Kikki Danielsson har alltid varit sig själv. Det förklarar troligen hennes popularitet men det har i perioder också gjort henne till ett villebråd i skvallerpressen.
Kikki Danielsson har alltid varit sig själv. Det förklarar troligen hennes popularitet men det har i perioder också gjort henne till ett villebråd i skvallerpressen. Bild: Jessica Gow

Livet vände för Kikki Danielsson

På 1980-talet slog Kikki Danielsson igenom med låtar som ”Dag efter dag” och ”Bra vibrationer”. Framgångarna fortsatte, men avlöstes också av motgångar. När hon till sist ville lägga av helt hände något oväntat.

ANNONS
|

Hemma i huset i Bollnäs håller Kikki Danielsson på med vårfixandet i trädgården. Gröna fingrar har hon inte, men den här dagen har hon köpt sättpotatisar och lägger ut dem på tidningspapper innan de ska i jorden.

Jag brukar hyra in folk från en 55-plusförening som kommer och gör grovjobbet i trädgården på hösten och våren. Jag vill bara finpyssla. Och sätta pärerna.

Lämnades bort till fosterföräldrar

Det vill säga potatisarna. Det hörs att Kikki Danielsson kommer från södra Sverige. Hon föddes i Skåne och lämnades bort till fosterföräldrar i Älmhult när de biologiska föräldrarna skildes.

Sångintresset fanns tidigt och det tog hon vara på. 1972 anlitade dansbandet Wizex henne som sångerska. Sex år senare blev hon tvåa i Melodifestivalen med ”Miss Decibel”– hon har deltagit i tävlingen tio gånger.

ANNONS

Men efter hand kom sensationsskriverier, relationsproblem och alkohol att ta allt större plats i hennes liv, och för 13 år sedan tänkte hon lägga av med allt vad musik hette.

Jag var inte på en bra plats i livet, levde i någon sorts bubbla och visste inte åt vilket håll jag skulle gå. Jag kände mig smutskastad och det var som att jag inte hade en enda vän.

Inte gjort en skiva på 17 år

Men så deltog hon i tv-programmet ”Så ska det låta” och träffade musikern Sören ”Sulo” Karlsson som uppmuntrade henne att ta tag i saker och ting igen.

Han hade kollat upp att jag inte hade gjort en skiva på 17 år. Det kunde väl aldrig stämma, tänkte jag, men så var det tydligen.

När deras samarbete inleddes började det hända grejer. Det kom nya skivor, det kom konserter och tv-framträdanden. Och hon gav ut den utlämnande självbiografin ”Ett schlagerliv” 2011.

”Du vet ingenting om mig”

Just nu är de i sluttampen för att färdigställa nästa bok, ”Du vet ingenting om mig”. Kikki Danielsson beskriver den som en dagbok inspirerad av vad hon har berättat för Sulo Karlsson på deras många tågresor.

Titeln? Ja, att det finns så mycket mera bakom en tidningsrubrik. Men många tror ju på rubrikerna. På senare år har kändispressen börjat stjäla mina skämtsamma inlägg på Facebook och gjort till artiklar där det ser ut som om jag menar allvar.

ANNONS

Kikki Danielsson är aktiv på sociala medier och får många kommentarer från människor som känner igen sig själva i hennes liv, framför allt kvinnor.

De skriver om ålderskrämpor, om kärlek och allt möjligt.

Djurfantast och älskar katter

Hennes egna inlägg handlar dock oftast om djur, och utgörs till stor del av dråpliga och kärleksfulla filmklipp med katter, hundar och andra goa husdjur. Kikki Danielsson kallar sig djurfantast och särskilt älskar hon katter. För tillfället har hon två stycken och den ena, den svarta, brukar kura in sig intill henne då hon ligger i soffan och ser på film.

Barnen, barnbarnen och katterna räcker gott som familj för Kikki Danielsson. Någon ny partner letar hon inte efter. Redan i sin bok från 2010 skrev hon att hon inte är ämnad för tvåsamhet.

Jag trivs som singel. Ingen att reta upp sig på, ingen som frågar var jag har varit eller vem som ringde. ”Skit i det du!”, säger hon och skrattar.

Gör bokslut på Nyår

På nyårsaftnarna är det extra skönt att vara ensam, det har hon gjort till en tradition. Då tar hon fram almanackan för det gångna året och gör bokslut. Vad var bra? Vad var dåligt? Där bockar hon av vad hon vill göra igen respektive vad hon har gjort för sista gången.

ANNONS

Jag växer varje nyårsafton. Det är så skönt att tänka över sitt år. Men jag brukar missa tolvslaget.

Nästa nyårsafton kommer hon bland annat att kunna bocka av en ny skiva och många konserter. Men nyårslöften slutade hon med redan som ung. Då handlade de oftast om bantning och var svåra att hålla.

TT: Kan du sätta fingret på vad som gör dig så populär och omtyckt?

Det är väl att jag är mig själv. Det där är dubbelt; dåliga dagar är jag inte så rolig, då kanske jag inte är så upplagd om någon kommer och vill ta en selfie med mig. Men jag har svårt att bli arg. Jag är ju född trevlig.

Kikki Danielsson

Fyller: 70 år den 10 maj.

Gör: Sångerska.

Aktuell: Släpper en singel i juni och ett album senare i år. Den självbiografiska boken ”Du vet ingenting om mig” (Bazar förlag) ges ut i oktober.

Bor: Parhus i Bollnäs.

Familj: Dottern Emma, sonen Viktor och barnbarnen Alvin, 6 år, Alexander, 2 år, och Vincent, 2 år.

Om att fylla 70: ”Lite skrämmande naturligtvis. Men är man född 1952 får man ju stå sitt kast.”

Så firar hon födelsedagen: ”Ingen aning. Får man drömma skulle jag vilja sitta i en ny klänning omgiven av en massa musikerkompisar som skrivit låtar till mig och talar om för mig hur bra jag är.”

Har spelat: Dragspel. ”Nu spretar fingrarna åt alla håll, men någon låt klarar jag väl om det skulle knipa.”

Lyssnar på: Inte så mycket. I regel lyssnar Kikki Danielsson bara på musik i samband med repetitioner inför en konsert.

ANNONS