Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag hade inte som mål att bli chef, jag ville bara utvecklas", säger Susanne Ehnbåge, vd för Lindex, inför din 40-årsdag. Bild: Björn Larsson Rosvall

Lindex vinst fördubblades direkt under Ehnbåges ledning

​Välstrukturerad och energisk. Lindex vd Susanne Ehnbåge har gjort att göra-listor med prioriteringar ända sedan hon var nio. Energi fyller hon på genom hård träning, annars tappar hon fokus.

Susanne Ehnbåge är vd för tredje gången – nu för Lindex, en klädmodekoncern med omkring 5 000 anställda och 470 butiker i 17 länder. Hennes första bokslut som vd för Lindex var strålande, vinsten mer än fördubblades.

– Ensam gör man ingen skillnad, denna resultatförbättring har vi gjort tillsammans. Det jag har bidragit med är framtidstro, engagemang, strategi, fokus och tydlighet. Det har varit många olika saker att hålla reda på och därför förbaskat roligt. Nu gäller det att jobba framåt, vi kan inte leva på gamla meriter, säger hon.

Vilken typ av chef är du – mjuk eller hård?

– Om jag tvingas välja så är jag lite mer åt det hårda hållet. Jag tror att jag uppfattas som rak, tydlig och involverande – jag vill jobba i team.

Ekonomi inte självklart

Organisationsförmågan genomsyrar allt hon gör, och har funnits med ända sedan uppväxten som storasyster i Göteborg.

– Jag var tidigt väldigt strukturerad och planerade väl. I nioårsåldern gjorde jag att göra-listor med prioriteringar om vad vi barn skulle spela. Jag är övertygad om att jag har haft nytta av det. Det ger mig en kick att checka av när jag uppnår ett mål.

Det var inte självklart att Susanne Ehnbåge skulle plugga ekonomi. Än ville hon bli barnpsykolog, än gymnast. Men så fastnade hon för en ekonomiutbildning vid Handelshögskolan i Göteborg – med japansk inriktning.. Bild: Björn Larsson Rosvall
Det var inte självklart att Susanne Ehnbåge skulle plugga ekonomi. Än ville hon bli barnpsykolog, än gymnast. Men så fastnade hon för en ekonomiutbildning vid Handelshögskolan i Göteborg – med japansk inriktning.. Bild: Björn Larsson Rosvall

Ändå var det inte självklart att hon skulle plugga ekonomi. Än ville hon bli barnpsykolog för att hjälpa barn, än ville hon bli “en fantastisk gymnast”, för hon tränade intensivt redan då. Men så fastnade hon för en ekonomiutbildning vid Handelshögskolan i Göteborg – med japansk inriktning.

– Kombinationen ekonomi och kultur lät spännande, inte mainstream.

Chef för Sibas e-handel

Efter ett och ett halvt år som trainee på Siba fick 25-åringen ett erbjudande hon inte kunde motstå: att bli chef för företagets e-handel.

– Det var en superchock för mig, det var så stort! Många av mina medarbetare var äldre än jag. Problemet var att jag försökte lyckas med alla delar inom ledarskap. Det var utmanande och väldigt lärorikt.

Stark inre drivkraft

Trots alla utmaningar har hon vinnlagt sig om att leva upp till de mål som satts upp.

– Jag har alltid haft en stark inre drivkraft att nå uppsatta mål, och det jag har sagt att jag ska leverera har jag också levererat.

– Klart att det kan vara jobbigt. Jag kan pressa mig och andra runt omkring.

Redan som barn gjorde Susanne Ehnbåge att göra-listor. "Jag är övertygad om att jag har haft nytta av det. Det ger mig en kick att checka av när jag uppnår ett mål", konstaterar hon.. Bild: Björn Larsson Rosvall
Redan som barn gjorde Susanne Ehnbåge att göra-listor. "Jag är övertygad om att jag har haft nytta av det. Det ger mig en kick att checka av när jag uppnår ett mål", konstaterar hon.. Bild: Björn Larsson Rosvall

Nu har hon varit chef i 15 år. Motorn har förblivit densamma – att lära sig något nytt.

– Jag är rastlös av mig, där finns det en enorm drivkraft. Jag skulle inte trivas med att förvalta, jag behöver utmaningar och känna att jag lär mig något nytt varje vecka. Både i jobbet och privat.

Älskar att träna

En privat, och oumbärlig, utmaning är träning. Hon har joggat länge och för ett tag sedan gick hon en crawlkurs för att kunna tävla i swimrun. Träna gör hon närhelst hon får tid, flera gånger i veckan.

– Träning ger mig energi. När jag inte tränat på två dagar blir jag ofokuserad och lättirriterad. Jag behöver träna, det är som en positiv drog för mig. Efteråt mår jag fantastisk och känner mig väldigt nöjd.

Inga konkreta framtidsplaner

Föga förvånande beskriver hon sig som en person med mycket energi och ett starkt driv. Glad för det mesta.

– Jag vill se till att det händer saker. Min man tycker att jag har för många järn i elden. Han är mycket lugnare så vi kompletterar varandra väl.

Lindex vd Susanne Ehnbåge beskriver sig själv som en person med mycket energi och ett starkt driv.. Bild: Björn Larsson Rosvall
Lindex vd Susanne Ehnbåge beskriver sig själv som en person med mycket energi och ett starkt driv.. Bild: Björn Larsson Rosvall

Hur social är du?

– För 15 år sedan hade jag middagar varje helg. Nu är det inte lika viktigt, jag träffar folk på jobbet hela tiden och familjen prioriteras.

Några konkreta framtidsplaner tycks hon inte ha.

– Herregud, det har jag inte en aning om! Hela mitt liv har varit ett bananskal. Jag hade inte som mål att bli chef, jag ville bara utvecklas, säger Susanne Ehnbåge.

Susanne Ehnbåge

Ålder: Fyller 40 år den 28 juni.

Gör: Vd för Lindex.

Familj: Maken Anders. Barnen Ebba, 9 år, och Wilmer, 5 år.

Bor: Göteborg.

Så firar hon födelsedagen: “Med min familj och med ett kalas lite längre fram”.

Om att fylla 40: “Det känns väldigt bra. Jag hoppas fortsätta utvecklas och bli en ännu bättre människa de kommande 40 åren”.

Bästa käket efter hård träning: “Efter träningen är jag så hungrig att jag äter allt! Och jättemycket”.

Karriärtips till unga kvinnor: “Tänk efter vad du vill och sätt upp en målbild. Kommunicera målbilden tydligt till din chef och familjen”.

Nobbar H&M: “Jag lockas inte av att jobba i samma bransch i framtiden. Om det skulle bli dags för jobbskifte så tror jag att jag utvecklas mer av få testa en ny bransch”.

Diskriminering: “Alla mina chefer har varit män och jag upplever inte att jag har blivit sämre behandlad än mina manliga kolleger”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.