Yogaläraren Lisa Kwasniewski fick en idé att smycka ut busshållplatsen, som ligger alldeles intill hennes arbetsplats i Kållered. Efter att ha fått klartecken från Västtrafik har hon nu pyntat med blommor, kuddar och filtar i och runt busskuren. Bild: Tommy Holl
Yogaläraren Lisa Kwasniewski fick en idé att smycka ut busshållplatsen, som ligger alldeles intill hennes arbetsplats i Kållered. Efter att ha fått klartecken från Västtrafik har hon nu pyntat med blommor, kuddar och filtar i och runt busskuren. Bild: Tommy Holl

Lisa har sett till att väntan på bussen blir mer trivsam

Lisa Kwasniewskis konstinstallation på busshållplatsen Bäckvägen i Kållered har glatt många förbipasserande de senaste åren.
Hon älskar att rå om sina medmänniskor.

Blommor, kuddar, filtar, böcker och magasin, mysfaktorn är hög för resenärerna som sitter och väntar på bussen här. Men vem är det som gör så fint?

Drömmen om att driva en egen yoga-verksamhet hade växt sig allt starkare under åren som 43-åriga Lisa Kwasniewski hade haft yoga-klasser på olika spa i Göteborg, på kvinnofängelset i Sagsjön, i den kommunala kvinnoverksamheten Huldas Hus, med de ensamkommande flyktingbarnen i Torrekulla och med unga vuxna på Östra Sjukhuset. Hon var på jakt efter ett ställe där drömmen kunde gå i uppfyllelse och när Lisa såg de tomma lokalerna i fastigheten bakom busshållplatsen på väg till jobbet, visste hon direkt att hon hade hittat rätt plats.

– Jag skrev kontrakt med hyresvärden och flyttade in. Jag hade länge velat pynta en busshållplats och plötsligt hade jag en mitt framför mig. När jag var klar kontaktade jag Västtrafik och fick ett vänligt svar tillbaka. De tyckte det såg fint ut och sa att jag gärna fick fortsätta och det har jag gjort sedan dess, säger hon och fortsätter:

– Syftet är att lyfta hur viktigt det är med skönhet i våra liv och jag tror att det är något de flesta vill vara rädd om. Att få känna att någon bryr sig är viktigt för oss alla och jag njuter verkligen när jag ser att någon sitter på kuddarna eller tar med sig en bok eller tidning som finns där. Samma slags ompysslande känsla vill jag skapa för mina yogisar i studion.

Lisa växte upp på Ekerö utanför Stockholm och efter gymnasiet studerade hon till biolog vid Stockholms Universitet. Skoltiden, framförallt gymnasiet, blev en tuff period.

– Jag hade väldigt höga krav på mig själv och ville alltid ha bäst resultat. Nästan all ledig tid ägnade jag åt att plugga vilket gjorde att jag inte hade några nära vänner i skolan. När jag började på gymnasiet blev jag dessutom mobbad och det var antagligen den värsta tiden i mitt liv.

Djup depression

När Lisa var 14 år gammal drabbades hon av sin första djupa depression, den senaste hade hon 2015. I dag mår hon bra, mycket tack vare kraften hon hämtar från yogan, men en lika viktig källa till balans, trygghet och lycka är hennes familj, maken Marcus och dottern Amanda. Maken träffade hon genom en dejtingsajt för 14 år sedan.

– Jag klickade för brunt hår och bruna ögon, men i stället för att sätta en bock för att han skulle bo i Stockholm så råkade det bli hela Sverige och när Marcus dök upp var jag fast, så det blev att jag flyttade till honom i Göteborg, berättar hon. Marcus är min klippa, vi kompletterar varandra väl. Nu bor de i Lindome med sin åttaåriga dotter och har även kaniner och hundar.

– Jag älskar djur, deras kravlösa sällskap och tillgivenhet får mig att må bra.

Bild: Tommy Holl
Bild: Tommy Holl

I sin studio erbjuder hon även drömtydning, kristallworkshops, slottsretreats, betonggjutning och hon föreläser när det efterfrågas.

Visionen är att inspirera människor att komma ner från huvudet och i kontakt med hjärtat. Att pausa tankarna för att ge plats åt en inre magisk trädgård är ytterligare ett område som Lisa brinner för.

– Jag utbildade mig till trädgårdsmästare för ett par år sedan på Gunnebo slott och min ambition är att koka ihop allt jag har lärt mig. Just nu tittar jag på om det är möjligt att öppna en obemannad blomsteraffär där man kan ta det man vill ha och swisha för varan.

Alice i underlandet

Ett tema som inspirerat henne är sagan om Alice i underlandet, där tiden står stilla, där lekfullhet, fantasi och humor får ta plats.

– Jag upplever att vi får för lite av sådant i vardagen.

I asfalten utanför garaget, där Lisa har ett ljusterapirum med infravärme, aromaterapi och naturljud, har hon målat fotavtryck från Alice och den vita kaninen från sagan. I entrén går man igenom ett nyckelhål, allt för att locka fram känslan av att man lämnar vardagen och kliver in i en fantasivärld. Trädgårdsvilan, som hon kallar garaget, används som kreativ verkstad, konstateljé och skönhetssalong. Lisa lever efter devisen att allt är möjligt. Drömmar är bra, att förverkliga dem är bättre.

Lisa Kwasniewski

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Marcus och dottern Amanda.

Bor: I Lindome.

Stjärntecken: Lejon.

Utbildning: Biolog vid Stockholms universitet, Yogalärare (kundaliniyoga, yinyoga, mediyoga, Mindfulnessinstruktör, getyogalärare, trädgårdsmästare och massör inom Raindrop technique.

Yrke: Driver Yogastudion Totalharmoni i Kållered.

Tittar gärna på: Idol eftersom det aktiverar min vagusnerv.

Gör helst på fritiden: Är som lyckligast med min familj och mina kaniner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.