Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter 25 på Gunnebo slott tycker avgående vd Lena Vikström att hon nästan har vuxit ihop med platsen.
Efter 25 på Gunnebo slott tycker avgående vd Lena Vikström att hon nästan har vuxit ihop med platsen. "Det har varit en fantastisk resa att få Gunnebo slott till vad det är i dag. Att vi har kunnat bygga upp platsen efter originalritningarna", säger hon. Bild: Tommy Holl

Lena stämplar ut från Gunnebo slott efter 25 år

Som vd har Lena Vikström varit med om att göra köpman John Halls sommarvilla till ett mäkta populärt besöksmål.
– Detta är mitt livsverk. Jag har brunnit för det här.
Efter 25 år på Gunnebo slott tackar hon för sig och den forna orienteraren gör ett nytt vägval.

Vi träffar Lena Vikström en solig försommardag när hon har fullt upp.

Just den här dagen presenteras nämligen också ensemblen för årets upplaga av den populära Gunnebo slottsteater. Som vd är Lena producent för teateruppsättningen. Årets uppsättning heter "Den osalige", en nyskriven komedi.

– Det är fantastiskt för mig att få avsluta med att få hit Mölndals-sonen Per Andersson, säger hon entusiastiskt medan Per och de andra stjärnorna, som Ulla Skoog, Linus Wahlgren och Hans Josefsson minglar runt i slottsträdgården och fotograferas.

– Du ser, det är Sveriges främsta skådespelare som är med, säger Lena Vikström och pekar stolt.

Vd, och även teaterproducent: här är Lena Vikström omgiven av Ulla Skoog och Mölndals-sonen Per Andersson som medverkar i årets sommarteater.. Bild: Tommy Holl
Vd, och även teaterproducent: här är Lena Vikström omgiven av Ulla Skoog och Mölndals-sonen Per Andersson som medverkar i årets sommarteater.. Bild: Tommy Holl

Premiären nu på onsdag hinner hon vara med om i tjänsten innan hon gör sin sista arbetsdag på slottet fredag den 5 juli.

Det har varit en lång resa fram till detta datum. Vi tar avstamp i skogarna runt Lindome där Lena under sin uppväxt höll på med orientering i föreningen IK Uven.

– Jag satsade och tävlade jättemycket. Jag slutade med den riktiga satsningen när jag 22-23 år. Hela familjen var också engagerade i sporten, pappa var aktiv och sprang ända tills han gick bort.

I dag bor Lena granne med ”Uven”.

– Skogen är fortfarande viktig för mig.

Idrott och kultur

Lena trodde hon hade sin framtid inom idrotten och gick en fritidsledarutbildning och sedan också en projektledarutbildning. Hon hamnade inom fritidsverksamheten för barn och unga i Mölndals kommun.

Men hon hade också ett stort kulturintresse.

– På 90-talet ville Länsstyrelsen att Mölndals stad skulle bestämma sig för hur man ville göra med Gunnebo.

Malpåse eller utveckling var frågan.

Kommunen utsåg en grupp för arbeta fram en vision och Lena Vikström blev tillfrågad att ingå i gruppen.

Gunnebo slott och trädgårdar heter det. Och vilka trädgårdar – platsen har blivit ett mäkta populärt besöksmål, något som vd Lena Vikström är verkligt stolt över.. Bild: Tommy Holl
Gunnebo slott och trädgårdar heter det. Och vilka trädgårdar – platsen har blivit ett mäkta populärt besöksmål, något som vd Lena Vikström är verkligt stolt över.. Bild: Tommy Holl

Det landade i att återskapa Gunnebo slott efter de originalritningar som fanns bevarade. Att göra det till ett besöksmål – i den takt som pengar fanns.

Ett enigt fullmäktige sade ja till den visionen i mars 1995.

Lena Vikström utsågs till projektsamordnare.

Sedan har det rullat på. Det visade sig finnas såväl EU-pengar som statliga pengar. Under det första projektet hade man 300 personer i utbildning – timmermän, finsnickare, möbelsnickare, plåtslagare, smeder, trädgårdsmästare etc.

– Vi hade hantverksdagar och såg ett mycket stort intresse.

Kommunalt bolag bildades

Den historiska platsen och byggnaderna tog mer och mer form. År 2000 bildades ett kommunalt bolag för Gunnebo slott med Lena som vd.

– Det var bra att jag hade fått en startsträcka innan jag blev vd, där jag fick lära mig om kulturarvet Gunnebo. Egentligen är allt en helt osannolik resa. På ett sätt var det lite hisnande att hamna här. Jag hade aldrig tänkt att ”det här ska jag bli.”

Bild: Tommy Holl
Bild: Tommy Holl

Men hon har hela tiden varit bekväm i rollen som vd. Med en fantastisk organisation omkring sig, ”besjälade människor”, har man utvecklat Gunnebo till ett av regionens största besöksmål.

Det har lett till flera utmärkelser: ”Europa Nostra”, för utvecklingen av en historisk plats, ett annat europeiskt pris för ekologi och trädgård, och flera medaljer för SM i matverk.

Vd-jobbet har handlat mycket om spaning för Lenas del – att hitta samarbetspartners och finansiärer för att kunna utveckla platsen enligt den antagna visionen.

Viktigt byggnadsminne

Gunnebo är ett byggnadsminne, det ska sparas åt eftervärlden.

– Att fått vara en del i den utvecklingen, återföra platsen enligt original och samtidigt göra den viktig i en samtid – det är jag mäkta stolt över, säger Lena Vikström.

Och förstås byggandet av orangeriet som är ett prestigefyllt bygge med ”extra allt.”

– Det var stort att få det till stånd, även om det ska vara färdigt först 2021.

– Vi är unika med det vi gör här, poängterar Lena.

Detta gäller inte minst slottsteatern. Det är en av de saker hon tar upp när jag ber henne om några minnesvärda saker under de 25 åren.

Bild: Tommy Holl
Bild: Tommy Holl

Vi sitter inne i lunchrummet i slottsentrén och teaterstjärnorna tar för sig strax intill. Sorlet är högt men Lena samlar tankarna.

– Det är så många som satt avtryck. Jag minns när Kent Andersson var här 2001, vi hade ett samarbete med Operan. Han stod ute på gården och sa att ”här måste vi spela Jeppe på berget”. Det gjorde vi året därpå med Kent i huvudrollen och även nästa för den blev så populär.

EU-toppmötet 2001 med president Bush på Gunnebo slott är ett annat minne, ”även om han mest flimrade förbi. Men jag hann ge honom en bok.”

Mot nya mål

Nu löper orienteraren Lena Vikström vidare mot nya mål.

Hon har fått ett erbjudande att utveckla en ny besöksträdgård inom grönt kulturarv. Lena ska projektleda Midnattssolens trädgårdar.

– Det ska bli jätteroligt och en utmaning. Jag får använda den kompetensen jag skaffat mig här.

Lena Vikström

Ålder: 64 år.

Bor: Lindome.

Yrke: Avgående vd, börjar ett nytt uppdrag i augusti.

Familj: Gift med Alar, barnen Johanna, Jonathan och Kristofer, två barnbarn, Max och Stella.

Intressen: Umgås med familj och vänner, vistas i skog och mark, resor.

Aktuell: Gör sin sista dag som vd på Gunnebo slott den 5 juli.

Gunnebo slottsteater

Årets uppsättning: ”Den osalige” – en ny komedi om en fars som blev en musikal – spelas från den 3 juli till den 8 augusti.

Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo slott och trädgårdar anses som en av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar.

Allt drivs utifrån ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Här är öppet året runt och man har ett brett utbud av evenemang.

Hemsida: www.gunneboslott.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.