Hornisten Lene Skomedal håller yogaklasser för musiker och hoppas kunna inspirera även andra yogalärare att smala av och specialisera sig. Söndag 24 november håller hon en sedan länge slutsåld yogakonsert på Göteborgs konserthus.
Hornisten Lene Skomedal håller yogaklasser för musiker och hoppas kunna inspirera även andra yogalärare att smala av och specialisera sig. Söndag 24 november håller hon en sedan länge slutsåld yogakonsert på Göteborgs konserthus. Bild: Anna Edlund

Lene har tagit yogan till världens konserthus

Hornet har funnits med sedan hon var barn. Någon gång under vägen till där hon är i dag fann Lene Skomedal även yogan. Nu kombinerar hon musik och träning genom koncepten yoga för musiker och yoga-konserter.

ANNONS

Den frilansande hornisten och yogaläraren Lene Skomedal har just kommit hem från London där hon hållit workshop – yoga för musiker – på Guildhall School of Music and Drama.

– De var otroligt intresserade och bjöd mig att komma tillbaka, berättar hon entusiastiskt. Det kändes kul! Det blev en bekräftelse på att det jag gör är viktigt och bra.

I nästa andetag förklarar Lene att syftet med hennes yoga-workshops är att göra musikers liv bättre.

– Men jag lägger absolut mest tid på hornet, även om det går lite i vågor. Nästa vecka har jag tre eller fyra konserter och en yoga-workshop.

ANNONS

Kommer från Norge

Lene, som ursprungligen kommer från Norge, började spela horn när hon var i sjuårsåldern.

– På grund av att min storasyster gjorde det, säger Lene med ett leende. Jag ville göra allt som min syster gjorde. Men då spelade jag en annan typ av horn, althorn. Jag tyckte att det var så himla kul att öva och hornet har fantastiska möjligheter – jag älskar det!

Några år senare hade intresset vuxit sig så stort att Lene sa till sin musiklärare att hon som vuxen skulle bli musiker.

– Då rådde hon mig att byta horn. Althorn används nästan bara i brassband – det skulle inte finnas så mycket jobb.

Bild: Anna Edlund

I dag spelar Lene valthorn och har sin bas i Göteborg.

– Detta horn är väldigt användbart. Man kan spela hårt och tufft – men även mjukt, ljust och vackert. Det finns många uttrycksmöjligheter. Jag gillar olika genrer och jag älskar variationer i livet. Det kanske är därför jag bakat in yogan i musiken.

Yogan kom Lene först i kontakt med på ett gym i Norge.

– När jag sedan flyttade hit, där det finns otroligt många bra yogalärare, kände jag att det fanns någonting djupare i yogan.

Drabbades av livmoderhalscancer

Lene förklarar vidare att hon kring åren 2012-2013 var med om en omskakande händelse som bidrog till att hon kom att uppskatta yogan än mer. Hon blev gravid och i samma veva upptäcktes cancer i livmoderhalsen.

ANNONS

– Jag genomgick tre stora operationer. Hela livmodern togs bort. Jag visste inte om jag skulle kunna spela horn igen och min son kom två månader för tidigt. Grejen var att jag hade anmält mig till en yogamässa långt innan. Den ägde rum tre veckor efter att jag kommit hem från sjukhuset efter den sista operationen, men jag kände ”jag går ändå”.

– Jag märkte att även om jag bara klarade av extremt små rörelser och ett fåtal positioner så mådde jag så bra.

Hon beskriver hur hon då fann ett helt annat djup i yogan.

– Sakta men säkert kom styrkan inifrån och ut. Det är ju ett enormt trauma att bli sjuk, samtidigt gravid och sedan få ett prematurt barn. Det är inte självklart att man tar sig ur det. Men yogan hjälpte mig väldigt mycket och jag kände ”jag måste ge det här vidare”.

Utbildade sig till yogalärare

Sagt och gjort. Lene utbildade sig till yogalärare och tog så småningom yogan allt närmre musiken.

– Jag gjorde lite övningar backstage. En kollega frågade ”kan du inte ha klass för oss?”. Några månader senare höll jag morgonklass på Nordiska Hornseminariet. Efter det har det rullat på – och nu har det nästan exploderat.

ANNONS
Bild: Anna Edlund

I dag reser Lene runt i världen och håller yoga-workshops för musiker – ofta i samband med konserter.

– Ibland finns det ingen lokal eller mattor. Tanken med yoga för musiker är att det ska vara möjligt att göra övningarna backstage. Jag anpassar så att man kan delta i högklackat och klänning. Jag försöker också skala av och fokusera på de fysiologiska effekterna. Jag tror att det gör att fler kan ta till sig yogan.

– Oavsett instrument så är andningen viktig. Jag lär ut små sekvenser för att öppna upp lungorna. Musiker jobbar alla möjliga tider, men små andningsövningar kan man lägga in när man sitter på tåget eller står i kaffekön.

Utvecklat ett nytt koncept

Utöver yoga för musiker har Lene även utvecklat konceptet yoga-konserter. Hon skrattar lite när hon berättar:

– Jag var på konserthuset och dörren till chefen stod öppen. Jag gick in och sa ”hej, hej, jag har en idé”. En stråkkvartett från Göteborgs symfoniker står för musiken, jag guidar yogan och publiken har med egna mattor.

Bild: Anna Edlund

Nästa konsert äger rum på Göteborgs konserthus söndagen den 24 november, men är slutsåld sedan länge. Nya chanser kommer i februari och april.

– Vem som helst kan delta, säger Lene. Min yoga är väldigt fri. Vissa sitter bara och mediterar eller ligger ned och lyssnar på musiken medan andra följer mitt flöde. Yoga kan praktiseras på så många olika sätt och jag tror att många kan må väldigt mycket bättre av att få in mer yoga och rörelse i sina liv.

ANNONS

Lene Skomedal

Ålder: 40 år.

Bor: Lindome.

Familj: Man och en son.

Gör: Hornist, yogalärare, driver företaget Yoga Lene.

Intressen: Mat, naturen, resa.

Aktuell: Arrangerar en slutsåld yogakonsert på Göteborgs konserthus söndagen den 24 november.

Hemsida: www.yogalene.com

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS