Li Kerren har en stark drivkraft att ständigt lära sig nya saker. Matte, fysik, segling och musik är bara några av hennes intressen. Nu senast har hon börjat träna konståkning där hon på kort tid gjort stora framsteg.
Li Kerren har en stark drivkraft att ständigt lära sig nya saker. Matte, fysik, segling och musik är bara några av hennes intressen. Nu senast har hon börjat träna konståkning där hon på kort tid gjort stora framsteg. Bild: Nicklas Elmrin

Li utmanar sig själv för glatta livet

Li Kerren älskar att lära sig nya saker – vare sig det handlar om avancerad matematik, Vatikanstatens ekonomi eller nya idrotter. Från att aldrig ha åkt konståkning förut har hon på ett år kommit så långt att hon nu får börja tävla.

ANNONS
|

Isen är nyspolad och blank när Li Kerren kliver ut på den. Kjolen på den rödsvarta konståkningsdräkten fladdrar lätt när hon tar några snabba skär. Väl borta vid kortsidan samlar hon ihop kroppen till ett hopp och skjuter iväg med vänsterfoten. Att den nyss varit bruten märks inte.

– Jag började träna förra hösten och tyckte det var jättekul att se hur snabbt det gick att förbättras. Nu har jag klarat testen som innebär att jag får börja tävla. Om jag inte hade brutit foten när jag skulle prova ett nytt hopp hade det kanske gått ännu fortare, berättar Li.

ANNONS
Li tvekar inte att ge sig ut på hal is i alla möjliga sammanhang.
Li tvekar inte att ge sig ut på hal is i alla möjliga sammanhang. Bild: Nicklas Elmrin

När hon körde igång med träningen efter uppehållet fanns en liten oro för att trilla igen. Men den varade inte länge. Efter att ha tränat och tävlat i både badminton och judo i flera år har hon lärt sig att inte ge upp i första taget. Under en period sprang hon 17 kilometer varannan morgon. Nu har hon bytt ut löpningen mot att cykla de fem milen fram och tillbaka till skolan varje dag i stället.

Nattligt pluggande

Hon sträcker på sig och gäspar lite, var vaken sent i natt.

– Sedan i går vet jag att Vatikanen både har monark och påve, att hundra procent av alla medborgare är män eftersom det bara är män som får jobba för påven och att det är monarken som beviljar medborgarskap. Dock är monarken och påven samma person. Jag läste på sociala medier att påven flyger med vanliga flygbolag men betalar för hela planet, så det fick mig att bli nyfiken och vilja ta reda på mer, säger hon och ler.

– Det här är också något som beskriver mig, att jag gillar onödig fakta. Men jag tänker att det är bättre än att sitta uppe och spela dataspel – jag lär mig ju något i alla fall.

ANNONS

Studier på engelska

Drivet att lära sig nya saker gjorde att hon valde IHGR, The International High School of the Gothenburg Region, med inriktning på en International Baccalaureate när hon började gymnasiet. Att studierna är på engelska är inget problem. Förutom modersmålet som är tyska – hon flyttade till Sverige som sexåring – pratar hon både engelska och svenska flytande. Men favoritämnena är matematik och fysik.

– Jag gillar det helt teoretiska inom matematiken. Det finns en känd matematiker som sagt att den finaste matematiken är den som man inte har användning för alls, eftersom den inte är nedsmutsad av verkligheten. När man håller på med kemi och fysik kommer verkligheten alltid med in i bilden, medan matematiken kan vara renare och mer svartvit.

Gillar kvantfysik

Nyligen deltog hon i gymnasietävlingen Wallenbergs fysikpris, där hon visserligen inte kom på prisplats, men kom så nära att hon fick en hedersinbjudan till Chalmers under den fysikvecka som finalisterna får vara med på.

– Där har jag fått vara med på några extra föreläsningar inom olika områden. Tanken med det är att kanske kunna komma med nästa år.

Inom fysiken gillar hon speciellt kvantfysiken eftersom den är så teoretisk.

– Det vore ett jättespännande område att forska inom, men också för att se hur den påverkar verkligheten. Här finns så många olösta problem som ligger och säger ”lös mig, lös mig”, säger hon entusiastiskt.

ANNONS

Li har blivit intervjuad tidigare, bland annat om transfrågor i en tysk radiokanal. Den här gången är hon glad över att kunna prata om konståkning och lärande i stället.

– De hade verkligen inte förstått någonting. Och det blir lätt så mycket fokus på det i stället för på allt annat som är jag.

Musik och segling

Förutom konståkningen spelar Li bas i ett band. Ett annat stort intresse är segling som hon hållit på med sedan hon var barn.

– I somras var jag med som instruktör på ett seglarläger för barn och unga på Björkö. Arbetet är helt ideellt och även om jag är behörig instruktör för förarintyg tycker jag det här är roligare. Det är skönt att kunna vara på samma ställe och njuta under flera veckor och så känns det bra att kunna bidra på något sätt.

Just drivkraften att kunna hjälpa till är något som betyder mycket för Li, precis som nyfikenheten på att lära sig nya saker.

– Jag tror att det som driver mig är att vakna på morgonen och göra något av dagen. Att försöka vara en lycklig människa som driver mig själv framåt både kunskapsmässigt och på andra områden. Och att vara en medmänniska som kan hjälpa andra på olika sätt. Eftersom jag själv har lätt att lära tycker jag om när jag också kan dela med mig av det till andra, säger Li.

ANNONS

Li Kerren

Ålder: 18 år.

Familj: Föräldrar och bror.

Bor: Hus i Lerum.

Gör: Läser på IHGR, The International High School of the Gothenburg Region.

Intressen: Skolan och att lära sig nya saker, konståkning, segling, spelar bas i ett band.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS