjliga saker – men inte just mina egna födelsedagar.”

Läser: ”Jag har alltid tio böcker på gång samtidigt och gillar att läsa om klassiker. I höst är det nog dags för en sväng med ’Anna Karenina’ igen. Sedan vill jag läsa Åsa Larssons ’Fädernas missgärningar’ och Kerstin Ekmans ’Löpa varg’ också.”

Fritidssyssla: ”Sjunger, läser, tränar och håller på med hundarna”.