Samuel träffade Sebastian Stakset. Spontant tackade Samuel för boken och berättade vad han hade varit med om. ”Bror, du träffades av Jesu kärlek”, sa han. Då förstod jag vad som hade hänt.
Samuel träffade Sebastian Stakset. Spontant tackade Samuel för boken och berättade vad han hade varit med om. ”Bror, du träffades av Jesu kärlek”, sa han. Då förstod jag vad som hade hänt. Bild: Mathias Pernheim

Levde i källaren med råttor och åt mat från containrar

Samuel Berg har överlevt tungt missbruk, mordförsök och tortyr. För tre år sedan mötte han Gud.
– Jag behövde en kraft större än min egen för att bryta med mitt gamla liv.

ANNONS
|

Falköping den 5 maj 2019. Samuel Berg är förbannad. Han har precis börjat komma på fötter men när någon på behandlingshemmet stjäl hans cykel slår det slint. Den skyldige ska ha stryk. Uppgörelsen slutar med att Samuel blir bortkörd av personalen. Upprörd ringer han då sin langare och beställer droger. När han avslutat samtalet ser han att kyrkporten till Sankt Olofs kyrka står öppen. Han går in och vid altaret läser någon välsignelsen. Den upplevelsen knockade honom fullständigt.

Bröt ihop och grät

– Jag hade aldrig varit med om något liknande. Inte ens med droger. Jag bröt ihop och grät, säger han och pekar på stolen som han satt på den gången.

ANNONS

Platsen är Sankt Olofs kyrka i Falköping. Det är eftermiddag och lugnt och stilla i där vi sitter vid ett bord längs bak i byggnaden. Samuel är kyrkvärd i församlingen och är betrodd med en stor nyckelknippa. Det hade han aldrig kunnat drömma om när han för några år sedan bodde i en källare med råttor och åt mat från containrar.

– Jag kunde inte förklara vad som hänt, men jag kände glädje och fick kraft och sinnesfrid, berättar han om upplevelsen i kyrkan.

Ett liv med droger och kriminalitet

Samuel hade då ett helt liv bakom sig med droger och kriminalitet. Han levde med livet som insats och hade antagligen inte suttit här idag om det inte skett en del under på vägen, tror han. Samuel växte upp med föräldrar som älskade honom. Men alkoholmissbruk fanns med i bilden, vilket gjorde barndomen till en tid präglad av oro och rädsla. Haschet löste klumpen i magen. Och med amfetamin mådde han ännu bättre. Men drogerna ställde också till det och hade kunnat kosta honom livet.

Grekland 1992. Samuel hade åkt dit för att köpa steroider men hamnade i fängelse och låstes in i en grotta på vatten och bröd. Han släpptes tack vare att hans mamma betalade borgen och svenska ambassaden kopplades in.

ANNONS

Utsattes för misshandel och tortyr

Falköping 2012. Samuel hade bett några missbrukare på lekplatsen skärpa sig när han var där för att leka med sina barn. Det föll inte i god jord. Hans lägenhet stormades senare och han utsattes för misshandel och tortyr.

– De spelade fotboll med mitt huvud. Sedan lade de mig på köksbordet och skar i min kropp. Jag såg i ett av killarnas ögon att han njöt av det. Jag glömmer aldrig den blicken. När jag trodde jag skulle dö kom polisen.

Sköts i huvudet och förlorade ena ögat

Några år senare utsattes han för ännu ett grovt våldsbrott.

– Jag blev skjuten i huvudet och förlorade ena ögat, sen har jag blivit knivhuggen, misshandlad, det har bara fortsatt.

Han plockar ut ögonprotesen och visar hur svår den är att skilja från ett äkta öga och citerar sin mamma ”du har nio liv Samuel” och så citerar han sig själv ”jag lovar att ändra mig”. Men oavsett vad som hände så blev det inget uppvaknande för Samuel. Det har gått upp och ner i hans liv. Det har funnits ljuspunkter. Han har jobbat som undersköterska, levt familjeliv och är pappa till två barn som han har fin kontakt med idag. Men tidigare har han alltid fallit tillbaka i ett destruktivt mönster med kriminalitet och droger. Flytten till Stockholm i unga år var för att få ordning på livet men det dröjde inte länge förrän han började knarka igen och pengarna flödade genom bedrägerier och langning. För några år sedan bodde han i en källare under en butik i Falköping. Då hade han förlorat lägenheten på grund av knarket och gav sig ut på luffen.

ANNONS

– Jag var så traumatiserad och så fylld av hat. Jag klarade ingenting, mina barn fick jag inte träffa. Jag hade PTSD efter allt jag varit med om och dövade med droger. Det var ett stort svart hål inom mig.

Boken fick honom att inse att det är möjligt att förändra sitt liv

Den 24 mars 2019 kom han av en slump över Sebastian Staksets bok ”Bara ljuset kan besegra mörkret” – en bok om Staksets väg från kriminalitet till ett liv i takt med Jesu ord. Han skulle värma sig i RIA - Hela människan, en organisation som bedriver socialt arbete på kristen grund och där läste en präst högt ur boken. Samuel fick ett exemplar som han tog med sig till källaren.

– Jag läste i skenet av cigarettändaren. Jag kunde inte sluta läsa. Jag hade aldrig läst så innan.

Boken grep tag i honom och fick honom att inse att det är möjligt att förändra sitt liv. Han skrev in sig på ett behandlingshem fast besluten om att ta upp kampen mot drogerna. Han påbörjade ett 12-stegsprogram och det såg ut att gå vägen. Men så hände incidenten med den stulna cykeln. Samuel gick in i gamla mönster och i kaoset stod han beredd att ta till droger. Men den öppna kyrkporten visade en annan väg.

ANNONS

– Gud kallade mig till tjänst. Men det förstod jag inte då. Jag fattade inte vad som hände. Jag hade aldrig upplevt något liknande tidigare. Jag fortsatte att komma till kyrkan.

Vid ett senare tillfälle träffade han Stakset. Spontant tackade Samuel för boken och berättade vad han hade varit med om.

– Bror, du träffades av Jesu kärlek, sa han. Då förstod jag vad som hade hänt.

Idag är han en annan man

Samuel gjorde en livsstilsförändring. Han ville lära sig mer om Gud, döptes och arbetade med sig själv. Nya intressen och nya sammanhang följde. Tre år har gått sedan dess. Idag är han en annan man. På alla sätt. Orädd, har en mening i sitt liv och en tro på att han duger. Och fri. Fri från begär efter pengar och droger och fri från lögn.

– Jag fick en besk smak i munnen när jag ljög, säger han. Guds nåd är stor. Jag visste ingenting och kunde ingenting om Gud, och så vände han sig till mig.

– Jag är befriad i Kristus. Jag tror på Gud för att jag har upplevt hans bärande kraft.

Han låter som en predikant. Men varje ord han säger är övertygande och ärligt. Det är en hisnande resa han har gjort och han tackar Gud för att han är där han är idag. Livet kunde lika gärna ha tagit slut för många år sedan. Några dagar innan vi ses gifte han sig. Det var i samband med att han avlade ett vittnesbörd i en kyrka han mötte sin blivande hustru. Först tänkte han inte på giftermål men sedan kom viljan att ”bjuda in Gud även i den relationen”. Hans hustru är inte drabbad av livet säger han, hon har inte samma kaotiska bakgrund som han själv. Nu har han fått upprättelse och läkt, både sig själv och relationerna med andra

ANNONS

– Gud har kallat mig och jag tar mitt andliga liv på allvar. Jag behövde en kraft större än min egen för att bryta med mitt gamla liv.

Samuel Berg

Ålder: 47.

Bor Åsarp utanför Falköping.

Familj. Hustrun Natalie, barnen Oliver och Molly, hunden Leif

Gör: Kyrkvärd, livsstegsledare för ett 12-stegsprogram, reser runt i kyrkor och ger vittnesbörd.

ANNONS