Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Svenssons största – och i stort sett enda – intresse har alltid varit hästar. Hela hennes familj delar intresset, barnen rider och tävlar och maken är hovslagare. Lotta stortrivs med livet på Sicilien och det är bara några få saker som hon saknar från Sverige: jordgubbar, kantareller och skogen – samt ordning och reda. Bild: Maria Hellström
Lotta Svenssons största – och i stort sett enda – intresse har alltid varit hästar. Hela hennes familj delar intresset, barnen rider och tävlar och maken är hovslagare. Lotta stortrivs med livet på Sicilien och det är bara några få saker som hon saknar från Sverige: jordgubbar, kantareller och skogen – samt ordning och reda. Bild: Maria Hellström

Lotta är en av Siciliens pionjärer inom hästmassage

Hon åkte till Sicilien för att lära sig italienska – och blev kvar. Lotta Svensson från Kungsbacka har bott på Sicilien i 20 år. Och är en av öns pionjärer inom hästmassage.

Först ett par mil på motorväg från den idylliska kust- och turistorten Giardini-Naxos, sedan på små slingriga vägar genom några småsamhällen. Regler om körfält och väjningsplikt verkar flytande och bilar står parkerade huller om buller längs gator. Lotta rattar bilen i full fart, precis som vilken italienare som helst.

Stallet ligger någon mil norr om Catania och tar 45 minuter att köra till. Lotta kommer hit varje vecka för att massera hästar. Den här onsdagsförmiddagen är det tre ponnyer som ska behandlas. Den första, en brun new forest, är stel i ena sidan, och behöver mjukas upp.

– Det är en frihetskänsla att arbeta med hästar. Att förstå sig på dem och lösa problemet, säger Lotta och drar händerna över hästens rygg.

Nytt med hästmassage

Hästmassage är relativt nytt på Sicilien, även om Lotta varit verksam i flera år. Hon känner endast till två andra på ön som utövar yrket. Lotta konstaterar att ”sicilianarna är rätt tveksamma till nya metoder” och helst förlitar sig veterinärer på gammal beprövad vetenskap. Men kunderna blir fler och fler och Lotta är uppbokad med massage flera gånger i veckan.

Samtidigt arbetar hon halvtid som ridlärare i hoppning på universitetet i Messina.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

Utbildningen till massör hölls på distans i Kvänum i Sverige för 15 år sedan. Efter den dröjde det 14 år innan Lotta besökte Sverige igen. Det var förra hösten i samband med mammans begravning.

Mycket hade förändrats i Sverige och Lotta slogs av hur utvecklad digitaliseringen var: För att köpa biljett till bussen var hon tvungen att ladda ned en app. På Sicilien är det lite tvärt om. Här kommer man knappt igenom en vägtull utan kontanter.

Ett liv med hästar

Lottas liv har alltid handlat om hästar. Hon föddes i Lilla Edet och i hagen intill huset betade hästar som Lotta ”tvingade mamma att mata” när hon precis hade lärt sig att prata. När hon var fem-sex år, flyttade familjen till Onsala och när hon var nio år började hon i ridskola, på Nordhallands ridklubb.

När Lotta var 14 år flyttade familjen till Kungsbacka.

Lotta ägnade så mycket tid hon kunde i stallet och under åren på Elof Lindälvs gymnasium började hon att arbeta som ridlärare vid sidan av studierna. På helgerna hjälpte hon till att fodra, släppa ut hästar och att mocka,

Vad Lotta än har gjort, så har hon alltid längtat till stallet.

– Jag har varit helt hästfixerad hela livet. Jag gjorde allt, bara jag fick rida.

Fem äldre halvsystrar

Lotta har fem äldre halvsystrar på sin pappas sida och alla har någon gång bott på Sicilien.

När Lotta flyttade till ön ett halvår efter gymnasiet, var tanken att lära sig språket för att kunna prata med de ingifta släktingarna – och att arbeta med hästar. Under åtta månader jobbade hon som hästskötare åt en känd schweizare.

Därefter återvände hon till Sverige. Men mannen som ägde gården som schweizarens hästar stod på, hade blivit hennes pojkvän. Och efter ett år i familjen Palmers stall i Kungsbacka, åkte hon tillbaka till Sicilien.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

Lotta flyttade ihop med pojkvännen, Antonio Lampio, och tillsammans arbetade de med försäljning av hästar. Antonio är numera Lottas make och pappa till hennes två barn Nicolò, 14, och Giulia, 11.

Familjen bor i ett hus som de själva byggt i de natursköna bergen mellan Giardini-Naxos och Taormina på östra Sicilien. Till huset hör ett stall, men boxarna står för närvarande tomma. I trädgården växer grönsaker, mandlar och frukter som apelsiner, äpplen och päron.

Äger tre hästar

Lotta äger tre hästar som står i stallet på universitetet i Messina. En är sonens och de andra två går på ridskolan. Även dottern rider men har ingen egen häst.

Lotta har syskon både i Sverige och på Sicilien. Hon har fin kontakt med släktingarna i Sverige och hennes bror var nyligen och hälsade på. Lottas mamma hälsade på varje år på Sicilien och under tre år bodde hon i Taormina för att komma närmare sin dotter och lära känna sina barnbarn.

Lotta pratar italienska med sina barn och konstaterar att hon varit ”extremt dålig” på att lära dem svenska. Ibland tänker hon att hela familjen ska bo i Sverige under ett år för att barnen ska lära sig språket och kulturen.

– Och för att de ska se att världen kan fungera på ett annat sätt.

Ett gott liv på Sicilien

Lotta trivs på Sicilien. Hon tycker att hon lever ett bra liv och att hon har det hon behöver. Det är gemytligt, människor är sociala och maten är god.

Hon kan dock sakna ordningen i Sverige.

– Här kan det vara väldigt kaotiskt och besvärligt. Att småsaker fungerar, det saknar jag. Folk är otroligt hjälpsamma här, men det kan ta lång tid.

Lotta Svensson

Ålder: 41 år.

Familj: Make och två barn, Nicolò, 14, och Giulia, 11.

Bor: På gård på östra Sicilien.

Gör: Ridlärare och hästmassör.

Intressen: Hästar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.